8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSindicaliştii de la RAAN au declanşat un protest pe o durată nelimitată

Sindicaliştii de la RAAN au declanşat un protest pe o durată nelimitată

Sindicaliştii platformelor industriale ale Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au declanşat, luni dimineaţa, o acţiune de protest pe timp nelimitat în semn de nemulţumire pentru că nu au primit finanţare pentru continuarea fabricării apei grele şi a energiei termice şi electrice până la închiderea controlată a Uzinei de apă grea Romag-Prod şi a Termocentralei Romag-Termo.
Preşedintele Sindicatului Termo, Alexandru Tănase, a declarat pentru Agerpres că o altă revendicare a protestatarilor se referă la neachitarea de către administratorul judiciar al RAAN – Tudor & Asociaţii a drepturilor salariale aferente lunii mai, suma de 25 de milioane de lei primiţi de la Guvern fiind direcţionată către aprovizionarea cu combustibili a termocentralei.

‘Am obţinut toate aprobările pentru a organiza manifestarea sindicală. Programul stabilit de noi este următorul: luni schimbul III va rămâne la lucru, peste program, patru ore. Schimburile I vor protesta în faţa birourilor administrative. Marţi vom organiza un marş stradal de la sucursalele RAAN până la sediul Prefecturii Mehedinţi din Drobeta Turnu Severin, unde se va desfăşura un miting. Întreaga acţiune este coordonată de reprezentanţii Federaţiei Energetica şi ai Blocului Naţional Sindical – Dumitru Costin şi Ion Pisc’, a precizat Tănase.

Cei aproximativ 2.300 de sindicalişti speră că factorii responsabili cu soluţionarea situaţiei RAAN vor fi prezenţi la Drobeta Turnu Severin pentru a identifica soluţiile cele mai eficiente pentru ieşirea din impas, una dintre acestea fiind aceea de a asigura bani până la 31 august, când s-a hotărât închiderea acesteia.

‘De la Ministerul Economiei am primit asigurări încă din luna mai că ni se vor rezolva doleanţele. Pe hârtie ni s-au alocat din 50 de milioane lei, în realitate am primit doar jumătate, dar de această sumă nu au beneficiat salariaţii. Dacă nici în această perioadă nu vom fi luaţi în seamă vom intra în greva foamei. Cred că se intenţionează ieşirea din insolvenţă şi intrarea în faliment a RAAN pentru a nu ni se mai acorda salarii compensatorii şi venituri de completare’, a afirmat Tănase.
Liderul de sindicat a mai arătat că mai ales Uzina de apă grea Romag-Prod trebuie închisă controlat, întrucât hidrogenul sulfurat existent în instalaţii poate pune în pericol viaţa locuitorilor din zonă şi a salariaţilor.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, când avea debite de achitat către furnizori de peste 680 milioane de lei. Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN – Tudor & Asociaţii, la momentul respectiv, se aflau în jur de 300 entităţi comerciale, instituţii şi administraţii publice-locale şi unităţi bancare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS