10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul a rămas fără cinci primari

Doljul a rămas fără cinci primari

Mircea Beznă, Barbu Calotă și Gheorghe Ionele au rămas fără fotoliile de primari după ce au avut probleme penale sau cu inspectorii de integritate (Foto: Arhiva GdS)
Mircea Beznă, Barbu Calotă și Gheorghe Ionele au rămas fără fotoliile de primari după ce au avut probleme penale sau cu inspectorii de integritate (Foto: Arhiva GdS)

Prefectul județului Dolj a emis, anul acesta, cinci ordine prin care a constatat încetarea înainte de termen a mandatelor primarilor din Bechet, Argetoaia, Scăești, Afumați și Terpezița, care au avut probleme penale sau cu Agenția Națională de Integritate. Aproape toți au contestat în instanță ordinele emise de prefect, însă au pierdut.

Primii edili doljeni care și-au pierdut mandatele au fost cei din Bechet și Argetoaia. Primarul comunei Argetoaia, Mircea Beznă, a fost declarat în conflict de interese în 2011, fiind acuzat de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) că și-a angajat nevasta în primărie în cursul anului 2006, lucru interzis de lege. Beznă a contestat în instanță raportul ANI, iar în mai 2013 a pierdut procesul.
Tot în 2011, Gheorghe Ionele a fost acuzat că, în perioada iunie 2008 – martie 2009, a deținut simultan atât funcția de viceprimar al orașului Bechet, cât și pe cea de administrator al unei societăți comerciale. În iulie 2012, Ionele a fost ales primar, iar în mai 2014 a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate. Abia anul acesta, pe 22 ianuarie, prefectul Nicolae Sorin Răducan a emis ordinele privind constatarea încetării înainte de termen a mandatului primarului Gheorghe Ionele din Bechet, dar și a lui Mircea Beznă din Argetoaia. Cei doi au cerut în instanță anularea ordinelor, însă nu au avut câștig de cauză. Astfel, la jumătatea lunii iunie, Gheorghe Ionele a pierdut definitiv procesul cu Instituția Prefectului la Curtea de Apel Craiova. Mircea Beznă a pierdut, pe 16 iulie, la Tribunalul Dolj, însă a formulat recurs la Curtea de Apel Craiova.
Ulterior, pe 30 martie, prefectul Nicolae Sorin Răducan a emis un ordin, cel prin care a constatat încheierea mandatului primarului comunei Scăeşti, Barbu Calotă. Asta pentru că, la începutul lunii martie, Calotă a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă continuată. Primarul Calotă a fost acuzat de procurori că a achitat unei firme lucrări de reabilitare a unor drumuri executate numai pe jumătate. Barbu Calotă a atacat la Tribunalul Dolj ordinul prefectului, însă instanța a amânat luarea unei hotărâri pe 8 septembrie.

Comunele Afumați și Terpezița, fără primari

După nici două luni, pe 13 mai, prefectul Nicolae Sorin Răducan a emis ordinul privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar al edilului Marian Belu din Afumaţi. Acesta a fost găsit incompatibil de ANI în iulie, anul trecut. Viceprimar al comunei Afumați între anii 2008-2012 și ales primar în 2012, Marian Belu a fost acuzat că s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu 23 iunie 2009, de când a avut și calitatea de persoană fizică autorizată. Raportul ANI a fost contestat de edilul Belu, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova în noiembrie, anul trecut, iar la sfârșitul lunii mai a pierdut la Curtea de Apel Craiova. Hotărârea instanței nu este însă definitivă.
Tot în mai, Instituția Prefectului a anunțat că mandatul primarului Constantin Popa din comuna doljeană Terpeziţa a încetat. Popa a fost declarat incompatibil în 2012, când inspectorii de integritate au stabilit că a deținut atât funcția de primar, cât și calitatea de comerciant persoană fizică. Primarul a contestat în instanță raportul ANI, însă a pierdut procesul atât la Curtea de Apel Craiova, cât și la Curtea Supremă.
Și Constantin Popa a contestat în instanță ordinul emis de prefectul Nicolae Sorin Răducan, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 14 iulie.

Probleme cu ANI

În total, în ultimii ani, 14 primari și cinci viceprimari din județul Dolj au fost găsiți incompatibili sau în conflict de interese de inspectorii de integritate. Printre ultimele „victime“ ale ANI se numără Mariana Țamboi, fost viceprimar al comunei doljene Almăj, Constantin Barbu, fost primar al comunei Vârtop, Viorel Dică, primarul din Pielești, Ovidiu Flori, edilul din Ișalnița, dar și Ion Dinu, primarul din Amărăștii de Jos, și Vasile Jianu, fostul edil din comuna Sadova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS