20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaria Schutz, zece ani de închisoare

Maria Schutz, zece ani de închisoare

Maria Schutz, cunoscută drept „regina serelor“, fost consilier judeţean din partea PSD Dolj şi fostă preşedintă a organizaţiei de femei a PSD Dolj, a fost condamnată de Tribunalul Bihor la zece ani de închisoare în dosarul falimentării Orser Oradea şi Sere Codlea. În mai 2013, aceeași instanță o condamnase pe inculpată la 12 ani de închisoare, însă Curtea de Apel Oradea a dispus rejudecarea dosarului.

Femeia de afaceri Maria Schutz şi cei trei complici ai săi – Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS, și Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupție în decembrie 2007. Maria Schutz a fost acuzată de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu – de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar Ion Dascălu de complicitate la bancrută frauduloasă în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că „inculpata Schutz Maria, cu sprijinul inculpaţilor Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai, a indus în eroare ADS cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a societăţilor comerciale Orser SA Oradea şi Sere Codlea SA Braşov. S-a stabilit că inculpata nu avea la dispoziţie mijloacele financiare necesare derulării contractului şi nu a respectat clauzele contractuale referitoare la investiţiile asumate prin contracte“. Mai departe, anchetatorii au explicat modul de „operare“ a inculpaților.

Orser Oradea, investiții inventate

În luna octombrie 2002, Agenţia Domeniilor Statului, reprezentată de directorul general Corneliu Popa, a încheiat cu societatea agricolă Worldser Ţuglui, reprezentată de Maria Schutz, un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni aparţinând SC Orser SA Oradea şi de concesiune a 104 ha de teren. Contractul a fost încheiat în urma unei licitaţii, câştigată de această societate agricolă care, deşi oferise un preţ pe acţiuni mai mic decât cel al contraofertantului, a promis că va realiza un program de investiţii din surse proprii de peste două milioane de dolari în doar doi ani. Societatea Agricolă Worldser Ţuglui s-a înscris la licitaţie după mai puţin de o lună de la înfiinţare. Ulterior, deşi Maria Schutz nu realizase investiţiile asumate prin contract, Corneliu Popa, sprijinit de Mihai Ciobanu, a încheiat un act adiţional prin care a prelungit la cinci ani termenul de realizare a investiţiei. Asta deși nu avea aprobarea Consiliului de Administraţie al ADS. Și asta nu e tot. Procurorii au susținut că, în perioada derulării contractului, Maria Schutz a prezentat date nereale care atestau realizarea investiţiilor asumate. În realitate însă, majoritatea activelor SC Orser SA Oradea au fost înstrăinate către SC Gini Transcom SRL Craiova, firmă controlată de aceeași Maria Schutz. „Înstrăinarea a fost posibilă deoarece inculpata a creat aparenţa unor datorii ale SC Orser SA către SC Gini Transcom SRL, în condiţiile în care existau datorii reale către alţi creditori“, au mai reținut anchetatorii.

Sere Codlea, „omorâtă“ după aceeași rețetă

După aceeaşi schemă s-a desfăşurat şi privatizarea Sere Codlea SA Braşov, în septembrie 2000. Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui (controlată de Maria Schutz) a câştigat licitaţia, angajându-se că va face investiţii de peste un milion de dolari. Asociaţia agricolă respectivă fusese înfiinţată înainte cu două săptămâni de înscrierea la licitaţie, nu desfăşura nici o activitate agricolă, iar oferta de preţ pe acţiuni fusese inferioară celei a contraofertantului. Ulterior, deşi AGRO 2001 Ţuglui nu plătise ratele aferente acţiunilor şi nu realizase investiţiile promise, ca și în cazul Orser Oradea, directorul Pops de la ADS a prelungit termenul de plată. În final, AGRO 2001 Ţuglui nici măcar nu a mai achitat diferenţa de 80% din preţul acţiunilor. „Adevăratele intenţii ale inculpatei Maria Schutz au fost demonstrate şi de modul de administrare a SC Sere Codlea SA, ajungându-se la falimentarea societăţii după ce în prealabil aceasta a fost devalizată. Acest lucru a fost realizat de inculpată prin folosirea SC Gini Transcom SRL Craiova“, au arătat procurorii DNA.
În urma anchetei, procurorii au mai stabilit că Maria Schutz este autoarea unei alte inginerii financiare. În cursul anului 2002, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Agricole AGRO 2001 Ţuglui (acţionarul majoritar la SC Sere Codlea SA Braşov), Maria Schutz a solicitat o subvenţie de 70% din valoarea unor instalaţii de irigat. Problema a fost, spun procurorii DNA, că documentele în baza cărora s-a cerut subvenția atestau în mod nereal că instalaţiile respective ar fi fost achiziţionate de la SC Gini Transcom SRL Craiova. În realitate, era vorba de componente sau instalaţii pentru care se mai obţinuse subvenţie. Sumele de bani reprezentând 70% din preţul de achiziţionare a instalaţiilor de irigat au fost virate de Direcţia Generală pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Braşov în contul SC Gini Transcom SRL Craiova, în baza documentaţiei depuse de reprezentanţii SC Sere Codlea SA.

Inculpați judecați și rejudecați

În mai 2013, după mai bine de cinci ani și 40 de termene, judecătorii Tribunalului Bihor i-au găsit vinovaţi pe cei patru inculpați. Cea mai mare pedeapsă – 12 ani de închisoare, a primit-o Lili Schutz. Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu, complicii inculpatei în devalizarea celor două societăţi comerciale, au primit câte zece ani de puşcărie. Mai ieftin a scăpat Ion Dascălu, care a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru infracţiunile comise. În plus, toţi inculpaţii au fost obligaţi să achite paguba adusă ADS, Direcţiei pentru Agricultură și Industrie Braşov, dar și ANAF.
După pronunţarea sentinţei, inculpaţii au formulat apel, iar pe 17 februarie 2014, Curtea de Apel Oradea a hotărât ca dosarul să fie rejudecat de magistraţii Tribunalului Bihor.
De data aceasta, procesul a durat un an și jumătate, iar vineri, pe 7 august, judecătorii bihoreni s-au pronunțat. Maria Schutz a fost condamnată la zece ani de închisoare, iar Popa și Ciobanu s-au ales cu câte șase ani de închisoare. În schimb, instanța a dispus încetarea procesului penal față de Ion Dascălu, pentru că infracțiunea de complicitate la bancrută frauduloasă s-a prescris.
În plus, Maria Schutz, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu, împreună cu Worldser Ţuglui, au fost obligați să achite ADS suma de 3.100.882 de dolari drept despăgubiri civile pentru privatizarea Orser SA. De asemenea, Maria Schutz a fost obligată să achite prejudiciul adus statului, în total suma de 54.911.874 de lei.
Aceasta este numai o parte din pagubă, pentru că instanța a lăsat nesoluționată acțiunea ADS privind privatizarea Sere Codlea.
Mai mult decât atât, judecătorii au hotărât ca Sere Codlea și Orser Oradea să se întoarcă la stat cu tot cu activele înstrăinate de Maria Schutz. „Dispune restabilirea situaţiei anterioare datei de 29 septembrie 2000 pentru SC Sere Codlea SA Braşov şi datei de 10 octombrie 2002 pentru SC Orser SA Oradea, sens în care dispune anularea tuturor contractelor de vânzare-cumpărare prin care au fost înstrăinate toate activele celor două societăţi comerciale“, se arată în hotărârea Tribunalului Bihor. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Sechestru pe bunuri

De asemenea, în hotărârea de vineri, instanța a decis să menţină sechestrul pus pe bunurile mobile și imobile ale Mariei Schutz încă din decembrie 2007. Este vorba de un apartament din Craiova, un autoturism Renault, sumele de bani din conturi și acțiuni la SC Biotehnos SA, SIF Oltenia, Banat, Muntenia și Transilvania. Instanța a menținut sechestrul pus și pe bunurile aparținând inculpaților Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu.

Al doilea dosar penal

În septembrie 2014, procurorii anticorupție din Craiova au dispus trimiterea în judecată a Mariei Schutz într-un dosar în care este acuzată că a obținut pe nedrept, prin firma SC Izamar SRL, fonduri europene în valoare de 919.473 de lei. Alături de Maria Schutz au mai fost deferiți justiției inculpații Ionică Bădoi, Mihaela Bunciu și Alexandru Cercel. Mai exact, SC Izamar SRL a depus la APIA o cerere de plată pentru suprafaţa totală de 3.943,93 ha, dintre care 2.000 ha nu se aflau însă în exploatarea SC Izamar SRL. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 16 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS