10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaria Corlan Mischie promovează tradiţiile din Gorj în toată ţara

Maria Corlan Mischie promovează tradiţiile din Gorj în toată ţara

(Foto: Arhiva personală)
(Foto: Arhiva personală)

O voce caldă, un suflet frumos precum costumul pe care îl poartă, dar mai ales o păstrătoare a tradiţiilor şi obiceiurilor, aşa poate fi descrisă interpreta de muzică populară Maria Corlan Mischie (foto). Gorjeanca iubeşte cântecul popular şi mereu îl promovează prin port şi tradiţii pe oriunde merge. Interpreta face ceva în acest sens, este instructor de datini şi obiceiuri la una din secţiile externe ale Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu.
„Unde puteam eu să-mi desfăşor activitatea dacă nu la mine acasă, în Tismana, pentru că noi scoatem la lumină obiceiuri de mult uitate. Aceste obiceiuri erau tratate cu multă seriozitate de oameni cu ani în urmă, legile nescrise ale satului românesc au fost respectate întru totul, iar noi trebuie să le aducem în atenţia tinerilor“, a spus interpreta.
Gorjeanca s-a născut la Sohodol, loc încărcat de dragoste pentru folclor, dragoste pe care Maria o duce mai departe. Chiar dacă viaţa nu a fost blândă cu ea, interpreta nu şi-a pierdut încrederea că visul ei de a fi pe scenă şi de a împărtăşi cu oamenii graiul gorjenesc al cântecului se va pierde. A luptat şi luptă în continuare pentru păstrarea tradiţiilor despre care vorbeşte cu atâta dăruire. În locul în care a copilărit, Sohodol-Tismana, Maria Corlan Mischie a adunat peste 30 de suflete iubitoare de folclor numindu-le Ansamblul „Tisa“. Dragostea artistei pentru folclor a pornit atunci când era artist profesionist al Ansamblului „Doina Gorjului“, la îndemnul Gabrielei Rusu Păsărin din Craiova.
„Doamna mi-a trimis vorbă prin colegii de cântec, pentru că pe atunci nu prea erau telefoanele mobile, să-i povestesc despre obiceiul de Sânziene. Am întrebat şi eu pe muma acasă, dar ea nu a ştiut să-mi spună prea multe. Atunci am luat la pas satele din zonă şi am vorbit cu bătrânii. Îmi aduc aminte că pentru a afla mai multe despre obiceiul de Sânziene am urcat pe un deal unde o bătrânică era pe la vie. Când am aflat atunci câte ştiu vârstnicele satului, am zis că e păcat să nu aflu şi eu mai multe şi să pot să transmit mai departe“, a povestit interpreta.

„Am simţit nevoia să fac o schimbare“

Sufletul frumos al artistei se reflectă şi în portul popular. Maria Corlan Mischie are peste 100 de costume populare. Nu ar putea urca pe scenă fără să poarte costumul cu toate elementele sale. Interpreta are costume vechi de peste 170 de ani, majoritatea fiind din zona Gorjului, dar şi din Vâlcea, Sibiu sau Maramureş. Maria are şi şapte costume de cânepă pe care le păstrează cum ştie mai bine.
„Atunci când urci pe scenă trebuie să o umpli, chiar dacă eşti singur. Trebuie să captezi atenţia privitorului atât prin port, cât şi prin cântec. Când te urci pe scenă trebuie să ştii că acel loc este curat spiritual şi trebuie păstrat aşa“, a spus Maria Corlan Mischie.
Artista are talentul de a vorbi în pilde, lucru moştenit de la părinţi, dar şi de a scrie textele melodiilor sale. Maria Corlan Mischie păstrează graiul gorjenesc chiar şi atunci când povesteşte de ale vieţii întâmplări.
Timp de patru ani, Ansamblul „Doina Gorjului“ a reprezentat locul unde Maria şi-a exprimat dragostea pentru cântecul popular şi a cântat-o tuturor, însă dorinţa de a duce mai departe tradiţiile a fost mai presus. Artista a renunţat la activitatea sa de la ansamblu pentru a putea fi instructor de tradiţii şi obiceiuri. „Trecerea a fost direct în cadrul Şcolii Populare de Artă, am simţit nevoia să fac o schimbare. Mi s-a propus să fiu instructor de datini şi obiceiuri şi am simţit că mi se potriveşte ca o mănuşă, şi atunci nu am ezitat să fac acest lucru“, a spus interpreta.
Bucuria e mare pentru artistă atunci când întâlneşte oameni care iubesc folclorul şi cunosc tradiţiile româneşti.
Claudia Cocoş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS