10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNoua arenă sportivă de 49 de milioane de euro a Craiovei

Noua arenă sportivă de 49 de milioane de euro a Craiovei

Un stadion prietenos și ușor de utilizat. Acesta a fost unul dintre mesajele afișate pe prezentarea proiectului noii arene sportive din Craiova, în cadrul unui eveniment care a avut loc ieri la primărie. Demararea construcției va începe în jurul datei de 20 august, iar firma care va realiza lucrarea a dat asigurări că va fi gata în termenul impus prin contract, adică până la sfârșitul anului viitor. Reprezentanții Companiei Naționale de Investiții, care suportă 90% din costurile noului stadion, au spus că, pentru anul acesta, proiectului îi vor fi alocați 45 de milioane de lei, urmând ca restul banilor să vină anul viitor.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, împreună cu directorul Companiei Naționale de Investiții (CNI), Manuela Irina Pătrășcoiu, și directorul executiv zonal al constructorului CON-A, Cristian Manițiu, au prezentat ieri, la Craiova, proiectul final al stadionului care urmează să ocupe locul fostului „Ion Oblemenco“. Impresionanta arenă va avea o formă ovală, va avea tribunele acoperite și o mulțime de dotări.
„Am plăcerea să vă prezint noul stadion de la Craiova, care va fi în conformitate cu standardele UEFA 2020, un stadion care a pornit de la un studiu de fezabilitate și un concurs de soluții câștigat și aprobat de către CNI. Acest stadion pornește de la tradiția Stadionului «Oblemenco», una foarte mare, un stadion care a însemnat foarte mult pentru fotbalul românesc, dar care a devenit, din păcate, depășit de normele și cerințele fotbalului actual. Cel nou se integrează acum foarte bine într-un ansamblu sportiv născut, practic, în jurul Sălii Polivalente, inclusiv cu stadionul de atletism la care deja au început lucrările“, a subliniat Cristian Manițiu.

Restaurant cu vedere către teren

Arena va avea 27.208 locuri pentru public, 240 de locuri pentru presă, 3.010 locuri VIP, 440 de locuri VIP skybox, 62 de locuri pentru persoane cu dizabilități plus încă     62 pentru însoțitorii acestora
Arena va avea 27.208 locuri pentru public, 240 de locuri pentru presă, 3.010 locuri VIP, 440 de locuri VIP skybox, 62 de locuri pentru persoane cu dizabilități plus încă 62 pentru însoțitorii acestora

Stadionul va avea zone de hotel, de lobby VIP, loje skybox, zone pentru media și toate funcționalitățile importante. În jurul stadionului s-au creat, sub cota de la etaj, aproximativ 200 de locuri de parcare care ar urma să funcționeze în regim deschis. Noua arenă cu o suprafață desfășurată de 56.000 mp va avea un restaurant cu vedere către spectacolul sportiv, destinat tuturor doritorilor, iar zonele de alimentație publică și pentru baruri au fost puse separat de toalete pentru ca oamenii să nu stea în aglomerație. Arena va avea 240 de locuri pentru presă, 3.010 locuri VIP, 440 de locuri VIP skybox, 62 de locuri pentru persoane cu dizabilități plus încă 62 pentru însoțitorii acestora și 27.208 locuri pentru public. Locurile destinate persoanelor cu dizabilități au fost poziționate în tribuna a doua, pentru a le asigura acestora confortul necesar.
Stadionul va avea patru intrări principale, intrări pentru personal, VIP, media și altele, iar dotările sale vor permite ca aici să poată fi găzduite nu doar evenimente sportive. Totodată, s-a pus un foarte mare accent și pe zonele de evacuare, principalul deziderat ca oamenii să poată ieși repede în cazul unui eveniment nedorit. Pe exterior, fațada propusă este ca o cortină a unui teatru, care indică și locurile pe unde se poate intra.
„Stadionul va putea fi vizitat, este un loc în care lumea să vină să se plimbe, un obiectiv turistic“, a punctat Manițiu.

„Cu siguranță vom termina lucrarea până la sfârșitul anului viitor“

Acesta a precizat că termenul de execuție de 17 luni va fi cu siguranță respectat și că se va ajunge la un număr de sute de oameni care vor lucra pe șantier. „La începutul construcției stadionului vor fi, în principiu, utilaje, dar cu siguranță se va ajunge, efectiv, în jurul a 800 de muncitori. Cu siguranță că vom face toate eforturile pentru a termina mai repede, dacă putem. Doamna primar ne-a cerut să fie măcar cu două luni mai repede. Nu pot spune asta, dar cu siguranță vom termina lucrarea până la sfârșitul anului viitor, când se împlinesc cele 17 luni ale contractului“, a detaliat Manițiu. Pe parcursul realizării proiectului, au fost vizitate mai multe stadioane din Europa, printre care și Allianz Arena.

Vasilescu: „Vom face demersurile pentru Craiova – Capitală Europeană a Sportului“

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a subliniat importanța acestui stadion, mai ales în contextul în care municipalitatea dorește să se înscrie, pentru anul 2017, în competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Sportului. „Este cea mai mare investiție care s-a făcut în Craiova în ultimii 25 de ani și de aceea ne dorim să fie realmente un succes. Suntem foarte mulțumiți de ceea ce a ieșit, am mai cerut câteva îmbunătățiri suplimentare, dar care sunt foarte mici și care nu afectează deloc ceea ce s-a licitat. Spre exemplu, o dorință a galeriei a fost ca scaunele din zona ei să fie demontabile, astfel încât ele să nu se strice atunci când ei stau în picioare și sar. Încercăm să ajungem la un compromis și cu FRF, și cu firma constructoare. Cred că în doi ani, Craiova va putea să intre cu fruntea sus în orice competiție sportivă, pentru că vom avea baza materială necesară pusă la punct. Și cred că anul viitor vom face demersurile pentru a deveni și Craiova, în 2017, Capitală Europeană a Sportului. Nu știu câte orașe din România vor avea baza noastră materială și ar fi păcat să nu profităm de această situație“, a spus primarul.

„Termenele de plată nu au fost depășite dacă am avut buget asigurat“

Directorul CNI, Manuela Irina Pătrășcoiu, a vorbit despre graficul de lucrări, dar și despre finanțarea acordată acestui proiect, prin CNI și, implicit, prin Ministerul Dezvoltării Regionale.
„Aproximativ la data de 20 august vom emite ordinul de execuție. Anul acesta, bugetul ministerului alocat pentru CNI pentru acest stadion este de 45 de milioane de lei. Această sumă va asigura plata lucrărilor de proiectare, adaptarea proiectului la amplasament și demararea efectivă a execuției conform graficului. Diferența va fi alocată în anul 2016, iar la sfârșitul celor 17 luni, conform contractului, obiectivul va fi predat Primăriei Craiova“, a spus Pătrășcoiu.
Directorul CNI a mai menționat, întrebat fiind de situația Sălii Polivalente, a cărei construcție s-a întins pe ani buni, că acest proiect al noii arene este prioritizat.
„Pentru acest obiectiv, fiind prioritizat, finanțarea este asigurată și în anul 2016. Constructorul face o situație de lucrări lunară, aceasta este transmisă la CNI și verificată de reprezentanții noștri, este confirmată și plătită. Termenele contractuale pentru plată nu au fost depășite la noi dacă am avut buget asigurat. Dacă legea bugetului de stat nu asigură fonduri pentru derularea investițiilor, ne adaptăm acelei situații. Dar aici există o lege a investițiilor mai mari de 100 de milioane de lei, acestea sunt prioritizate și sperăm că nu sunt probleme“, a mai spus directorul CNI.

Cine lucrează și cât costă?

Contractul de execuție pentru proiectarea și execuția noii arene din Bănie, semnat la mijlocul lunii mai, a fost adjudecat de către consorțiul de firme format din Con-A din Sibiu – liderul asocierii, Aci Cluj – asociat 1, Nisal din Sibiu – asociat 2, Dico și Țigănaș birou de proiectare din Cluj – asociat 3, Plan 31 Ro din Cluj – subcontractant, Instal Data Proiect din Cluj – subcontractant, Helinick din București – subcontractant și Vision4Venue din Nurnberg, Germania – terț susținător tehnic. De altfel, această asociere de firme a fost și singurul ofertant de la procedura de achiziție lansată de CNI. Valoarea totală a contractului sare ușor de 49 de milioane de euro cu TVA, dintre care municipalitatea suportă 10%. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS