16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj Schimbări importante pentru firmele care folosesc zilieri

Schimbări importante pentru firmele care folosesc zilieri

În Dolj există peste 24.000 de zilieri. Cei mai mulți lucrează în agricultură
În Dolj există peste 24.000 de zilieri. Cei mai mulți lucrează în agricultură

Societățile pot să plătească persoanele care lucrează ca zilieri și la sfârșitul lunii sau al perioadei de lucru, dar numai dacă persoana respectivă își dă acordul expres, în scris, pentru acest lucru. Dacă omul nu vrea plata la două săptămâni sau la o lună, atunci firma care l-a „angajat“ ca zilier este obligată să îi dea acestuia banii la sfârșitul fiecărei zile de lucru. Aceasta și alte modificări legislative privind zilierii sunt detaliate în articolul de mai jos.  

Zilierii pot accepta să primească banii la sfârșitul lunii sau al perioadei de lucru, dar numai dacă își dau acordul expres în scris pentru acest lucru. Prevederea este legiferată prin Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. În lipsa unui acord în scris al zilierului ca să fie plătit la final de lună sau la sfârşitul perioadei pentru care a fost selectat la muncă, atunci firma beneficiară a serviciilor zilierului trebuie să-i plătească acestuia banii promiși, la sfârșitul fiecărei zi de lucru. Statul a aprobat Normele metodologice de aplicare a Legii zilierilor, prin Ordinul nr. 831/2015 al ministrului muncii și Ordinul nr. 600/2015 al ministrului finanțelor publice.

Dacă se întâmplă un accident cu zilieri, se anunță imediatITM-ul

În cazul în care se întâmplă un accident în care sunt implicați zilieri, atunci firma care folosește astfel de persoane la muncă trebuie să anunțe imediat ITM Dolj, care va și face cercetările.
„Normele metodologice au venit cu precizări exprese privind modul în care sunt manageriate evenimentele în care sunt implicați zilierii – în sensul apariției unui formular pe care beneficiarul de zilieri trebuie să îl completeze și să îl transmită instituției noastre – dar și despre felul în care se face cercetarea evenimentului și raportarea lui la ITM. De asemenea, normele metodologice au stabilit două formulare tipizate în rândul beneficiarilor de zilieri. Un formular se utilizează pentru ca părinții sau tutorii legali ai minorului de 15 și 16 ani să își dea acordul scris pentru ca acel minor să lucreze ca zilier. Al doilea formular este acordul zilierului ca plata pentru munca prestată să se facă la sfârșitul săptămânii sau la sfârșitul perioadei de lucru. Aceste formulare nu existau până acum în legislație“, a declarat Adina Boboș, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj.
În plus, la solicitarea inspectorilor de muncă, beneficiarul (adică firma) face dovada plăţii remuneraţiei către zilier cu documente justificative înregistrate în contabilitate, susțin reprezentanții firmei de consultanță și audit Proffesional Consulting. Ei mai spun că acordul între firmă și zilier se exprimă în prima zi în care zilierul începe activitatea la beneficiar. În această situaţie, la data efectuării plăţii de către beneficiar zilierul semnează în registrul de evidenţă a zilierilor pentru confirmarea de primire a remuneraţiei nete, pentru toate zilele lucrate. De asemenea, dacă zilierul solicită plata în cont (astfel încât zilierul să îi primească pe card), atunci firma trebuie să îi vireze astfel banii omului.

Cei mai mulți zilieri lucrează în agricultură

În Dolj există foarte multe persoane înregistrate ca și zilieri, în special în perioada în care se efectuează munci agricole. „Până astăzi, 30 iunie 2015, (ieri – n.r.) avem 24.442 de poziții în registrul de zilieri. Cei mai mulți dintre ei lucrează în agricultură – 9.244 de persoane. Mulți activează și în pomicultură și viticultură, iar cei mai puțini lucrează în domenii precum vânătoare și pescuit. Și în 2014, și în 2015 s-a menținut trendul ca cei mai mulți zilieri să lucreze în agricultură“, a spus purtătoarea de cuvânt a ITM Dolj.
Firmele care lucrează în construcții nu au voie să angajeze zilieri. În acest domeniu, restricțiile de sănătate și securitate în muncă sunt mai dure, iar personalul angajat trebuie să fie cu contract de muncă. Dacă firmele din construcții au nevoie temporară de personal, atunci respectivii trebuie angajați pe perioadă determinată, dar cu contract individual de muncă și nu pot fi angajați ca zilieri.
Domeniile de activitate în care pot fi angajați zilieri sunt reglementate de Legea nr. 52/2011. În cazul în care firmele angajează persoane ca și zilieri, dar domeniile de activitate sunt exceptate prin Legea zilierilor, atunci amenzile care pot fi aplicate de către ITM Dolj pot ajunge de la 10.000 la 20.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS