22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘase ani de închisoare pentru evaziune cu carne de porc

Șase ani de închisoare pentru evaziune cu carne de porc

Cei doi inculpați au fost reținuți pe 16 februarie 2012 de către procurorii Pachetului de pe lângă Tribunalul Dolj (Foto: arhiva GdS)
Cei doi inculpați au fost reținuți pe 16 februarie 2012 de către procurorii Pachetului de pe lângă Tribunalul Dolj (Foto: arhiva GdS)

O craioveancă de 57 de ani, administratoarea mai multor societăți comerciale, a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare pentru o evaziune fiscală de aproape 3,2 milioane de lei. Instanța a dispus încetarea procesului penal față de un alt inculpat din dosar, care a decedat în timpul procesului.

Ofițerii Serviciului pentru Investigarea Criminalităţii Economice Dolj anunțau, în februarie 2012, reținerea a doi craioveni suspectați de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală. Este vorba de Vasilică Dumitru și Angela Lascu, care au fost acuzați că, în calitate de administratori ai mai multor societăţi comerciale din municipiu şi din comuna Carpen, s-au sustras de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat cu suma de aproape 3,2 milioane de lei. Ancheta poliţiştilor a vizat perioada 2008 – 2011, când cei doi inculpați nu ar fi declarat toate operaţiunile comerciale derulate prin societăţile pe care le administrau. După cum au stabilit anchetatorii, cei doi craioveni şi-au deschis prima firmă în anul 2008 şi au început să comercializeze carcase de porci şi bovine. Inculpații cumpărau animale de la persoane fizice din judeţ fără să întocmească nici un fel de documente, după care livrau carcasele unor societăţi comerciale care, la rândul lor, le virau în conturi sumele de bani cerute cu tot cu TVA. Între anii 2008 şi 2011, cei doi au administrat patru societăți comerciale: Doru & Gabi SRL, AgroDoromir SRL, AgroŢărăncuţa SRL şi AgroBujorel SRL.
Dumitru Vasilică şi Angela Lascu au fost reţinuţi pe 16 februarie 2012, iar o zi mai târziu, Tribunalul Dolj a dispus ca aceștia să fie cercetați în stare de libertate. Ulterior, în martie 2012, cei doi au fost trimiși în judecată, dosarul de evaziune fiscală fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.  În urma cercetărilor, anchetatorii au mai stabilit că, de fapt, toate operaţiunile erau coordonate de Angela Lascu. „Între cei doi inculpaţi a existat o înţelegere privind modalitatea de lucru, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat. În schimbul unei sume de bani pe care inculpata Angela Lascu i-o plătea lunar lui Vasilică Dumitru, acesta din urmă îi înmâna facturi în alb, semnate şi ştampilate, pe care ea le folosea pentru a comercializa către beneficiari carcasă de carne rezultată din sacrificarea animalelor. Ulterior, facturile fiscale nu erau înregistrate în contabilitatea societăţilor administrate de inculpatul Vasilică Dumitru, fapt cunoscut şi acceptat şi de coinculpată“, au consemnat procurorii doljeni în rechizitoriu.

Inculpatul a decedat în timpul procesului

În ianuarie 2014, judecătorii de la Tribunalul Dolj s-au pronunțat în acest dosar. Atât Angela Lascu, cât și Vasilică Dumitru, au fost condamnați la câte șase ani de închisoare pentru faptele comise. În plus, cei doi inculpați au fost obligați să achite statului, împreună cu AgroDoromir SRL, AgroŢărăncuţa SRL şi AgroBujorel SRL, suma totală de 3.174.517 de lei, reprezentând impozit pe profit și TVA. Instanța a constatat că SC Doru & Gabi SRL a fost radiată și a menținut sechestrul pus pe bunurile inculpaților.
Hotărârea instanței a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care în iulie, anul acesta, a dat o hotărâre definitivă.
Judecătorii de la Curtea de Apel au respins apelul Angelei Lascu, care a rămas cu pedeapsa de șase ani de închisoare. De asemenea, judecătorii au dispus încetarea procesului penal împotriva lui Dumitru, care a decedat pe 15 mai, anul acesta. Instanța a hotărât să mențină însă sechestrul pus pe bunurile acestuia. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS