14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa Spitalul din Balş e loc şi de mai bine

La Spitalul din Balş e loc şi de mai bine

Bugetul mic și lipsa investițiilor sunt marile probleme ale Spitalului Orășenesc Balș. Înființarea unei Unități de Primiri Urgențe și a unui bloc operator sunt prioritățile managerului unității sanitare. În lipsa investițiilor, spitalul nu poate ține pasul cu pretențiile pacienților. Însă, ambulatoriul unității medicale a fost renovat complet și dotat cu aparatură.
Spitalul din Balș deser­vește aproximativ 60.000 de locuitori din oraș și din comunele învecinate. Managerul unității sanitare, dr. Ștefan Stănculescu, spune că fondurile alocate spitalului de către Casa de Sănătate ajung în mare parte pentru salariile angajaților și achiziționarea de medicamente, astfel încât de investiții mai greu poate fi vorba. „Adresabilitatea este destul de mare, atât în spital, cât și în ambulator. Nu putem să facem tot ce se cere pentru că avem un contract cu Casa de Asigurări (CAS) prin care este stabilit câte externări trebuie să facem într-o lună, câte spitalizări de zi. Trebuie să ne încadrăm în acest contract. În general, reușim să acoperim nevoile pacienților. Contractul este cam de 600.000 de lei într-o lună, iar în ambulatoriu, serviciile sunt plătite în totalitate de Casă. Acolo unde adresabilitatea este mai mare, am mai prelungit programul medicilor. Banii sunt puțini. Ne ajung pentru salarii, să plătim utilitățile, să cumpărăm medicamente. Contractul cu Casa ne permite să ne desfășurăm activitatea, dar nu foarte relaxat“, spune dr. Ștefan Stănculescu, managerul Spitalului Balș.

„Avem mare nevoie și de un lift”

De investiții este mereu nevoie. Pentru că în acest moment spitalul nu are o unitate de urgență, ci doar cameră de gardă, conducerea își dorește să rezolve această problemă.
„Finanțarea este principala problemă. Neavând bani să mai faci investiții, rămâi în urmă. Ar mai trebui făcute investiții la nivelul spitalului. Avem o cameră de gardă și nu una de primiri urgențe și ar trebui să facem o clădire legată de spital, astfel încât să fie lărgit spațiul camerei de gardă și să o transformăm în unitate de primiri urgențe. Deasupra vrem să construim un bloc operator după regulile Ministerului Sănătății. Avem mare nevoie și de un lift și nu reușim să facem rost de bani pentru asta“, completează managerul unității medicale.
Pacienții care sunt internați aici nu sunt însă nevoiți să își aducă medicamentele de acasă, întrucât o parte din bugetul spitalului este direcționată către achiziționarea de medicamente și materiale sanitare. „Bolnavii nu cumpără medicamente. Acum a apărut o mică problemă pentru că s-a demarat licitația mai târziu, până a apărut acel caiet de medicamente la Ministerul Sănătății, la 1 iulie. Dar sperăm să ne ajungă medicamentele până intră în vigoare noile contracte. Mereu am alocat între șapte și 10 la sută din buget pentru medicamente și materiale sanitare. Iar spitalul nu are nici un leu datorie“, a adăugat dr. Ștefan Stănculescu.

„Sperăm să rezolvăm și partea de infrastructură a spitalului, și dotarea“

Cu fonduri europene, conducerea spitalului și consiliul local au reușit să modernizeze și doteze cu aparatură ambulatoriul spitalului. Acum, tot mai mulți pacienți vin să se trateze aici.
„Proiectul a fost finalizat în 2013. Gradul de adresabilitate al pacienților a crescut. Veniturile obținute din policlinică au crescut și este un beneficiu atât pentru spital, cât și pentru pacient, care este tratat așa cum trebuie. Sperăm să rezolvăm și partea de infrastructură a spitalului, și dotarea“, a spus managerul spitalului.
Și în Secția de Chirurgie a fost adusă o linie de chirurgie laparoscopică.
În continuare este însă nevoie de investiții, astfel încât pacienții să poată fi tratați la cel mai înalt nivel.
„Este loc de mai bine oricând. Aparatura se schimbă de la o zi la alta. În spital am reușit să aducem o linie de chirurgie laparoscopică, dar ne dorim să facem mai mult de atât. Este nevoie de modernizarea și dotarea întregului spital. Pretențiile pacienților sunt la nivel european, dar nu am ajuns aici“, a explicat dr. Stănculescu.
În ceea ce privește personalul medical, din lipsa banilor, se lucrează doar cu 60 la sută din schema de normativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS