12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVânzările Ford B-Max au înregistrat un declin în Europa

Vânzările Ford B-Max au înregistrat un declin în Europa

Mașina B-Max fabricată la Craiova nu prea mai este pe gustul europenilor. Vânzările scad de la an la an. (FOTO: arhiva GdS)
Mașina B-Max fabricată la Craiova nu prea mai este pe gustul europenilor. Vânzările scad de la an la an. (FOTO: arhiva GdS)

Mașina produsă de Ford la Craiova s-a vândut în 2015 cu 6.620 de exemplare mai puțin față de aceeași perioadă din 2014. În medie, Ford vinde în Europa circa 3.500 de vehicule B-Max pe lună, față de aproape 5.000 pe lună, în prima jumătate a anului trecut.

Vânzările modelului Ford B-Max în Europa au scăzut vertiginos în primele șase luni ale anului 2015, comparativ cu aceeași perioadă din 2014. Dacă în prima jumătate a anului trecut, modelul Ford B-Max fabricat la Craiova s-a vândut în 31.520 de exemplare pe piețele europene, în aceeași perioadă din 2015 s-au vândut 24.900, mai puțin cu 6.620 de mașini, potrivit statisticilor date publicității în Europa zilele trecute. Scăderea vânzărilor de B-Max în Europa este de 21% față de prima jumătate a anului 2014, potrivit statisticilor de vânzări date publicității pe fiecare producător în parte și pe fiecare model.
Cele mai mici vânzări ale B-Max s-au înregistrat în luna februarie, când au trecut în proprietatea europenilor doar 3.403 mașini B-Max. În luna martie s-au vândut cele mai multe vehicule din modelul fabricat la Craiova, în număr de 6.310 unități. Potrivit statisticior publicate pe www.left-lane.com, cele mai multe mașini Ford B-Max au fost vândute, în intervalul analizat, în luna martie a anului trecut, când 7.855 de vehicule B-Max au fost vândute în Europa.
B-Max se produce exclusiv la Craiova, din a doua parte a anului 2012. Cea mai mare vânzare din istoria acestei mașini a avut loc în luna martie 2013, când 8.200 de autovehicule au plecat de la Craiova la proprietari europeni.

tabel

La Craiova se produc 240 de B-Max pe zi

Inițial, se produceau la Craiova 365 de mașini pe zi, dar din luna februarie a acestui an, linia de producție a fost recalibrată pentru 240 de vehicule pe zi. În acea perioadă, Ford a disponibilizat aproximativ 500 de persoane, printr-un nou program de plecări voluntare, iar diminuarea producției zilnice ar fi trebuit să rezolve situația opririlor temporare de producție, care ajunseseră chiar și la una-două săptămâni, în fiecare lună.
Dar nici redimensionarea producției la 240 de unități pe zi nu a scăpat fabrica de câteva zile de opriri temporare a producției și pe parcursul anului 2015.
Dacă facem comparație între situația vânzărilor și volumul de producție, observăm că nici acum nu vinde întreaga producție care ar fi posibilă într-o lună, dacă s-ar lucra 21 sau 22 de zile, câte zile lucrătoare are o lună. Conform datelor din statisticile europene, în luna iunie s-au vândut 3.592 de vehicule B-Max în Europa. Dacă s-ar lucra 21 de zile lucrătoare în fabrica din Craiova, s-ar produce 5.040 de mașini, cu aproximație (240×21 de zile). Dar cum cererea pe piața europeană este redusă pentru B-Max, este nevoie ca volumele de producție să se ajusteze corespunzător. Acest lucru era precizat de oficialii Ford de fiecare dată când erau întrebați de ce încă mai sunt opriri temporare de producție în uzina de la Craiova.

Focus și Fiesta, cele mai vândute modele Ford în Europa

Fabrica Ford din Craiova nu produce pe stoc, ci doar în funcție de comenzile care vin de la dealerii Ford din Europa. Un nou model Ford care să intre în fabricație la Craiova ar fi așteptat abia în a doua jumătate a anului 2017. Ar fi vorba de mini SUV-ul EcoSport, care anul acesta a intrat pe piața din Europa și se fabrică, momentan, în India. Dar informația cum că acest model s-ar produce la Craiova din 2017 nu a fost confirmată oficial nici de Ford Europa, nici de Ford România.
La nivel european, vânzările modelelor Ford au crescut în 2015, potrivit statisticilor europene date publicității zilele trecute, cele mai mari vânzări avându-le modelele Fiesta și Focus, care sunt și cele mai căutate din gama Ford.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS