21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCărțile Bibliotecii „Aman“ vor călători pe șine

Cărțile Bibliotecii „Aman“ vor călători pe șine

Călătorii care aleg trenurile de mare viteză Hyperion pe ruta Craiova – București – Brașov și Craiova – București – Constanța vor fi întâmpinați la sfârșitul acestei veri de cărți puse la dispoziție de către Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“, în cadrul proiectului „Books on tracks / Cărți pe șine“.
Trenurile Hyperion vor deveni, pentru câteva ore, o sală de lectură inedită, de mare viteză, pe roți, unde călătorii se pot bucura și de un drum parcurs către lumea cărților. Cei care vor opta pentru aceste mijloace de transport vor petrece clipe de neuitat în compania romanelor, cărților de poezie și teatru tipărite cu sprijinul și sub egida Bibliotecii „Aman“. O singură regulă vor avea de respectat iubitorii de lectură. „Alege o carte, plimb-o la mare sau la munte, citește-o și, la întoarcere, las-o în tren pentru un alt călător ce pleacă în vacanță!“, este mesajul pe care îl vor citi pe prima pagină a volumelor ce vor părăsi rafturile din bibliotecă.
„Vom amenaja, probabil, două rafturi puțin diferite, pentru că ele trebuie să țină cărțile și la viteză, și la frâne. Ideea este ca persoanele care merg la mare sau la munte – pentru că în prima fază această bibliotecă va fi în trenul spre mare – să aibă pe perioada călătoriei o carte pe care să o citească. Ne dorim ca aceste volume să circule, nu să rămână pe loc, pentru ca ele să fie citite, lecturate și să meargă din mână în mână. Rugămintea nostră este să fie lăsate la loc la finalul călătoriei sau să fie înlocuite cu altele“, a precizat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“.
Ideea acestui proiect realizat în parteneriat cu Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană s-a născut din dorința de a se crea progame care să atragă publicul către activități culturale. „Lectura este doar unul dintre factorii care pot atrage craiovenii către instituțiile de cultură. Vrem să îi facem pe tineri, pe copii să înțeleagă cât de importantă este o carte în dezvoltarea lor. Încercăm să arătăm că există și o altă lume, cea a cărților în care te poți transpune. O pildă, o parabolă dintr-un volum, o carte pot să ofere soluții la probleme din viața reală“, a precizat Lucian Dindirică.
Trenul Hyperion 2, rama electrică bisistem, dar și o sală de lectură, care se află în probe și care, cât de curând, se va afla în circulație pe ruta Craiova-București-Brașov, va promova și Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021. În exterior, trenul este branduit cu imagini spectaculoase din Craiova, iar, în interior, călătorii pot afla mai multe despre proiect şi evenimentele culturale ale Craiovei din materialele de promovare, la fel cum se vor lăsa furați de mirajul lecturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS