21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎnvățătorul care dă viață tradițiilor satului oltenesc

Învățătorul care dă viață tradițiilor satului oltenesc

Un grup de învățători și artiști plastici de renume reînvie și în mediul rural plăcerea pentru artă. După zeci de ani în care a format generații de elevi cu care acum se mândrește, învățătorul Mihai Petrescu ne arată că la țară există încă tradiţii și destule motive de bucurie.

În satul Dobriceni, județul Olt, viața la țară este la fel de vie ca în nuvela lui Duiliu Zamfirescu. Aici s-a născut pictorul Sabin Bălașa, iar învățătorul Mihai Petrescu nu vrea ca tinerele generații să uite valorile locului în care s-au născut. Așa că a înființat Asociația Cultural-Artistică „Plai Natal“, prin care promovează în satul de pe malul Oltețului tradițiile populare. În urmă cu câtva timp, la Dobriceni a avut loc o expoziție de pictură în care copiii cu înclinații artistice din localitate, dar și părinții lor au putut să admire lucrările unor artiști de renume, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP). „Dacă pictura este o nebunie, ea este o dulce nebunie pe care oamenii ar trebui s-o caute. Ea privește totul, chipul, nemărginitul, sănătatea spirituală. Iată de ce trebuie să iubim arta. Ea ne procură echilibrul în viață, calmul și împlinirea morală. Iar tinerii trebuie să crească alături de aceste valori și să le cunoască chiar și aici, la sat“, spune învățătorul Mihai Petrescu.
Lumea satului oltenesc a apreciat cele peste 30 de lucrări realizate de cei zece artiști plastici care au participat la expoziție. Lucrările pictorului Nicolae Predescu au fost printre cele mai apreciate. Acesta are lucrări de artă în colecții particulare din Franța, Belgia, Germania, Canada.
Totodată, prezent la eveniment a fost și pictorul, profesorul, scriitorul și fostul director al Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“ din Craiova, Ovidiu Bărbulescu.

Participanți la eveniment au fost și Aurora Speranţa-Cernitu, Ana Curcă, Alexandru Pascu, Monica şi Cristian Dincă, Iulică Segărceanu. Lucian Rogneanu, Constantin Niculescu, Ştefan Iaută, Viorel Penișoară, Ștefan Brediceanu.

Exponate valoroase în Muzeul Satului

Un popor fără tradiţii este un popor fără viitor, spune o vorbă românească. Iar în Dobriceni se încearcă păstrarea și promovarea tradițiilor oltenești.
Aici există și un muzeu al satului în care se găsesc exponate valoroase, obiectele fiind studiate și evaluate de cercetători avizați. De la oasele de mamut descoperite pe Dealul Cerului, scoicile din Dealul Căzăceilor, până la costumele populare purtate de strămoșii actualilor săteni, toate exponatele sunt crâmpeie de istorie și tradiție care îi fac pe locuitorii din Dobriceni să fie mândri de originile și de trecutul lor. „Sunt repere inestimabile ale sufletului, care vor dăinui peste timp pentru îmbogățirea spirituală a generațiilor actuale, dar, mai ales, a celor viitoare“, conchide învățătorul Mihai Petrescu, cel care se ocupă și de păstrarea muzeului din sat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS