22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO adolescentă moartă și multe întrebări fără răspuns

O adolescentă moartă și multe întrebări fără răspuns

Părinţii Alexandrei nu înţeleg cum de fata lor a fost omorâtă în parc fără să audă sau să vadă cineva ceva şi de ce corpul ei a fost descoperit la doar câteva sute de metri de terasa „Ciobănaşul“ după mai bine de două săptămâni de la dispariţie, de un trecător şi nu de poliţie
Părinţii Alexandrei nu înţeleg cum de fata lor a fost omorâtă în parc fără să audă sau să vadă cineva ceva şi de ce corpul ei a fost descoperit la doar câteva sute de metri de terasa „Ciobănaşul“ după mai bine de două săptămâni de la dispariţie, de un trecător şi nu de poliţie

A fost omorâtă Alexandra Goghez, tânăra găsită fără suflare în Parcul „Nicolae Romanescu“? Dacă da, de cine? Cum de nu a fost găsită de polițiști, deși a fost dată dispărută pe 31 iulie? De ce a plecat pe o alee lăturalnică în noaptea dispariției și nu cum făcea de obicei, pe aleea principală a parcului? Sunt întrebări la care părinții și prietenii Alexandrei așteaptă un răspuns. Procurorii declară că, deocamdată, nu se poate spune nimic concret despre felul în care și-a pierdut viața eleva de 17 ani, ancheta fiind în plină desfășurare.

Corpul neînsuflețit al Alexandrei Goghez, de 17 ani, din comuna doljeană Goiești, a fost găsit sâmbătă, în Parcul „Nicolae Romanescu“, de un craiovean, care a anunțat descoperirea prin 112. Corpul fetei a fost găsit la câteva sute de metri de locul său de muncă, terasa „Ciobănașul“ din Parcul „Romanescu“. După primele cercetări ale oamenilor legii s-a stabilit că fata a decedat în urmă cu mai mult timp, însă cauza decesului este deocamdată necunoscută.
Alexandra Goghez era angajată la terasa „Ciobănașul“ cu contract de muncă de două ore pe zi (între orele 19.00 și 21.00), pentru perioada 10 iulie – 30 septembrie. Alexandra era în vacanță, fiind elevă în clasa a X-a la Colegiului Naţional „Gheorghe Chiţu“ din Craiova. Când era în oraș, stătea la unchiul său, într-un apartament din cartierul Brazda lui Novac.
Din noaptea de 28 iulie, fata nu a mai fost văzută, iar cadavrul ei a fost găsit din întâmplare, în Parcul „Nicolae Romanescu“, într-o zonă cu vegetație bogată. Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, tănăra a fost dată dispărută pe 31 iulie, sesizarea fiind depusă de părinți la Secția 4 Craiova.
Oamenii legii spun că polițiștii de la Secția 4 au discutat cu colegii fetei, au făcut verificări la domiciliul temporar din Craiova și au căutat-o chiar și în Parcul „Romanescu“. Din păcate, polițiștii nu au găsit-o pe tânără, deși corpul său neînsuflețit se afla la câteva sute de metri de terasa la care lucra. Săptămâna trecută, Alexandra Goghez a fost dată în urmărire la nivel național. La rândul ei, Poliția Locală Craiova susține că echipajele ei doar patrulează în parc și nu îl păzesc: „Sunt două echipaje, a câte două persoane, pe tura de opt ore, și sunt trei ture. Deci, în parc există în permanență patrule de Poliție Locală, dar rolul lor este acela de a asigura liniștea și ordinea publică și nu de a păzi parcul. Locul pe unde patrulează este în zonele cu mobilier urban“, a declarat directorul Poliției Locale Craiova, Octavian Mateescu.

A plecat pe o alee întunecată, unde ar fi așteptat-o unchiul său

Cadavrul adolescentei a fost descoperit după aproape trei săptămâni de la dispariție, într-o zonă cu vegetație bogată  din Parcul „Romanescu“ (Foto: pagina personală facebook Alexandra Goghez)
Cadavrul adolescentei a fost descoperit după aproape trei săptămâni de la dispariție, într-o zonă cu vegetație bogată din Parcul „Romanescu“ (Foto: pagina personală facebook Alexandra Goghez)

Colegii fetei au povestit că, de obicei, Alexandra pleca singură de la terasă, pe o alee principală, către ieșirea din parc de pe bulevardul 1 Mai. Numai în seara de 28 iulie a plecat pe o alee lăturalnică, care duce spre spatele parcului, iar de atunci nu a mai fost văzută în viață.
„A plecat de la terasă în jurul orei 12.00 noaptea, printre primii. Nu pe unde mergea de obicei, ci pe o alee din spatele terasei. Ni s-a părut ceva neobișnuit, iar noi, colegii, i-am spus că nu este în regulă să meargă pe acolo, pentru că sunt câini și este întuneric. Ne-a spus că o aștepta unchiul ei“, a povestit unul din colegii de serviciu ai fetei de 17 ani. „Nu vorbea niciodată despre problemele ei. De fapt, nici nu știm dacă avea probleme sau nu. Era foarte retrasă, nu era comunicativă. Venea la serviciu și pleca acasă fără să vorbească cu nimeni despre viaţa ei“, a mai spus tânărul.
Colegii au mai povestit că, pe 29 iulie, părinții Alexandrei au venit la terasă și au întrebat dacă a fost văzută, pentru că nu se întorsese acasă.
Surse GdS au explicat că, după ce a plecat de la terasă, după aproximativ 200 de metri, Alexandra s-a întâlnit cu un coleg, care venea din sens opus. Acesta a spus că s-au luat de el mai mulți romi, însă i-a ignorat. Este posibil ca aceleași persoane să o fi acostat și pe Alexandra, însă acest lucru urmează să fie stabilit de anchetatori.
Cazul de moarte suspectă a fost preluat de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care a explicat pentru GdS că ancheta este abia la început, motiv pentru care nu poate oferi mai multe amănunte. Cauza morții adolescentei nu fusese însă stabilită până ieri.
De asemenea, urmează ca o echipă a ITM Dolj să verifice dacă fata a făcut ore suplimentare, mai ales noaptea. Legea interzice ca minorii să muncească noaptea, după ora 22.00. De asemenea, inspectorii ITM vor verifica și traseul de la muncă spre casă al fetei. Potrivi legii, dacă se dovedește că și-a pierdut viața pe traseul obișnuit, se poate considera accident de muncă.

„Alexandra a fost viaţa noastră, motivul nostru de a trăi“

Părinţii (dreapta) şi vecinii din comuna Goieşti nu-şi explică de ce cadavrul Alexandrei a fost descoperit de un trecător  şi nu de poliţie care, oficial, a căutat-o timp de mai bine de două săptămâni (Foto: GdS)
Părinţii (dreapta) şi vecinii din comuna Goieşti nu-şi explică de ce cadavrul Alexandrei a fost descoperit de un trecător şi nu de poliţie care, oficial, a căutat-o timp de mai bine de două săptămâni (Foto: GdS)

Ieri, părinții Alexandrei Goghez așteptau și ei răspunsuri de la oamenii legii. Sfâşiaţi de durere, ferindu-se parcă să ofere declaraţii de teamă să nu le interpreteze cineva vorbele, părinţii Alexandrei au acceptat cu greu să discute cu redactorii GdS. Doreau să lămurească anumite lucruri apărute în presă, voiau cu orice preţ să conteste acuzaţiile aduse copilei lor. „Vrem ca anchetatorii să-și facă datoria. Ne doare că s-a spus că o dădusem afară din casă, că nu vorbeam cu copilul nostru. Nu este adevărat! Nu am fost niciodată certaţi, Alexandra a fost viaţa noastră, motivul nostru de a trăi. De la 18 ani am muncit să ne ridicăm casa, singuri singurei am făcut tot ceea ce vedeţi azi. Nu suntem bogaţi, însă avem o gospodărie, iar Alexandra era bogăţia noastră. Acum nu mai avem nimic… Copilul ăsta învăţa foarte bine, făcea zilnic naveta Craiova-Goieşti, iar acum, de când muncea, rămânea în Craiova doar atunci când o chemau la lucru. Muncea două zile pe săptămână, însă erau situaţii în care o chemau mai des, atunci când aveau clienţi… Pe 28 iulie, Alexandra nu a mai răspuns la telefon, nu am mai ştiut de ea din acel moment. Pe 30, după două zile de căutări, am mers la poliţie şi am anunţat că a dispărut. Împreună cu verişorii ei am făcut afişe pe care le-am pus prin oraş, în care anunţam dispariţia copilei noastre“, au spus părinţii Alexandrei. „Vrem ca poliţia să găsească criminalii care ne-au omorât copilul“, repetau ei. „Cum este posibil ca într-un parc din mijlocul Craiovei o fată de 17 ani să fie omorâtă fără să audă cineva? Cum e posibil să fie găsită abia după mai bine de două săptămâni și nu de oamenii legii, ci de un trecător? Când ne-au chemat la poliţie să o recunoaştem, am simţit că ni se face rău. Nu am putut să privesc acele fotografii, îmi amintesc doar că i-am recunoscut pantalonii scurţi şi sandalele. Criminalii i-au luat telefonul, buletinul şi portofelul, au batjocorit-o şi au omorât-o… Pe 25 august, îi este ziua de naştere…“, a spus mama Alexandrei.

Șoc în comuna Goiești

Moartea Alexandrei Goghez a şocat locuitorii din comuna doljeană Goieşti. O asemenea nenorocire, povestesc oamenii, nu a mai avut loc de şapte ani, de când un copil în vârstă de 14 ani a murit într-un accident de maşină, chiar de ziua lui de naştere.
Toţi cei care au cunoscut-o pe Alexandra sunt îndureraţi de dispariţia fetei. Şocaţi, vecinii și rudele din Goieşti susţin că tânăra era cuminte, muncitoare şi nu a supărat pe nimeni niciodată. Reprezentanţii Primăriei Goieşti sunt alături de familia îndoliată și sunt extrem de revoltaţi că în cele aproximativ trei săptămâni de la dispariţia ei nimeni nu a făcut nimic să o găsească. „Cunoaştem bine această familie. Sunt oameni gospodari, muncitori, care s-au ocupat foarte bine de creşterea acestui copil. Alexandra a fost singurul copil al acestei familii, un copil extrem de dorit şi crescut foarte frumos. Imaginaţi-vă ce durere este în sufletul acestor părinţi, să primească vestea că propriul lor copil a fost găsit mort, mâncat de câini… Nimic nu poate fi mai crunt pentru o mamă sau pentru un tată decât să îşi îngroape copilul… Au mai fost nenorociri de o asemenea amploare în comuna noastră, când părinţii să-şi îngroape copiii… Ultima a fost în urmă cu aproximativ şapte ani, când un băieţel a murit într-un cumplit accident de maşină, chiar de ziua lui de naştere. Îmi amintesc că şi atunci întreaga suflare a comunei Goieşti a fost şocată… Vestea dispariţiei Alexandrei a venit ca un trăsnet. Este groaznic, de când a dispărut de acasă, tot am crezut că o vor găsi. Ştiu că părinţii au cerut sprijinul poliţiei ca să o găsească. Păcat de ea! Noi o ştiam de fată cuminte, cu un tată muncitor, om gospodar, respectuos în comunitate, mama la fel, casnică, oameni cu frica lui Dumnezeu“, a povestit Emilia Bundea, consilier asistenţă socială în cadrul Primăriei Goieşti.

„Era o fată cuminte“

Şi Maria Răduţ, una dintre vecinele familiei Goghez, are doar cuvinte de laudă la adresa tinerei găsite moartă: „În generală a fost în clasă cu nepoata mea. Din câte știu, era o fată cuminte, iar părinţii ei, oameni extrem de gospodari. Toată lumea a vorbit despre dispariţia ei. Părinţii au crezut, cel puţin aşa zice lumea, că ar fi fugit cu un băiat. Credeau că s-a măritat şi că va da ea până la urmă un semn de viaţă. Când au primit însă telefon să vină să o recunoască, au intrat în stare de şoc. Este cumplit ce s-a întâmplat, deoarece nu am auzit vreodată ca acest copil să le facă probleme sau să fi dispărut de acasă“.
Gheorghe Cazan locuieşte chiar lângă casa familiei Goghez. O ştie de când a venit pe lume şi are doar cuvinte de laudă la adresa familiei şi a Alexandrei. „Ce nenorocire! Mare păcat de copilul ăsta. De trei săptămâni, de când nu mai ştiau nimic de ea, părinţii stăteau ca pe jar. Anunţaseră poliţia, sperau să o găsească vie. Cum e posibil ca un copil să fie găsit mort într-un parc craiovean? Ştiu de la tatăl Alexandrei că se dusese să lucreze două zile pe săptămână la o terasă în parc, lua şi ea 700 de lei pe lună. De când au aflat vestea că a fost găsită moartă, nici nu am mai îndrăznit să stau de vorbă cu ei. Este extrem de dureros, nu ştii ce poţi spune în aceste momente, am şi eu copii şi nu îmi pot imagina o asemenea nenorocire! Ferească Dumnezeu! Sper din tot sufletul ca vinovaţii să fie găsiţi şi pedepsiţi!“, a spus Gheorghe Cazan, vecinul familiei Goghez. De trei săptămâni, de când Alexandra nu a mai dat nici un semn de viaţă, părinţii săi nu şi-au mai găsit liniştea, povesteşte familia Vechiu: „Nu au mai pus bieţii oameni apă sau mâncare în gură… Erau sfâşiaţi de durere, se rugau ca poliţia să le găsească copilul. Păcat, mare păcat, o copilă atât de cuminte, foarte politicoasă. Ştiu că a fost în practică cu colegii ei de la liceu la o terasă în parc. Probabil au remarcat-o ca fiind serioasă şi vrednică şi au angajat-o. Ne pare rău la toţi, este o tragedie pentru această familie să îşi îngroape copilul de numai 17 ani!“.

Șoc și la Colegiul „Gheorghe Chițu“

Şi reprezentanţii Colegiului Naţional „Gheorghe Chiţu“ din Craiova sunt în stare de şoc. „A fost eleva noastră, un copil foarte bun, fără absenţe, fără probleme. Învăţa la a X-a K. Nici un profesor nu a observat că ar fi avut vreo problemă. Are media generală peste 8, are 10 la purtare, fără absenţe. Nu locuia în internat, nu am luat însă legătura cu diriginta ei până în acest moment. Nu ştiu dacă făcea naveta sau stătea în altă parte. Până în acest moment (ieri-dimineaţă – n.r.), colegii ei nu au dat nici un semn, nu am primit reacţii la şcoală, am văzut însă foarte multe despre acest caz tragic în mass-media şi pe facebook. Avem şi bacalaureatul în desfăşurare, poate şi acesta este un motiv“, a spus George Calafeteanu, director la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS