29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe ce au fost blocate Zilele „Marin Sorescu“ 2015?

De ce au fost blocate Zilele „Marin Sorescu“ 2015?

Marin Sorescu și Emil Cioran, în mansarda lui Cioran (Paris, ianuarie 1990) (Foto: Alexandre Vajaianu)
Marin Sorescu și Emil Cioran, în mansarda lui Cioran (Paris, ianuarie 1990) (Foto: Alexandre Vajaianu)

O manifestare de prestigiu, Zilele „Marin Sorescu“, au fost inițiate de fosta conducere a Primăriei Craiova (primar Antonie Solomon) și până anul trecut s-au desfășurat la sfârșitul lunii februarie, atunci când marele scriitor de la Bulzești este născut (29 februarie 1936). Au fost ediții de anvergură, cu o participare numeroasă și selectă, invitați și participanți fiind personalități ale culturii românești din țară și Republica Moldova, precum academicienii Eugen Simion, Augustin Buzura, Nicolae Breban, D.R. Popescu și alte nume importante. În 2014, la sugestia Fundației „Marin Sorescu“ (președinte Sorina Sorescu), omagierea personalității lui Sorescu s-a făcut la mijlocul lunii august, o modificare neinspirată (așa a fost catalogată de către admiratorii și simpatizanții implicați în logosul sorescian). Anul acesta, până în prezent, nu s-au organizat Zilele „Marin Sorescu“ .

Primăria: Fundația „Sorescu“ trebuia să organizeze Zilele „Sorescu“ 2015

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Ionuț Pârvulescu, a explicat, prin telefon, motivul pentru care până în prezent nu s-au desfășurat la Craiova Zilele „Marin Sorescu“ 2015: „Scriitorul emblematic Marin Sorescu, oltean, este un nume de referință pentru cultura română, motiv pentru care Primăria Craiova, în limitele legalității drepturilor de autor, a sprijinit logistic și financiar manifestări legate de omagierea acestui mare scriitor, laureat al Premiului Herder și propus la Premiul Nobel pentru literatură. Anul trecut, când Zilele «Marin Sorescu» s-au desfășurat pe 15 august la sugestia Fundației «Marin Sorescu», conducerea Primăriei Craiova a decis ca viitoarea ediție, cea din 2015, să fie organizată în exclusivitate de Fundația «Marin Sorescu», iar Primăria Craiova să susțină financiar această manifestare onorantă pentru Cetatea Băniei. În acest sens, primăria a prevăzut sumele necesare desfășurării ediției din 2015, dar trebuia ca Fundația «Marin Sorescu» să prezinte, în timp util, un program concret al acțiunilor preconizate. Din păcate, acest proiect de organizare și desfășurare a Zilelor Sorescu 2015 nu a fost înaintat primăriei pentru aprobare. Destul de greu de explicat, dar alte comentarii nu facem. Probabil că președintele Fundației «Sorescu», universitarul craiovean Sorina Sorescu, ar putea oferi explicații. Repet, Primăria Craiova are absolut toată disponibilitatea financiară și nu numai pentru manifestări dedicate marelui scriitor Marin Sorescu“.

Președinta Fundației „Sorescu“: Nu am fost informată de schimbare…

Contactată de GdS, președinta Fundației „Marin Sorescu“, conf. univ. dr. Sorina Sorescu, a răspuns (prin e-mail): „La rândul meu, am fost nedumerită de lipsa interesului primăriei pentru organizarea ediției 2015 a Zilelor «Marin Sorescu». Am solicitat în mod repetat explicații în acest sens din partea instituției culturale locale care a organizat ediția din 2014 (Casa de Cultură «Traian Demetrescu», n.r.). Nu am primit însă nici un răspuns. Se pare că la mijloc este o regretabilă problemă de comunicare. Nu am fost informată în privința schimbării modalității de organizare și finanțare a Zilelor «Marin Sorescu». Și nici eu nu am știut cui să mă adresez. Bineînțeles că Fundația «Marin Sorescu» și eu personal avem toată disponibilitatea de a proiecta și realiza un program cultural pentru Zilele «Marin Sorescu». Dacă fondurile rezervate de municipalitate sunt încă disponibile, am putea să proiectăm evenimentul pentru această toamnă“.
Prof. univ. dr. George Sorescu, fratele lui Marin Sorescu, a spus: „Omagierea personalităților, în cazul nostru academicianul Marin Sorescu – o datorie morală la nivel național! Este regretabil și inexplicabil că în 2015 nu s-au organizat Zilele «Marin Sorescu». Merită academicianul Marin Sorescu să fie lăsat uitării prin întreruperea unor omagieri festive???“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS