18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCazierul fiscal se eliberează gratuit

Cazierul fiscal se eliberează gratuit

Persoanele care vor să scoată cazierul fiscal de la Fisc trebuie să știe că acesta se obține gratuit, chiar dacă se eliberează în aceeași zi în care se depune cererea (Foto: Claudiu Tudor)
Persoanele care vor să scoată cazierul fiscal de la Fisc trebuie să știe că acesta se obține gratuit, chiar dacă se eliberează în aceeași zi în care se depune cererea (Foto: Claudiu Tudor)

Guvernul a eliminat atât taxa pentru eliberarea cazierului fiscal, cât și taxa de timbru, astfel că firmele nu mai sunt obligate să alerge pe la Poștă sau pe la bișnițari ca să procure acel banal timbru birocratic cu valoare de doi lei, despre care GdS a relatat de curând.

Potrivit datelor de la Fiscul regional cu sediul la Craiova, cazierul fiscal este un document necesar foarte multor persoane ce au firme sau diverse afaceri. Lunar, numai Fiscul doljean eliberează circa 500 de caziere fiscale. De luna trecută, cazierul fiscal, ca și alte adeverințe, adrese și alte documente vor fi eliberate cu titlu gratuit de către unitățile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Cazierul fiscal este un document care se poate elibera pe loc de către organul fiscal, de fapt, în ziua în care se depune cererea.
„Contribuabilii care solicită eliberarea de certificate, adeverințe sau alte documente de la Agenția Națională de Administrare Fiscală sunt scutiți de la plata taxelor extrajudiciare și de timbru. Legat de cazierul fiscal, la eliberarea acestuia se percepea o taxă de 20 de lei, cazierul fiscal fiind eliberat pe loc. Începând cu data de 23 iulie 2015, data intrării în vigoare a OG nr. 17/2015, contribuabilii persoane fizice sau juridice sunt scutiți de plata taxei de 20 de lei la eliberarea cazierului fiscal“, a precizat directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu.

Firmele spun „Adio!“ timbrului fiscal birocratic

Înainte, reprezentanții firmelor care solicitau un certificat de la ANAF erau nevoiți să alerge pe la Poștă ca să procure un timbru fiscal de doi lei sau să îl cumpere la prețul de 5 lei de la bișnițarii care se perindau prin gangul de vizavi de Fisc, după cum relata GdS în urmă cu câteva luni. Prin OG nr. 17/2015, pe lângă taxa pentru eliberarea cazierului fiscal a fost anulată și taxa de timbru. Măsura de eliminare a taxelor de timbru a venit ca urmare a faptului că multe documente se depuneau prin internet, iar taxa nu mai avea valoare pentru stat. De asemenea, ANAF încearcă să trimită orice act prin internet către contribuabil, dar acțiunea este abia la început. „Această măsură s-a adoptat pentru că majoritatea contribuabililor depun documentele prin mijloace electronice la distanță, adică on-line, iar noi ca organe fiscale vom încerca în perioada viitoare ca și documentele emise de noi să le emitem on-line, în Spațiul Privat Virtual și, prin urmare, contribuabilul nu trebuie să se mai deplaseze la organul fiscal pentru aplicarea timbrului fiscal. (…) Contribuabilii deja pot să solicite prin Spațiul Privat Virtual certificate fiscale, situația lor de plată, deciziile de impunere sau chiar pot solicita adeverințe de venit“, a spus directorul Mihai Antonescu.
Persoanele care vor să primească documente de la Fisc prin internet, prin Spațiul Privat Virtual, fie au certificat digital și, deci, beneficiază de o semnătură digitală pe care o pot folosi în relația cu Fiscul, fie se înscriu la acest serviciu on-line al Fiscului înregistrându-se cu un user și o parolă, dar pentru acest lucru trebuie să furnizeze un număr de la ultima declarație de impunere primită de la ANAF pe anul trecut celui în care se înscrie sau pe anul curent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS