12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMii de mineri din CEO revin la lucru

Mii de mineri din CEO revin la lucru

Minerii revin de astăzi în carierele CEO
Minerii revin de astăzi în carierele CEO

Aproape 3.000 de angajaţi din carierele Complexului Energetic Oltenia (CEO) revin de astăzi la lucru. Este vorba de minerii din unităţile miniere de la Roșiuța și Lupoaia, zona Motru. Ortacii au fost trimişi în şomaj tehnic pe 6 iulie, din cauza lipsei de comenzi pentru cărbune, dar şi pentru că depozitele de lignit erau pline şi nu mai exista spaţiul necesar pentru a depozita noi cantităţi programate pentru extracţie. După o săptămână de şomaj tehnic, lucrurile s-au schimbat şi pe fondul creşterii cererii de energie pe cărbune, Complexul Energetic Oltenia funcţionând cu maximum de opt grupuri energetice.
„Acum este foarte bine. Se livrează în toate termocentralele din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Reluăm activitatea în zona Motru. Sunt în prezent solicitări mari şi se lucrează din plin. Depozitele s-au golit şi este nevoie de cărbune pentru funcţionarea grupurilor energetice“, a declarat Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere. De asemenea, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, a anunțat că va scoate la licitație câteva sute de mii de tone de cărbune pentru a da de lucru ortacilor în continuare.
„A fost un întreg scandal legat de acel contract de export de cărbune. La ce controale au fost şi la ce scandal nu ştim ce firmă mai vine acum la Complexul Energetic Oltenia să mai cumpere cărbune de la noi. Ştim că este în continuare nevoie de cărbune în Serbia şi am pregătit să scoate din nou la licitaţie nişte contracte de cărbune“, a spus Laurenţiu Ciurel. În depozitele producătorului de energie sunt 1.600.000 de tone de cărbune.

CEO nu are încă bugetul aprobat

Pe lângă faptul că a fost nevoie de o perioadă de şomaj tehnic pentru ca depozitele de cărbune să se golească, iar în cariere să fie exploatate alte cantităţi de lignit, Complexul Energetic Oltenia se confruntă cu altă problemă gravă. Deşi a trecut mai bine de o jumătate de an din 2015, Complexul Energetic Oltenia nu are buget nici în prezent pentru că acesta a rămas blocat la Ministerul de Finanțe. Sindicatele din cadrul companiei au pregătit rectificări, însă acestea nu au cum să modifice un buget care, oficial, nu există. În lipsa avizului Ministerului de Finanțe pentru bugetul de venituri și cheltuieli, compania energetică nu va putea modifica documentele financiare, iar, în prezent, completarea unor facilități pentru salariații Complexului Energetic Oltenia, trenează.
„Din păcate, nu pot să vă spun mai mult de atât. Bugetul a stat foarte mult la Ministerul Energiei, iar în urmă cu o săptămână sau zece zile a plecat la Ministerul Finanţelor. Acolo îşi face traseul obişnuit până când va fi aprobat şi va fi parte a bugetului de stat şi sperăm să îl avem. Suntem în iulie şi este destul de grav că nu îl avem pentru că în luna august sau în luna septembrie ne va trebui o rectificare“, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia.

Scandal pe cota de cărbune

Altă problemă vizează acordarea cotei de cărbune şi a unei creşteri de salarii. Administraţia şi sindicatele din cadrul Complexului Energetic Oltenia s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute pentru a se stabili cota de cărbune care va fi acordată salariaţilor ca ajutor pentru încălzire. Discuţiile s-au soldat cu un eşec, după ce sindicatele au solicitat o cotă de 12 tone de cărbune, iar administraţia Complexului Energetic Oltenia a propus doar o cotă de opt tone. Anul trecut, fiecare angajat care a solicitat cota de cărbune în natură a beneficiat de zece tone de lignit. Salariaţii care au dorit compensaţii băneşti au primit suma de 500 de lei.
„Au avut loc lucrările  comisiei mixte administraţie – sindicate, cu scopul de a stabili modalitatea de acordare a cotei de cărbune pentru salariaţii Complexului Energetic Oltenia. La această întâlnire au participat din partea administraţiei şi membrii Directoratului. Dialogul din cadrul lucrărilor a fost subminat din cauza folosirii de către unii responsabili sindicali a unui limbaj inadecvat, fapt ce a dus la imposibilitatea adoptării unei hotărâri cu privire la modalitatea acordării alocaţiei de cărbune. Conducerea Societăţii Complexul Energetic Oltenia asigură salariaţii că va lua toate măsurile pentru acordarea cotei de cărbune, într-un termen rezonabil, fiind dispusă în continuare la dialog cu organizaţiile sindicale, cu speranţa ca pe viitor vor fi evitate astfel de manifestări“, potrivit unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia. Dacă în privinţa acordării cotei de cărbune sunt semnale că aceasta va fi acordată, rămânând să fie stabilită doar cantitatea, în privinţa unor posibile creşteri de salariu acestea sunt imposibile, Laurenţiu Ciurel menţionând că societatea nu are resursele necesare acordării unor majorări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS