17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjColoana Fără Sfârşit ar putea fi următoarea propunere pentru UNESCO

Coloana Fără Sfârşit ar putea fi următoarea propunere pentru UNESCO

Coloana Fără Sfârşit ar putea fi propusă din nou pentru Patrimoniul UNESCO
Coloana Fără Sfârşit ar putea fi propusă din nou pentru Patrimoniul UNESCO

Coloana Fără Sfârşit ar putea fi noua propunere a României pentru a face parte de pe lista monumentelor protejate de UNESCO. După cum deja se cunoaşte, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu nu a fost inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Decizia a fost luată la cea de-a 39-a ediție a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, programată între 28 iunie şi 8 iulie, la Bonn, în Germania. Propunerea României a fost respinsă fără a se prezenta vreo motivare, aşa cum s-a întâmplat în cazul altor propuneri. Anul acesta au fost făcute în total 37 de propuneri din mai multe ţări ale lumii, iar câteva au primit avizul necesar.
Comitetul UNESCO a aprobat doar câteva, între care: tradițiile viticole din Champagne și Burgundia, din Franța, vestigiile de la Efes, din Turcia, orașul bizantin care a găzduit una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, respectiv templul dedicat zeiței Artemis, siturile din epoca Meiji, din Japonia, zona antreprizelor portuare din Hamburg.

Mai este o şansă

Ţara noastră poate să revină şi în anii următori cu propunerea de a fi înscris în Patrimoniul Mondial al UNESCO Ansamblul „Brâncuşi“ sau o parte a acestuia, respectiv Coloana Fără Sfârşit, după cum s-a vehiculat de către noul ambasador al României la UNESCO, Adrian Cioroianu. Potrivit acestuia, va fi foarte greu ca întreg Ansamblul „Brâncuşi“ să mai fie propus pentru a face parte din Patrimoniul UNESCO, mai ales că instituţia s-a pronunţat deja de două ori în legătură cu această propunere. Chiar pe site-ul UNESCO este prezentat faptul că Ansamblul „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu a mai fost propus de România să fie inclus în patrimoniul mondial, în anul 1991.
Potrivit lui Cioroianu a doua propunere s-a bazat pe un dosar realizat într-o manieră neglijentă. Autorităţile de la Târgu Jiu au primit semnale în urmă cu mai multe luni că Ansamblul nu va fi primit în UNESCO, iar de atunci s-au tot ferit să comenteze subiectul. Potrivit specialiştilor, din Ansamblul Brâncuşi fac parte Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului, Biserica Sfinţii Apostoli, precum şi Coloana Fără Sfârşit, monument care impresionează prin dimensiunile sale. Calea Eroilor de-a lungul ei prezintă câteva elemente care nu au însă legătură cu Patrimoniul Mondial, precum o covrigărie, un pub, case de locuit, un supermarket, un hotel, instituţii de învăţământ sau chioşcuri în care se desfăşoară diferite activităţi. Este şi motivul pentru care o posibilă nouă propunere a României ar putea viza doar Coloana Fără Sfârşit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS