11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDosar de corupție la APIA Mehedinți

Dosar de corupție la APIA Mehedinți

Primarul comunei Godeanu este acuzat că a obținut nelegal fonduri de la APIA  pentru 198 de hectare de teren agricol
Primarul comunei Godeanu este acuzat că a obținut nelegal fonduri de la APIA
pentru 198 de hectare de teren agricol

Procurorii anticorupție din Craiova au reținut, marți, o consilieră din cadrul APIA Mehedinți, acuzată că l-a ajutat pe primarul comunei Godeanu să obțină nelegal fonduri în valoare totală de 1.450.000 de lei. O treime din această sumă ar fi ajuns în buzunarele funcționarei APIA Mehedinți, soția primarului din comuna Bâlvănești.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova a anunțat, marți seară, reținerea și începerea urmăririi penale împotriva inculpatei Nuțica Gîdea, consilier principal în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Mehedinți. Funcționara este acuzată de comiterea a 40 de infracțiuni: cinci de complicitate la folosire cu rea-credință de documente false pentru obținerea de fonduri europene, cinci de complicitate la înșelăciune, șase de instigare la fals intelectual, trei de fals material în înscrisuri oficiale și 21 de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. În același dosar este cercetat sub control judiciar și Ion Gheorgheci, primarul din comuna mehedințeană Godeanu.
Procurorii craioveni au reținut că, „în perioada 2009-2013, în vederea obținerii de fonduri nerambursabile de la APIA, inculpata Gîdea Nuțica l-a determinat pe Gheorgheci Ion să întocmească în fals o serie de înscrisuri (adeverințe și tabele). În perioada 2009-2013, inculpata Gîdea Nuțica, prin întocmirea de documente și furnizarea de informații, a înlesnit obținerea, de către inculpatul Gheorgheci Ion, de la APIA-Centrul Județean Mehedinți, de fonduri nerambursabile în numele tatălui acestuia din urmă, în valoare de peste 1.450.000 de lei din bugetul Uniunii Europene și din bugetul național, pentru o suprafață de 198 de hectare. Din fondurile obținute nelegal, aproximativ 500.000 de lei ar fi revenit funcționarului APIA, Gîdea Nuțica“. Anchetatorii mai spun că pe adeverințele ce poartă ștampila Primăriei Godeanu, depuse la APIA de edilul Gheorgheci Ion, consiliera Gîdea a făcut mențiuni nereale. În plus, aceeași funcționară l-ar fi determinat pe primar să întocmească și să țină un registru agricol paralel prin care să poată justifica suprafețele de teren pentru care solicitase pe nedrept fonduri nerambursabile. Procurorii spun că neregulile nu se opresc aici.
„În anul 2014, cu ocazia efectuării de verificări de către APIA – Direcția antifraudă control intern și supracontrol, inculpata l-a determinat și ajutat pe Gheorgheci Ion să întocmească 16 înscrisuri intitulate Declarație și cinci înscrisuri intitulate Chitanță, acte depuse ulterior la APIA. Documentele respective sunt scrise de mână, din acestea reieșind că un număr de cinci, respectiv 16 persoane, i-ar fi vândut ori încredințat utilizarea unor suprafețe de teren pe o perioadă nedeterminată“, au mai reținut procurorii DNA. Nuțica Gîdea urmează să fie dusă la instanța de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Nuțica Gâdea, nevastă de primar

Din declarația de avere a Nuțicăi Gâdea putem afla că deține împreună cu soțul un apartament în Drobeta Turnu Severin, dar și că are un credit la BCR în valoare de 27.000 de lei, scadent în 2018. Din aceeași declarație mai aflăm și că soțul femeii, Anghel Gîdea, este primarul comunei mehedințene Bâlvănești. Întâmplător sau nu, comuna Bâlvănești este învecinată cu cea condusă de primarul Ion Gheorgheci. Pe DJ 670, între comunele Bâlvănești și Godeanu sunt șapte kilometri.
În declarația de avere a primarului Gîdea, Nuțica Gîdea este ceva mai bogată. Primarul a trecut în declarația de avere atât apartamentul din Severin, dar și o casă de 283 de metri pătrați în Bâlvănești, plus un teren agricol, unul forestier și o Dacia Logan. Primarul Gîdea a menționat că titularul casei din Bâlvănești este… soția sa. De asemenea, în declarația de avere a primarului Gîdea se găsesc menționate patru credite în valoare de 17.000 și 20.000 de lei, respectiv 20.220 și 6.500 de euro, trei scadente anul acesta și unul în 2017. Aici nu apare însă creditul de 27.000 de lei luat de Nuțica Gîdea de la BCR.

Nereguli și la APIA Dolj

La sfârșitul lunii mai, procurorii anticorupție din Craiova au încheiat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a trei inculpați într-un dosar privind fraudarea APIA cu peste 400.000 de lei. Este vorba de Cristian Badea, administratorul SC Silvornamental SRL, Ioana Florina Păun, consilier superior în cadrul APIA Dolj, și Cornel Vătău, inspector în cadrul Primăriei comunei Lipovu. Cei trei au fost acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, printre care se numără abuzul în serviciu, luarea de mită, falsul intelectual, folosire de documente false pentru obținerea de fonduri europene sau înșelăciunea. Anchetatorii susțin că, între anii 2010-2013, Cristian Badea a cerut și obținut fonduri de la APIA Dolj în baza unor documente false și inexacte. În schimb, Cornel Vătău a fost acuzat că a falsificat unul dintre documente, iar consiliera Păun că ar fi luat mită de la Badea pentru a soluționa cererile de plată.
„Inculpata Păun Ioana-Florina, în calitate de consilier superior în cadrul APIA – Centrul Județean Dolj, a pretins și primit, în mod repetat, sume de bani și alte foloase materiale, în valoare totală de 14.700 de lei, de la inculpatul Badea Cristian, pentru ca, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, să soluționeze cererile unice de plată formulate de SC Silvornamental SRL, cu consecința obținerii de către aceasta de sume de bani mai mari decât cele care i se cuveneau“, au reținut anchetatorii. În dosarul penal întocmit pe numele celor trei inculpați, APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 400.761 de lei. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 16 septembrie.
Aldezir Marin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS