14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEvacuare cu scandal într-un bloc al Primăriei Craiova

Evacuare cu scandal într-un bloc al Primăriei Craiova

Datoria la întreținere și chiria către primărie l-au adus pe un craiovean în pragul sinuciderii. Când s-a trezit cu executorul la ușă ca să-l evacueze pentru că nu și-a plătit întreținerea, bărbatul s-a urcat pe acoperișul unui balcon de la etajul patru și a făcut scandal. A crezut că așa poate determina autoritățile locale să-l lase în locuința pe care o folosea fără drept și pentru a cărei folosință nu plătește nici chiria, nici utilitățile către asociație.
În timp ce aproximativ 300 de persoane așteaptă de câțiva ani să primească o locuință socială de la primărie, alții sunt tolerați chiar dacă nu-și plătesc chiria și utilitățile. Aceștia nu pot fi evacuați legal de către administratorul acestor locuințe, RAADPFL Craiova decât după ce se obține în instanță o hotărâre definitivă și irevocabilă. Sunt situații când primăria, în calitate de proprietar al acestor apartamente, ajunge să le plătească întreținerea. Este și cazul unui craiovean care a încercat să se arunce ieri de pe blocul 13 din cartierul Valea Roșie, în semn de protest că este evacuat pentru că avea o datorie de 65.000 de lei către asociația de proprietari.
Ion Vasile locuiește într-un apartament din blocul 13 din cartierul craiovean Valea Roșie împreună cu alți 13 membri ai familiei sale, dintre care nouă minori. Acesta nu și-a mai plătit de ani buni întreținerea către Asociația nr. 21 Eroilor, la care este arondat blocul. Dar nu și-a plătit nici chiria către proprietar, în speță Primăria Craiova. Acesta figura cu restanțe din anul 2006 către asociația de proprietari. A fost salvat de administrația locală care a ajuns să-i plătească utilitățile.
„Acești chiriași, din blocul 13, au restanțe din anul 2006. Nu plătesc utilitățile de ani buni. Noi am dat primăria în judecată, pentru că este proprietarul. A ajuns primăria să le plătească întreținerea, pentru că noi am obținut hotărâre judecătorească. Le-a plătit ultima dată o restanță de peste 50.000 de lei. Au beneficiat și de ajutor pentru încălzirea locuinței. Sunt și mulți, consumul este mare, dar ei nu vin să plătească. Stau 14 persoane într-un apartament și sunt trecuți la întreținere doar opt. Avem mai multe hotărâri judecătorești obținute împotriva lor. Nu avem ce să le facem, pentru că nu plătesc. Acum sunt evacuați pentru o sumă de peste 60.000 de lei“, a explicat Daniela Cotoi, administratoarea Asociației de Proprietari nr. 21 Eroilor.

Chiriașul dator, evacuat doar cu hotărâre judecătorească

Reprezentanții RAADPFL Craiova spun că se confruntă cu astfel de situații, dar nu pot scăpa de acești chiriași, care acumulează datorii atât la întreținere, cât și către primărie, până nu obțin o hotărâre judecătorească.
„Azi (miercuri – n.r.) am efectuat o evacuare în baza unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. Chiriașii din acest apartament nu mai aveau un contract valabil din anul 2014. Noi nu am putut să le prelungim contractul pentru că aceștia nu ne-au făcut dovada că sunt cu plata utilităților la zi, adică nu și-au plătit întreținerea de foarte mult timp. Aveau la întreținere o datorie de 65.000 de lei. Cu ocazia evacuării au apărut probleme, în sensul că unul dintre chiriași s-a urcat pe bloc și a amenințat că se aruncă în gol. Din această cauză, acțiunea a fost amânată pentru săptămâna viitoare“, a declarat directoarea RAADPFL, Aurelia Filip. Aceasta a adăugat că un chiriaș nu poate fi evacuat legal decât dacă îl acţionează în judecată, solicitând instanţei o hotărâre de evacuare. În acelaşi proces poate solicita obligarea chiriaşului la plata contravalorii cheltuielilor de întreţinere şi a lipsei de folosinţă pentru perioada cuprinsă între data la care i s-a cerut să părăsească locuinţa şi data eliberării efective. Dacă este scos cu forţa, chiriaşul poate face plângere penală pentru violare de domiciliu.

Circ la înălţime

Ieri, Ion Vasile s-a urcat pe acoperișul unui balcon de la etajul IV, în momentul în care executorul a ajuns la ușa lui cu forțele de ordine și a început procedura de executare. Chiriașul a făcut un adevărat circ la înălțime, fiind secondat de familia care se adunase în fața blocului cu pricina. Aceștia au considerat că în acest fel îi vor „sensibiliza“ pe reprezentanții administrațiie locale și vor fi tolerați în locuința pe care o ocupă fără drept. Au fost alarmate forțele de ordine, poliție, jandarmi, pompieri.
„Nu discut cu nimeni. Nu discut. Să vadă toată lumea ce se întâmplă aici. Mă scot din casă“, a strigat bărbatul urcat pe bloc, în timp ce rudele îl îndemnau să coboare. „Te rugăm noi, coboară de acolo! Să nu faci o prostie! Lasă că se rezolvă!“, îi striga un bărbat de jos. În cele din urmă, a fost sistată evacuarea și după câteva ore bărbatul a coborât singur de pe acoperiș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS