16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDiplome de excelenţă pentru doi gorjeni merituoşi

Diplome de excelenţă pentru doi gorjeni merituoşi

Grigore Lupescu şi Alexandru Ţundrea
Grigore Lupescu şi Alexandru Ţundrea

Doctorul Grigore Lupescu, de 84 de ani, și veteranul de război Alexandru Ţundrea, de 105 ani, au fost prezenți, vineri, la ședința de consiliu județean, în cadrul căreia le-au fost decernate diplome de excelență. Medicul Grigore Lupescu este recunoscut pe plan mondial pentru descoperirile în domeniul cardiologiei. Acesta este membru al Academiei de Științe din New York, al Societății Mediteraneene de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară, membru al Uniunii Medicale Balcanice și al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România. Medicul a fost decorat și premiat cu distincții naționale și internaționale: Omul Anului în Știință pentru 2009, Premiul Internațional Hipocrate pentru Realizări Medicale, Premiul Internațional al Păcii 2008, Premiul de Excelență în Știință „Sir Isaac Newton“, Premiul „Marie Curie“, Magna cum Laude. A inventat medicamentul Nitrovital, inclus în nomenclatorul medicamentelor românești compensate.
„Meritele nu mi se datorează exclusiv mie, ci unui colectiv mult mai larg, atât profesional, cât și pe plan familial, începând cu părinții mei care au reprezentant cel mai înalt model de comportament moral și civic, ca și ceilalți membri ai familiei mele. Ajuns la această vârstă remarc cu oarecare tristețe că eu nu am reușit să-i ajut pe copiii mei, în măsura în care m-au ajutat părinții mei pe mine. Au fost împrejurări în care copiii mei m-au ajutat mai mult decât i-am ajutat eu pe ei“, a declarat Grigore Lupescu, la ale cărui sfaturi medicale pacienţii apelează şi acum.

Crezut mort de familie

Veteranul de război Alexandru Ţundrea a ajuns la venerabila vârstă de 105 ani. A fost decorat pentru eroismul de care a dat dovadă în Al Doilea Război Mondial. Licenţiat în drept şi filosofie la Cluj, Alexandru Ţundrea este cel mai în vârstă gorjean şi un model pentru generaţiile tinere. Vineri a venit pe picioarele sale la Consiliul Judeţean Gorj. Colonelul în rezervă din Teleşti le-a mulţumit personal consilierilor judeţeni pentru distincţia oferită.
„În primăvara anului 1943, Țundrea a ajuns cu frontul în Caucaz și a participat la mai multe bătălii. Atunci când se ordonă retragerea, în zona Sinferopol, convoiul este atacat de ruși și Alexandru Țundrea este luat prizonier și închis în lagăr. Nu a avut posibilitatea să ia legătura cu cei de acasă și timp de doi ani a fost considerat mort de cei de acasă, până când un consătean a fost eliberat și i-a spus familiei că este în viață. A fost eliberat din lagăr după patru ani. Ajuns acasă, și-a continuat cariera de dascăl la Peșteana, apoi de profesor de matematică și franceză în satul natal, în Telești. S-a căsătorit în anul 1950 și este pensionat din anul 1972“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj şi consilierul judeţean care a propus acordarea unei diplome de excelenţă lui Alexandru Ţundrea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS