21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdopția a bătut eutanasia de la adăpostul canin

Adopția a bătut eutanasia de la adăpostul canin

Numărul de adopții la adăpostul canin a depășit o mie în cele aproximativ șapte luni care au trecut de la începutul anului, în timp ce eutanasierile au fost de aproximativ 170. Informația a fost dezvăluită de directorul tehnic al SC Salubritate Craiova SRL în cadrul emisiunii „Factualitate“ de la Alege TV, când acesta a vorbit și despre adopții, colaborarea cu ONG-urile, dar și despre reclamațiile aduse deseori adăpostului canin că nu s-ar îngriji de câinii cazați acolo.
Directorul tehnic al SC Salubritate Craiova SRL, Sorin Ciobanu, a fost prezent în studiourile Alege TV, la emisiunea „Factualitate“, pentru a vorbi despre cele mai importante atribuții și probleme ale societății. Acesta a declarat cu mulțumire că numărul adopțiilor în acest an, până în prezent, este de peste 1.000, iar eutanasierile se învârt în jurul numărului de 170.

„Doar anul acesta s-au înfiat peste 1.150 de câini“

Ciobanu a recunoscut că au existat, la început, probleme la adăpost, însă că acestea s-au remediat cu timpul.
„A fost o problemă pentru că a existat o ruptură între ONG-uri, populație și această activitate. În timp, această problemă s-a remediat. Persoanele au început să înțeleagă că, de fapt, dacă colaborăm, va fi o treabă foarte bună. Dovada este că doar anul acesta s-au înfiat peste 1.150 de câini. E un pas foarte mare în condițiile în care înainte nu reușeam să facem 50-60 de adopții pe lună“, a declarat Ciobanu. Acesta a subliniat că mai mult de jumătate dintre câini au fost adoptați după ce normele de aplicare a legii eutanasierii câinilor fără stăpân au reînceput să fie aplicate.
„Din 20 aprilie și până acum s-au adoptat aproximativ 700 de câini din totalul pe care vi l-am spus, deci peste jumătate. Tot acest mecanism al adopției a trebuit să fie puțin stimulat de această lege. Rezultatul s-a văzut din numărul pe care vi l-am spus. Mi se pare corect pentru că trebuie să ținem această populație canină sub control, să putem gestiona situația, fiindcă altfel nu se poate. Dacă cetățenii care stau la case, în primul rând, ar înțelege să nu abandoneze câini, dar și ceilalți să adopte un câine de la adăpost atunci când au nevoie de unul, atunci situația ar fi alta în oraș“, a precizat directorul tehnic.

Reclamațiile privind câinii, în scădere

Acesta a menționat în cadrul emisiunii și numărul de eutanasieri efectuate la adăpost. „De la începutul anului și până acum, în șapte luni, au fost eutanasiați în jur de 170 de câini cu probleme medicale și am avut câțiva câini care au ieșit la termen. Dacă colaborăm în continuare cu ONG-urile și persoanele care vor veni să adopte, nu vor fi probleme“, a spus Ciobanu.
Dacă în urmă cu câteva luni, la Telefonul Cetățeanului (0251.984), situația câinilor era principala problemă a craiovenilor, aceasta a coborât pe locul doi. Declarația a fost făcută de city-managerul Craiovei, Radu Preda, încă de acum o săptămână, și confirmată de Sorin Ciobanu. „Vizavi de reclamațiile pentru câini, telefoanele au scăzut drastic. Cele mai multe solicitări sunt din zona de case, dar și din cele dintre terenurile virane și zonele de case și blocuri, unde iarăși mai sunt persoane care hrănesc animalele care se mai strâng în haite. În rest, vizavi de populația canină, în Craiova, stăpânim destul de bine situația. Dacă lucrurile merg așa, sper ca în câteva luni să nu mai avem probleme la nivelul municipiului. Este o problemă pentru că mai avem și așa-zișii «câini de import», lăsați de cei care vin de la țară sau din alte orașe. Se mai întâmplă și acest fenomen și, din păcate, asta ne îngreunează puțin activitatea. Dar, în mare, situația este sub control și nu mai avem probleme deosebite“, a mai spus Ciobanu.

„Nu iei câinele, îl duci acasă și vii după o săptămână și spui că animalul are o problemă“

În legătură cu diversele reclamații și sesizări care au ajuns și la GdS, cum că adăpostul ar da spre adopție câini cu diverse probleme de sănătate, directorul tehnic a menționat că, în mod normal, adoptatorii ar trebui să fie atenți atunci când iau un câine de la adăpost și să sesizeze problemele pe loc.
„În momentul în care câinele a intrat în adăpost, suntem obligați să-l înregistrăm și să îi facem deparazitarea. În perioada cât stă în adăpost, nu putem să-i asigurăm decât așa cum zice legiuitorul: ușoare tratamente medicale. Nu putem să facem radiografii sau intervenții chirurgicale. Spre exemplu, câinele vine din teritoriu și probabil că a avut o rană dinainte. I s-a asigurat a fost asistența medicală minimă ca să nu existe probleme. Ce mi se pare puțin ciudat este că atunci când ridici un câine din adăpost, îl vezi. Dacă era vreo problemă, oamenii spuneau de atunci și puteam să o rezolvăm pe loc. Dar nu iei câinele, îl duci acasă și vii după o săptămână și spui că animalul are o problemă. Deja este interpretabil acest lucru“, consideră Ciobanu. Totuși, acesta a spus că adăpostul este deschis către adoptatori, care pot veni la serviciul de ecarisaj dacă au nelămuriri în ceea ce privește animalele luate acasă.
În primele zile ale săptămânii, la adăpostul canin Breasta, care are o capacitate de 512 locuri, erau cazați 190 de câini și patru câini adoptați la distanță, care urma să fie ridicați de către persoanele care să îi ia acasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS