18.5 C
Craiova
miercuri, 27 mai, 2020
Știri de ultima oră Autostrada Olteniei Noi adeziuni pentru Autostrada Olteniei

Noi adeziuni pentru Autostrada Olteniei

Autostrada către vestul Europei ar ajuta enorm regiunea Oltenia
Autostrada către vestul Europei ar ajuta enorm regiunea Oltenia

Parlamentari olteni de la PSD, PNL și PSRO s-au alăturat ieri proiectului privind Autostrada Olteniei, Craiova – Lugoj. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, se plasează în afara grupului pro autostradă. GdS vă prezintă cum a decis Consiliul de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia să trimită un memoriu la Bruxelles pentru a sprijini acest proiect. 17 dintre cei 20 de membri au fost de acord cu acest memoriu. Vedeți mai jos cine a ales să se bată pentru Oltenia.
Campania pentru introducerea în Master Planul General de Transport (MPGT) al României a unei autostrăzi Craiova – Lugoj finanțabilă din fonduri UE în perioada 2014 – 2020 continuă. Încă trei parlamentari din Oltenia s-au alăturat ieri inițiativei comune lansate după dezbaterea din 7 iunie organizată de Gazeta de Sud și Alege TV: Mihai Voicu – deputat, copreședinte PNL Dolj; Vasile Popeangă – deputat PSD Gorj și Iriza Scarlat – deputat PSRO Gorj. La dezbaterea din 7 iunie, parlamentari și reprezentanți ai mediului de afaceri au hotărât să trimită o scrisoare la Bruxelles, prin care să ceară Comisiei Europene (CE) includerea în MPGT a proiectului privind Autostrada Olteniei. Este vorba despre Marian Jean Marinescu – europarlamentar, membru în Comisia de transport și turism a Parlamentului European (PE), Mihai Fifor – președinte al Comisiei de transporturi și energie din Senatul României, Petre Petrescu – membru în Comisia pentru transporturi și infrastructură a Camerei Deputaților, deputații Florentin Gust, Constantin Dascălu și Daniel Iane, iar din partea patronatelor: Tony Bold – președintele Patronatului Român – filiala Dolj, Eugen Sârbu – vicepreședintele Patronatului Român – filiala Dolj și Nicu Durău – director resurse umane ALRO Slatina. Pe 8 iunie, scrisoarea comună a fost transmisă de Marian Jean Marinescu la trei comisari europeni: Jyrki Katainen – vicepreședintele Comisiei Europene (CE), comisar pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, Violeta Bulc – comisar pentru transporturi, și Corina Crețu – comisar pentru politică regională. Corina Crețu a răspuns până acum scrisorii, dar nu favorabil oltenilor.

Olguța Vasilescu, în afara taberei pro autostradă

Inițiativa pentru Autostrada Olteniei a declanșat un val de solidaritate, parlamentari de la toate partidele și-au anunțat susținerea pentru această idee. Oamenii politici care au anunțat că se vor bate pentru Oltenia sunt Mario Oprea – senator PNL de Dolj, Ionuț Stroe – deputat PNL de Dolj, Marinică Dincă – senator PNL de Dolj, Cosmin Enea – deputat PSD de Dolj, Cristiana Anghel – senator PC de Dolj, Niculina Mocioi – deputat PNL de Gorj, Claudiu Manda – deputat, președinte PSD Dolj. În această campanie a intrat și Consiliul de Dezvoltare Regională (CDR), din care fac parte, printre alții: Ion Prioteasa – președinte Consiliul Județean (CJ) Dolj, Ion Călinoiu – președinte CJ Gorj, Paul Stănescu – președinte CJ Olt, Gheorghe Păsat – vicepreședinte CJ Vâlcea, Aladin Georgescu – vicepreședinte CJ Mehedinți, dar și primari de orașe importante: Olguța Vasilescu – Craiova, Florin Cârciumaru – Târgu Jiu, Constantin Gherghe – Drobeta Turnu-Severin. CDR a transmis un memoriu către cei trei comisari europeni menționați mai sus, prin care cere Autostrada Olteniei. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a scris recent pe o rețea de socializare că CDR „nu s-a întrunit pentru subiectul vreunei autostrăzi“ și „nu s-a votat niciodată“ în consiliu pentru acest proiect. Hotărârea s-ar fi luat printr-o „scrisoare“ trimisă primarilor și președinților de CJ, pe care primarul nu ar fi semnat-o, „pentru că un asemenea subiect impunea o ședință“.
Din păcate, primarul Craiovei nu se plasează în tabăra susținătorilor proiectului privind Autostrada Olteniei Craiova – Lugoj. Olguța Vasilescu susține că legătura cu vestul „se poate face pe ruta Craiova – Pitești – Sibiu – Arad“, referindu-se la autostrada Craiova – Pitești, al cărei proiect ar fi „parazitat“ de o discuție privind „alte proiecte de autostradă“. „Dacă statul român își va permite construcția unei autostrăzi Craiova – Lugoj, consider că va fi binevenită, dar nu prin renunțarea la Craiova – Pitești, care este, categoric, mai utilă zonei“, a afirmat în final primarul.
Autostrada Craiova – Pitești este deja prevăzută în MPGT pentru perioada 2014 – 2020, pentru a fi realizată prin parteneriat public-privat.
Premierul Victor Ponta a declarat recent că în curând va fi desemnat câștigătorul procedurii de atribuire. În consecință, o discuție despre „renunțarea la Craiova – Pitești“ pare cel puțin ciudată.

CDR – majoritate covârșitoare pentru autostradă

Pentru a lămuri cum se iau deciziile în CDR, ne-am adresat Marilenei Bogheanu, directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia. Potrivit regulamentului, CDR poate adopta hotărâri și prin procedură scrisă (art. 7, alin. 3). Hotărârile se consideră aprobate în procedură scrisă dacă acordul este dat de majoritatea simplă a membrilor CDR, în termen de cinci zile lucrătoare de la data primirii propunerii de hotărâre (art. 7, alin. 5). Cum CDR este compus din 20 de membri, pentru adoptarea unei hotărâri prin procedură scrisă era nevoie de acordul a cel puțin 11 membri. Marilena Bogheanu, directorul ADR Sud-Vest Oltenia, a informat ieri că inițiativa a primit 17 acorduri favorabile din 20 posibile. Membrii CDR care au transmis acordul sunt: Aladin Georgescu – vicepreședinte (au atribuții de președinte) CJ Mehedinți, Ion Călinoiu – președinte CJ Gorj, Paul Stănescu – președinte CJ Olt, Florin Cârciumaru – primar Târgu Jiu, Constantin Gherghe – primar Drobeta Turnu-Severin, Minel Prina – primar Slatina, Cristian Nedelcu – primar Drăgășani, Florinel Constantinescu – primar Călimănești, Nicolae Drăgoi – primar Dăbuleni, Dumitru Gâlceavă – primar Turceni, Tudor Udrescu – primar Piatra-Olt, Ionel-Rafael Dunarințiu – primar Baia de Aramă, Tudor Istocescu – primar Stroești, Ștefan Deca – primar Piscu Vechi, Ion Ciocea – primar Bustuchin, Marian Ion Răducan – primar Șișești, Mircea Velica – primar Izbiceni. Trei entități nu au transmis acordul: Ion Prioteasa – președinte CJ Dolj (nu se afla în localitate în acea perioadă), Gheorghe Păsat – vicepreședinte (cu atribuții de președinte) CJ Vâlcea – care a cerut alt tronson de autostradă și Lia Olguța Vasilescu – primarul Craiovei.
Totodată, Marilena Bogheanu a precizat că în perioada 2005 – 2015 a transmis către miniștrii Gheorghe Dobre, Anca Boagiu, Sebastian Vlădescu, Radu Berceanu, Ludovic Orban și Ovidiu Silaghi, dar și către comisarii europeni menționați adrese prin care ADR solicita contruirea unor autostrăzi Craiova – Pitești, Craiova – Lugoj și Craiova – Alexandria – București. Demersurile grupului de inițiativă pentru Autostrada Olteniei continuă atât la București, cât și la Bruxelles. Sunt așteptate reacțiile comisarilor europeni Violeta Bulc și Jyrki Katainen, dar și a premierului Victor Ponta (deputat PSD de Gorj), care a fost interpelat recent pe această temă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Un gorjean, vindecat de COVID 19, a jucat hora,...

Un bărbat a jucat hora, miercuri, în fața Spitalului COVID din Târgu-Cărbunești, bucuros că s-a vindecat de coronavirus și a fost externat....