17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPovestea merge mai departe: Prejudiciul de la Târgul Municipal Craiova ajunge în instanță

Povestea merge mai departe: Prejudiciul de la Târgul Municipal Craiova ajunge în instanță

SC Piețe și Târguri Craiova va ataca în instanță decizia Camerei de Conturi Dolj, care a estimat prejudicii ce depășesc 100.000  de euro pentru Târgul Municipal Zilnic, după ce contestația formulată de Piețe a fost respinsă de Curtea de Conturi a României (Foto: Arhiva GdS)
SC Piețe și Târguri Craiova va ataca în instanță decizia Camerei de Conturi Dolj, care a estimat prejudicii ce depășesc 100.000
de euro pentru Târgul Municipal Zilnic, după ce contestația formulată de Piețe a fost respinsă de Curtea de Conturi a României (Foto: Arhiva GdS)

SC Piețe și Târguri Craiova va ataca în instanță decizia Camerei de Conturi Dolj privind prejudiciile estimate la Târgul Municipal Zilnic de pe strada Caracal. La începutul anului, Piețele au făcut contestație la raportul Curții de Conturi a României, ai cărei controlori financiari au estimat prejudicii de 462.000 de lei din contractul încheiat de către Piețe cu societatea Texind SA pentru suprafața de 32.000 mp din strada Caracal.
În raport se arăta, la acea vreme, că SC Piețe și Târguri Craiova SRL „s-a angajat ca de la data semnării să plătească o chirie lunară de 15.000 de euro, fără ca în contract să se prevadă clauze concrete cu privire la obligațiile părților“. Mai mult, locatorul, Texind SA, „abia în luna iulie 2013 a obținut autorizația de construire (nr. 776/2013), iar potrivit procesului-verbal nr. 18.109/2013, în luna august 2013 lucrările asumate nu erau finalizate“. În consecință, „pentru perioada februarie – iunie 2013, entitatea controlată (SC Piețe și Târguri Craiova – n.r.) a acceptat și a plătit lunar chirie fără nici o justificare legală“, mai spunea raportul Curții de Conturi. Reamintim că GdS a semnalat, încă de la începerea lucrărilor de amenajare a târgului de pe Caracal, că acestea se desfășoară fără autorizație de construcție.

Piețe: „Estimarea valorii presupusului prejudiciu raportat de Curtea de Conturi este eronată”

Piețele au făcut contestație la acest raport, iar în urmă cu câteva zile, la data de 24 iulie, a venit și răspunsul comisiei de soluționare a contestațiilor a Curții de Conturi a României, care a respins contestația. În luna iunie a acestui an, conducerea Piețelor declara că așteaptă acest răspuns pentru a-l pune în aplicare cât mai repede. „Printr-o nouă adresă, societatea noastră a solicitat soluționarea mai rapidă a contestației, în vederea punerii în aplicare a rezultatului acesteia. Camera de Conturi Dolj ne-a răspuns că a fost trimisă spre soluționare contestația noastră la Curtea de Conturi a României. După ce se va da o soluție în acest caz, SC Piețe va face toate demersurile necesare, în conformitate cu legislația în vigoare, în vederea punerii în aplicare a rezultatului contestației“, se arăta în răspunsul transmis GdS în luna iunie.
Totuși, în prezent, repre­zentanții Piețe și Târguri au declarat că se va merge mai departe la instanța competentă, Tribunalul Dolj, și că există și dovezi pentru alte nereguli care ar fi fost constatate de Curtea de Conturi. „După primirea răspunsului la contestaţia depusă la Curtea de Conturi a României, SC Piețe și Târguri Craiova SRL intenţionează să atace în instanţă decizia Camerei de Conturi Dolj. Motivarea Curţii de Conturi în răspunsul la contestaţia noastră se referă la faptul că SC Piețe nu a încasat venituri timp de un an de la semnarea contractului de închiriere privind terenul pe care s-a amenajat Târgul Municipal Craiova. În fapt, SC Piețe poate demonstra, prin facturile fiscale şi bonurile fiscale emise, perioada de desfăşurare a activităţii pe acel teren. De asemenea, la momentul controlului, Camera de Conturi Dolj nu a solicitat documente justificative la SC Texind SA, documente care există şi o să fie prezentate instanţei de judecată, pentru ca aceasta să ia o hotărâre în cunoştinţă de cauză. Nu în ultimul rând, estimarea valorii presupusului prejudiciu raportat de Curtea de Conturi este eronată, sumele fiind mai mari din cauza unor greșeli de calcul“, a declarat purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova SRL, Adrian Dinu.

Dașoveanu: „Îmi este greu să spun de la cine vom recupera acest prejudiciu”

Reprezentanții munici­palității craiovene, care este asociată la SC Piețe și Târguri prin Consiliul Local al Craiovei, au explicat și ei pentru GdS că documentele trebuie studiate cu atenție și că se așteaptă, în următoarea perioadă, un punct de vedere fundamentat din partea Piețelor privind viitoarea acțiune în instanță.
„Conducerea societății a luat act de această decizie, ne-a înștiințat și pe noi, cei din cadrul primăriei. Așteptăm, în perioada de 15 zile, un punct de vedere fundamentat de către departamentul juridic al SC Piețe și Târguri. S-ar putea să ne îndreptăm pe calea contenciosului administrativ pentru această decizie, dar ar fi bine să parcurgem toate etapele necesare, astfel încât orice eventuală hotărâre care se va da să fi parcurs toate etapele premergătoare începerii unui proces și unei acțiuni juridice de recuperare a prejudiciului“, a spus viceprimarul Craiovei, Dan Dașoveanu. Întrebat de unde va fi plătit prejudiciul, acesta a explicat că, „în acest moment, îmi este greu să spun de la cine vom recupera acest prejudiciu, pentru că nici această hotărâre a comisiei de soluționare a contestațiilor nu stabilește foarte clar împotriva cui trebuie să ne facem noi parte, împotriva conducerii Pieței sau împotriva celui care a făcut acest contract cu Piețele“, a explicat viceprimarul Craiovei, Dan Dașoveanu.
Reamintim că, într-un interviu acordat GdS în primăvara acestui an, întrebat cine este de vină în legătură cu situația de la târg, primarul Lia Olguța Vasilescu a spus că „de vină este cel care a semnat contractul. Toți cei care au semnat probabil că va trebui să răspundă dacă se va pierde procesul cu Curtea de Conturi“. Reamintim că, la vremea semnării contractului, director general era Cătălin Resceanu, iar printre semnatari se mai afla și actualul director, Claudiu Neagoe, director tehnic la momentul respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS