16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCristina Calangiu ar putea scăpa de arestul preventiv

Cristina Calangiu ar putea scăpa de arestul preventiv

Cristina Calangiu a fost arestată preventiv pe 16 aprilie, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj (Foto: Arhiva GdS)
Cristina Calangiu a fost arestată preventiv pe 16 aprilie, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj (Foto: Arhiva GdS)

Tribunalul Dolj a hotărât joi să o elibereze din arest pe Cristina Calangiu, fostul viceprimar al Craiovei, trimisă în judecată într-un dosar de trafic de influență și luare de mită. Aceeași decizie a fost luată față de alți doi inculpați arestați în acest dosar de corupție, Radu Smarandache și Rodica Țenea, însă procurorii anticorupție au contestat hotărârea instanței la Curtea de Apel Craiova.

Trimisă în judecată pentru trafic de influență, Cristina Calangiu, fost manager al Spitalului de Urgență Craiova și viceprimar până la jumătatea lunii februarie, anul acesta, a obținut o hotărâre favorabilă la Tribunalul Dolj, instanța care a hotărât joi să-i înlocuiască arestul preventiv cu arestul la domiciliu.
Procurorii anticorupție au reținut că, „în intervalul 2007-2014, perioadă în care inculpata Calangiu Cristina Mariana a ocupat funcțiile de manager al Spitalului Clinic de Urgență nr. 1 Craiova (2006-2009), respectiv viceprimar al municipiului Craiova (în perioada 2012-2015), printr-un intermediar, a pretins și primit sume de bani, cuprinse între 15.000 de lei și 8.000 de euro, de la mai multe persoane, pentru a fi angajate ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități spitalicești de pe raza municipiului Craiova“. În total, Cristina Calangiu, care a fost arestată preventiv pe 16 aprilie, ar fi primit drept mită sumele de 15.000 de lei şi 50.500 de euro.
În același dosar au fost arestați preventiv, însă pe 1 aprilie, Rodica Țenea, fosta directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Craiova, și șeful Serviciului de Evaluare a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, Radu Smarandache. În legătură cu acesta din urmă, anchetatorii au reținut că „în perioada 2013-2015, inculpatul Smarandache Radu, în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, printr-un intermediar, a pretins și a primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 500 și 1.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără să fie îndreptățite, sau de la aparținători ai acestora“.
Pe de altă parte, Rodica Țenea este acuzată că, între anii 2012-2015, „prin același intermediar, a pretins și primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 și 8.000 de euro, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relațiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituții“.
Cei trei inculpați, dar și Maria Manolache, director general adjunct în cadrul DGASPC Dolj, Lavinia Oprea, șefa Centrului de Consiliere și Asistență Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist din cadrul DGASPC Dolj, și Ioana Munteanu, zisă Luminița, au fost trimiși în judecată la începutul lunii martie, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.

Trei inculpați, arestați la domiciliu

După ce au fost trimiși în judecată, pe 15 mai, Cristina Calangiu, Radu Smarandache și Rodica Țenea au fost transferați din arestul IPJ Dolj la Penitenciarul Craiova.
Joi, 16 iulie, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să admită cererile formulate de cei trei inculpați și să le înlocuiască arestul preventiv cu arestul la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile. Hotărârea instanței nu este definitivă și a fost contestată tot joi de procurorii DNA la Curtea de Apel Craiova, instanță care urmează să se pronunțe săptămâna viitoare. Dacă judecătorii de la Curtea de Apel Craiova vor respinge contestația formulată de procurori, inculpații Cristina Calangiu, Radu Smarandache și Rodica Țenea vor fi eliberați din Penitenciarul Craiova. În caz contrar, vor fi judecați în continuare în stare de arest preventiv. Următorul termen de judecată în acest dosar de corupție a fost stabilit de instanță pe 6 august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS