16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSute de disponibilizaţi de la CEO nu s-au prezentat la AJOFM

Sute de disponibilizaţi de la CEO nu s-au prezentat la AJOFM

Sute de mineri şi energeticieni disponibilizaţi colectiv luna trecută de către Complexul Energetic Oltenia, nu s-au prezentat să se înregistreze la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj. În total, Complexul Energetic Oltenia a disponibilizat colectiv 2.000 de salariaţi. 1.558 dintre aceştia au domiciliul în judeţul Gorj şi aparţin de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj. Disponibilizaţii mai au un an sau doi până la ieşirea la pensie şi pot beneficia până atunci de un venit de completare, la care se adaugă indemnizaţia de şomaj. Ajutorul de şomaj se acordă pentru o perioadă de până la un an, iar venitul de completare pentru maximum doi ani, până la ieşirea la pensie. Condiţia principală pentru a primi ajutor de şomaj şi venit de completare, în cuantum de aproximativ 1.700 de lei lunar, în primul an, este înregistrarea la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj. Potrivit conducerii instituţiei, din cei 1.558 de disponibilizaţi colectiv din judeţ, doar o mie au fost luaţi în evidenţă de AJOFM.

Termenul de depunere a cererilor este de 90 de zile

Romeo Chiriac, şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, a declarat că disponibilizaţii au la dispoziţie 90 de zile pentru a fi luaţi în evidenţă şi pentru a beneficia de sumele respective de bani.
„Nu ştiu exact care sunt motivele pentru care nu s-au prezentat. Sunt două posibile cauze. În primul rând, unii nu au fost de acord cu disponibilizarea şi au făcut demersuri în instanţă, pentru a fi reîncadraţi la vechiul loc de muncă, şi alţii pot să fie în concedii medicale. La noi s-au prezentat până acum o mie de persoane, deşi disponibilizările s-au făcut din 2 iunie. Dacă nu se prezintă în termen de 90 de zile, riscă să piardă indemnizaţia de şomaj şi venitul de completare acordat prin ordonanţă de guvern, care a fost aprobată tot la începutul lunii iunie. Sunt nişte bani până la urmă, pe care alţii nu îi primesc. Nu este o sumă oarecare, cumulat. Ne gândim care este indemnizaţia primită de un absolvent, de exemplu. Până la urmă, disponibilizaţii vor deveni legal pensionari după un an sau doi. Toţi au beneficiat de servicii de preconcediere şi ştiau că trebuie să se prezinte la AJOFM pentru a fi înregistraţi. De serviciile de preconcediere au beneficiat înainte de disponibilizare, respectiv în luna mai, 1.253 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia, din judeţul Gorj, aflaţi pe listele de disponibilizaţi“, a declarat Romeo Chiriac.
Nici absolvenţii din actuala promoţie nu se grăbesc să fie luaţi în evidenţă de AJOFM, până acum fiind înregistrate sub 500 de cereri, dintr-un total estimat de 2.300 de absolvenţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS