Daniel Bondoc, şeful CAS Gorj
Daniel Bondoc, şeful CAS Gorj
Daniel Bondoc, şeful CAS Gorj

Corpul de Control al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj verifică toate cele opt spitale din judeţul Gorj. Unităţile medicale controlate până în prezent au fost găsite cu nereguli, iar sancţiunile au fost de ordinul zecilor de mii de lei. Acţiunea va fi finalizată în luna septembrie. Daniel Ovidiu Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, a precizat că decontările care nu vor fi justificate de spitale vor fi imputate managerilor acestor unităţi spitaliceşti. O dată pe an, CAS Gorj verifică toate spitalele, pentru că sunt cei mai mari furnizori de servicii medicale. Cele mai mari nereguli au fost descoperite în completarea documentelor, fiind raportate eronat multe servicii. Din acest motiv, nu de puţine ori a fost nevoie ca inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj să solicite returnarea unor sume care fuseseră decontate.

Nereguli şi la spitalizările de zi

Şi în ceea ce priveşte spitalizările de zi au fost găsite nereguli, dar preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Gorj susţine că nu sunt pierderi mari. „Sunt controale pe care noi le derulăm anual şi mai avem controalele periodice pe anumite tematici. „Cele mai mari nereguli se referă la modul în care au fost completate documentele. Sunt mari deficienţe la acest capitol. Sunt servicii care sunt completate pentru decontare şi sunt completate eronat. Am mai avut probleme cu cei care au făcut şi care au raportat spitalizări de zi şi au avut documentele greşite. Au mai fost servicii clinice în perioada de internări continue. Toate aceste sume se impută. Nu sunt foarte mari probleme şi nu sunt probleme de fraudă, ci doar probleme de completare a hârtiilor. Din păcate, se perpetuează de la an la an. Nu este vorba de rea intenţie, ci de neglijenţă. Din păcate, vorbim de zeci de mii de lei la fiecare spital, care trebuie returnaţi. Sancţiunea pentru un spital este de unu la sută din valoarea decontărilor pe o lună. Sumele sunt destul de mari la nivelul contractelor care sunt încheiate în prezent cu spitalele din judeţ“, a spus Daniel Ovidiu Bondoc, şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.