17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMuzeul Olteniei vinde ii de 100 de ani

Muzeul Olteniei vinde ii de 100 de ani

Muzeul Olteniei a deschis porțile „Magazinului de Artă Tradiţională şi Suveniruri“, cunoscut craiovenilor sub vechea denumire de „Carul cu Oale“. Într-un spațiu nou, în vecinătatea Secției de Științe ale Naturii, craiovenii și cei care se află în trecere prin Cetatea Banilor pot poposi pentru a admira și achiziționa produse tradiționale noi, dar și vechi, precum porturi populare sau ii cu o vechime de 100 de ani.
„Prin reinventarea Magazinului de Artă Tradițională și Suveniruri al Muzeului Olteniei într-o nouă locație aducem pe lângă obiecte de artă tradițională și suveniruri. Sunt și produse care se regăsesc o dată pe an la Târgul Meșterilor Populari, mare parte din ele fiind realizate de aceiași meșteri care vin la importantul eveniment din Cetatea Banilor. De asemenea, vizitatorii au posibilitatea să cumpere suveniruri pe care sunt redate cele mai importante piese de patrimoniu din cadrul instituției noastre“, a precizat Florin Ridiche directorul Muzeului Olteniei.

Trecerea de la obiectul tradițional la suvenir

Obiectele, prezentate spre vânzare, cuprind o gamă diversificată a artei şi creaţiei populare, de la costume populare sau ii la ceramică, ustensile de bucătărie, textile, împletituri, ouă încondeiate, icoane pe lemn şi sticlă, scoarţe ţărăneşti, piese de port. Descoperi în acest spaţiu identitar ceramica smălţuită şi nesmălţuită, provenind din centre încă active ale olăritului din Oltenia (Horezu – Vâlcea, Oboga – Olt, Şişeşti – Mehedinţi, Vlădeşti – Vâlcea, Româna – Olt etc.), din Harghita şi Covasna, din Suceava, obiecte de artă şi utilitare, sculptate în lemn (furci, scaune din lemn, măsuţe, linguri, blaturi, tocătoare, tacâmuri din lemn, blide şi blidare, cruci, pistornice), tablouri lucrate în tehnica goblenului, obiecte din metal. Prețurile sunt variate. O ie poate fi achiziționată la prețuri ce variază între 187 și 375 de lei, tot astfel cum catrințele unui costum oltenesc gorjenesc din postav negru cu fir metalic auriu și mătase afișează un preț de 750 de lei. Cămășile bărbătești au prețuri ce variază între 125 și 250 de lei, ilicele costă 187 de lei, trăistuțele au prețuri ce variază între 75 și 93 de lei. Urcioarele pot fi achiziționate cu 37 de lei, ouăle încondeiate cu 18, 75 de lei, în vreme ce maramele au prețuri ce variază între 75 și 180 de lei, iar ștergarele pot fi cumpărate la prețuri care variază între 25 și 150 de lei. Nu lipsesc nici scoarțele și covoarele oltenești. Prețul afișat variază între 250 și 2.500 de lei.
„Magazinul, o prelungire a muzeului, și-a propus să provoace. Obiectele sunt de o diversitate totală, atât ca formă, cât și ca timp de proveniență. Cei care îi vor trece pragul vor vedea ce înseamnă viața tradițională, dar și trecerea de la obiectul autentic la suvenir. Provocările noastre constau în tipul de obiecte, forma de expunere și ambientul ca atare“, a precizat Cornel Bălosu, șeful Secției de Etnografie din cadrul Muzeului Olteniei.
Publicul craiovean, și nu numai, va avea posibilitatea să cumpere produse autentice, tradiționale în orice perioadă a anului. Magazinul va fi deschis de marți până vineri, între orele 9.00 – 17.00, urmând ca de la 1 septembrie el să funcționeze și sâmbăta și duminica după același program.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS