7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljViitorul fotbalului craiovean doarme în stradă

Viitorul fotbalului craiovean doarme în stradă

A ajuns cu întreaga familie în stradă, dar asta nu-l împiedică să nu renunțe la pasiunea lui, fotbalul. Chiar dacă nu are ce mânca sau unde să se odihnească, Said nu lipsește nici o zi de la antrenament. Joacă fotbal și desculț, dar nu se lasă doborât de problemele prin care trece familia, sperând că într-o zi va ajunge la echipa națională de fotbal.

Said Păun este un copil, are 14 ani și din privirea lui tristă și cuvintele rostite încet îți dai seama că trece printr-o situație delicată. O situație dramatică, pentru că de două săptămâni doarme cu întreaga familie sub cerul liber, fiindcă au fost evacuați din locuința în care stăteau cu chirie. Cu toate acestea, nu lipsește nici o zi de la antrenamentele de fotbal. Este „un talent care promite“, spun antrenorii de la clubul la care evoluează. Said joacă fotbal din clasa a doua, iar antrenorii care l-au format au numai cuvinte de laudă, afirmă că au încredere în el și cred că va ajunge un bun fotbalist care se va ridica din Bănie.
„Acest băiat este unul dintre cei mai buni copii de la echipa noastră de fotbal. Joacă fotbal de patru ani, iar la noi este de doi ani, la Clubul Oltenia junior, Craiova. În acest tot timp l-am observat la fiecare antrenament, la fiecare meci, și promite, este serios, este ambițios. El este de perspectivă, este foarte talentat, are calități de fotbalist. Și eu am mare încredere în el și cred că va ajunge un mare jucător care se va ridica din Bănie. La cei 14 ani ai lui, gândește destul de matur. Este un copil serios și ambițios. Eu l-am observat pe când era la alt club și am ținut să-l aducem la clubul nostru, iar el nu m-a dezamăgit. Cred că el poate cu brio să ajungă la un club mare“, spune Adi Troacă, antrenor la AS Oltenia Junior Craiova, clubul la care evoluează Said Păun. Băiatul face parte din acea familie care în urmă cu două săptămâni a fost evacuată din blocul 13 din cartierul craiovean Valea Roșie.

„Nu mă las chiar dacă îmi este foarte greu“

Pe Said l-am găsit într-un cort improvizat lângă blocul din care a fost evacuată familia lui, o locuință socială din Valea Roșie. Stă trist pe o pătură pusă direct pe pământ. Aproape de el ține mingea cu care joacă fotbal. Este desculț, dar îmbrăcat îngrijit și curat. De două săptămâni doarme sub cerul liber cu părinții, cu bunica și celelalte rude. Se ridică repede când vede că ne apropiem împreună cu antrenorul de grădina blocului. Toți se precipită și se uită cu mândrie la Said, îl împing în față, pe aleea dintre blocuri. Are emoții, dar antrenorul lui, Adi Troacă, îl încurajează. Din spate se aude vocea mamei: „Săru-mâna! Săru-mâna!“. E o femeie slăbuță, trasă la față, cu trăsături apropiate de ale băiatului.
„Am aflat și eu situația acestui băiat de câteva zile. Am venit aici să văd. El a fost evacuat din locuința în care stătea cu familia, cu bunica. Când am văzut, am fost uimit că doarme sub cerul liber, direct pe pământ, și-au improvizat un cort din prelate. Este păcat că acest copil nu are nici măcar unde să doarmă, să se odihnească după antrenamente. Copilul acesta are un mare talent: joacă bine fotbal. Vrem să găsim o soluție pentru el, să-l ajutăm. El este de perspectivă, este foarte talentat, are calități de fotbalist. Am mare încredere în el și cred că va ajunge un mare jucător care se va ridica din Bănie. Suntem în tratative cu cei de la CSJ Știința, cu domnul Bogdan Pâncu, ca să fie preluat de ei. Poate așa să beneficieze și el de un loc unde să doarmă, să primească o masă caldă, pentru că are mare nevoie. El trebuie să-și continue antrenamentele, să-și continue mersul lui în activitatea de fotbalist, să nu-și piardă încrederea în el, să fie mereu pregătit. Sunt convins că în viitorul apropiat va evolua la CSJ Știința U Craiova, și cu siguranță va fi titular și va face o figură frumoasă“, a spus Adi Troacă. Toți cei din familie, prezenți lângă Said, sorb cuvintele antrenorului și zâmbesc.
Un adolescent căruia îi mijește mustața, cu ochii arcuiți de sprâncene groase, Said pare stingher sub atâtea priviri ațintite asupra lui. Îl întreb despre el, despre pasiunea lui, fotbalul, și despre starea actuală, de când a fost azvârlit în stradă cu ai lui.
„Joc fotbal din clasa a doua, la echipa școlii, domnul Petculescu (Petre Petculescu, un mare antrenor în materie de fotbal juvenil – n.r.) m-a văzut cum joc și mi-a zis să merg să mă înscriu la el la echipă. M-am înscris, am mers la antrenamente. Mi-au spus că sunt bun și așa am continuat. Apoi am venit la Oltenia Junior. La echipă evoluez ca fundaș central și fundaș lateral. Am șapte goluri la activ. Îmi place foarte mult ce fac. Este pasiunea mea. Îmi doresc din tot sufletul să ajung la echipa națională. Idolul meu este Gheorghe Hagi, pentru că este un talent desăvârșit în fotbalul românesc“, spune Said, după care se oprește. Parcă stă să se gândească ce să spună despre starea actuală. Pe față îi alunecă bobițe de sudoare. Se uită la mamă, se uită la antrenor, apoi mă privește.
„Situația prin care trec împreună cu familia mea mă afectează atât de mult, dar nu renunț la pasiunea mea, fotbalul. Merg în fiecare zi la antrenament, nu mă las chiar dacă îmi este foarte greu“, spune Said Păun, apoi se lasă tăcerea.
După câteva momente, îl rog să ne arate câteva „scheme“ de joc. Cu picioarele goale, începe să jongleze cu mingea pe aleea dintre blocuri.

La echipa de juniori

Talentul acestui copil a tras atenția și clubului de fotbal CSJ Universitatea Craiova, așa că din toamnă este posibil să evolueze la echipa de juniori.
„Este o situație delicată în cazul acestui copil. Vom încerca să-l ajutăm. Să investim în el, să găsim un loc unde să stea. Este un copil bun și eu îl văd ajuns departe dacă muncește, dacă dă dovadă de seriozitate. Așa va ajunge acolo unde și-a propus. Nu promit prea mult, fiindcă vreau mai înainte să avem ceva concret. Dar vom face tot ce ține de noi să-l sprijinim. Am vorbit cu antrenorii lui și din toamnă are șanse să evolueze la noi la club“, a declarat Bogdan Pâncu, director CSJ Știința U Craiova.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS