17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎncă o medalie de aur pentru Dumitru Călugăru

Încă o medalie de aur pentru Dumitru Călugăru

calugaru olimpic

Dumitru Călugăru (foto), olimpicul la chimie cu care judeţul Gorj se mândreşte, şi-a completat palmaresul. După ce în luna mai a obţinut medalia de aur cu punctaj absolut la a 49-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev“, gorjeanul şi-a adjudecat cea mai preţioasă medalie şi la Olimpiada Internaţională de Chimie desfăşurată în Baku, Azerbaidjan, în perioada 20-29 iulie.

Echipa care a reprezentat România la această competiţie a obţinut pentru ţara noastră două medalii de aur, una de argint şi una de bronz, rezultat graţie căruia românii s-au clasat pe locul 1 în Europa şi pe locul șase în lume, într-un clasament neoficial al celor 79 de ţări participante la Olimpiada Internaţională de Chimie. Una dintre cele două medalii i-a revenit lui Dumitru Călugăru, absolvent al Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu, laureat cu argint la ultimele două ediţii. Cealaltă a fost adjudecată de Andrei Iliescu, absolvent al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti. Aceasta este o performanţă demnă de notat pentru cei doi tineri, care, prin punctajele realizate, s-au clasat în primele zece locuri ale concursului.
Medalia de argint la Olimpiada de Chimie a fost obţinută de Paul Haidu-Gerea, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, iar medalia de bronz a intrat în posesia lui Vlad Mihai Mandric, absolvent al Colegiului Naţional „Sfântul Sava“ din Bucureşti, care a obţinut argint şi la ediţia de anul trecut a competiţiei.
În afară de Dumitru Călugăru, alţi doi componenţi ai lotului prezent în Azerbaidjan – Andrei Iliescu şi Paul Haidu-Gerea – şi-au adăugat în palmares medalii de aur şi argint şi la Olimpiada Internaţională de Chimie „D. Mendeleev“.

A promovat bacalaureatul cu media 10

Dumitru Călugăru a absolvit examenul de bacalaureat în sesiunea specială, cu media 10. Multiplu medaliat la concursurile internaţionale de profil, el a finalizat studiile liceale şi a primit nota maximă la toate disciplinele la care a susţinut examenul de bacalaureat. În toamnă îşi va continua studiile la Cambridge, instituţie universitară de prestigiu unde a fost acceptat înainte de a fi terminat liceul.
Dumitru Călugăru a câştigat medalia de aur, cu echipa României, la Olimpiada Internațională de Chimie „Dimitri Mendeleev“, ediția 2014, de la Moscova. A mai cucerit şi medalia de argint pentru România, la Olimpiada Internaţională de Chimie, desfăşurată la Hanoi, în Vietnam, în iulie 2014. A mai câștigat medalia de aur la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene, desfăşurată în Luxemburg, în perioada 17-24 martie 2013. În 2011, Dumitru Călugăru, pe atunci elev în clasa a IX-a, a fost premiat cu argint la Olimpiada Internațională de Științe din Africa de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS