17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUM Sadu a rămas fără director

UM Sadu a rămas fără director

UM Sadu, una dintre puţinele fabrici producătoare de muniţie din ţară
UM Sadu, una dintre puţinele fabrici producătoare de muniţie din ţară

Directorul Uzinei Me­­­­­­­­­­­­canice Sadu, Gheor­ghe Stoica, a demisionat din funcţie. Acesta se află în prezent în perioada de preaviz şi susţine că şi-a dorit să plece de la Uzina Mecanică Sadu, chiar din ziua în care a venit. Gheorghe Stoica și-a dat demisia din funcția de șef interimar al unității la sfârșitul săptămânii trecute. Fostul director afirmă că mandatul în funcția respectivă îi expiră abia în luna ianuarie a anului viitor, însă acesta nu a mai rezistat, se pare din cauza situației dificile în care se află uzina și a demisionat. Stoica a afirmat că, cel mai probabil, se va întoarce pe funcția deținută la Romarm înainte de a fi numit director la Uzina Mecanică Sadu: „Eu am fost numit în baza unor documente care au o durată limitată în timp. O să văd ce va fi mai departe. Eu nu am venit să stau la Sadu. Am venit pe o perioadă scurtă de timp. La uzină este totul la zi şi cu salariile, şi cu tot. Nu ştiu de ce nu vine lumea aici, la Sadu, să preia această activitate. Sunt unele probleme care depăşesc nivelul local. Sunt multe probleme care depind de nivelul central. Să sperăm că la un moment dat o să se schimbe optica şi în legătură cu acest domeniu de activitate“, a declarat Gheorghe Stoica

Director interimar din 2014

Gheorghe Stoica a fost numit director interimar la Uzina Mecanică Sadu în luna martie a anului trecut, însă nu a reușit să rezolve problemele mari cu care se confruntă de câțiva ani unitatea și a decis să demisioneze. Potrivit unor surse, în locul lui Stoica va fi promovat pe funcție Gigel Capotă, fostul şef al Corpului de Control al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, totodată ex-director economic al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu şi fost comisar şef al Gărzii Financiare Gorj. Capotă a mai lucrat cu ani în urmă în cadrul fabricii de armament, lucru care va conta la noua numire, acesta având susținerea PSD. Uzina Mecanică Sadu are peste 900 de angajaţi. Unitatea produce, în principal, muniţie pentru piaţa civilă, dar şi pentru cea militară. Unii dintre clienţii tradiţionali ai Uzinei Mecanice Sadu sunt din Statele Unite ale Americii.

Lăsată de izbelişte

Din păcate, Uzina a avut numeroase sincope în funcţionare şi a avut probleme cu aprovizionarea cu materiale, plata salariilor şi altele. De asemenea, majoritatea foştilor directori au avut probleme cu legea, fiind vizaţi de anchete penale. Deşi ar avea posibilitatea să producă şi să vândă imediat toată muniţia, Uzina Mecanică de lângă Bumbeşti-Jiu nu se bucură de atenţia care se cuvine din partea Companiei Naţionale Romarm şi a guvernului. Dacă în 1990, în fosta fabrică de armament şi frigidere lucrau peste 9.000 de persoane, în prezent aici se află de zece ori mai puţini muncitori. Este de neînţeles de ce uzina este lăsată fără o strategie de dezvoltare şi retehnologizare, din moment ce comenzile vin şi acum, când directorii nu mai ştiu cum să facă să plece de la societate. La nivel local s-a tot vorbit de alocarea de fonduri pentru achiziţia de linii noi de producţie şi modernizarea halelor, însă au trecut ani de zile şi fondurile nu au mai venit. La un moment dat, angajaţii ajunseseră în situaţia de a primi câteva sute de lei pe lună pentru munca prestată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS