8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentrul Brâncuși și Master Planul de Deșeuri - proiecte cu emoții

Centrul Brâncuși și Master Planul de Deșeuri – proiecte cu emoții

(Foto: Arhiva GdS)
(Foto: Arhiva GdS)

Consiliul Județean Dolj, principalul gestionar al Master Planului de Deșeuri din județ, a aprobat ieri documentația pentru organizarea licitației prin care se va stabili firma care va colecta și transporta deșeurile, inclusiv în Craiova. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe ordinare unde s-a votat alt proiect important pentru judeţ: împrumutul de circa zece milioane de euro pe care CJ Dolj dorește să-l ia de la Trezorerie pentru cofinanțarea unor proiecte din fonduri europene.

Județul Dolj ar putea avea un operator unic de colectare și transport a deșeurilor din întreg județul până la sfârșitul acestui an dacă licitația care va fi demarată în următoarea perioadă de CJ Dolj nu va fi contestată. Consilierii județeni au votat ieri un proiect de hotărâre prin care au aprobat documentația necesară derulării procedurii de licitație publică pentru atribuirea contractului privind „delegarea prin concesionare a gestiunii unor activități componente ale serviciului de salubrizare, respectiv colectarea și transportul deșeurilor municipale și a altor fluxuri de deșeuri din Dolj și operarea stației de sortare și transfer Goicea“. Întrebat despre șansele ca Master Planul de Deșeuri să poată fi implementat până la finalul anului, proiect care include și desemnarea firmei de colectare și transport deșeuri, președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că totul depinde de modul în care decurg licitațiile.
„Ați văzut ce s-a întâmplat în cazul licitației pentru containerele îngropate din Craiova. Sunt două firme participante și două sentințe definitive neclare pe care nu știm cum să le interpretăm, iar acum căutăm sprijin mai sus. Dar cea mai grea licitație este aceea pentru operatorul unic pe salubrizare. Teama noastră este ca firma care va fi declarată câștigătoare să nu ne lase cu ochii în soare văzând că nu încasează taxele. Am văzut cazuri în care la licitație a venit o firmă de apartament și a funcționat doar două luni. Conform documentației trebuie să vină și el cu utilaje. Avem și noi, dar este posibil să nu fie suficiente. Vom vorbi cu toți primarii, pentru că toate consiliile locale trebuie să dea hotărâri de consiliu. Învățăm și noi cum se face acest lucru pentru a nu avea probleme“, a spus Prioteasa.

Zece milioane de euro pentru cofinanțarea proiectelor

Direct legat de Master Planul de Deșeuri este un proiect aprobat de consilierii județeni, proiect care prevede contractarea unui împrumut de 47,5 milioane de lei de la Ministerul Finanțelor Publice, bani care vor fi folosiți la cofinanțarea anumitor proiecte europene, inclusiv Master Planul de Deșeuri.
Cele peste zece milioane de euro sunt destinate sistemului informatic integrat privind gospodăriile și exploatațiile agricole, sistemului integrat de e-administrare la nivelul CJ Dolj și al primăriilor, sistemului informatic geografic de management agricol, Centrului turistic pentru agrement și sport de lângă aeroport, Centrului Internațional Brâncuși și Master Planului de Deșeuri.
Cele mai mari sume se duc către ultimele două proiecte (aproape 90% din suma totală). Întrebat dacă mai există vreo șansă ca proiectele să fie implementate până la sfârșitul anului, după care continuarea lor se face din bugetul județului, Prioteasa a spus că este posibil acest lucru.
„Lucrurile sunt foarte grele. Este posibil ca unele proiecte să nu se termine până la finele acestui an. De exemplu, la Centrul Brâncuși, abia acum am putut pune terenul liber de sarcini la dispoziția constructorului“, a spus el.

Bulgarii cu monumentul, noi cu asfaltul pe drumuri

Dacă CJ încearcă să nu piardă fonduri din perioada 2007-2013 plus cei doi ani oferiți de UE, pe exercițiul financiar 2014-2020 încep să apară primele proiecte care ar putea fi implementate la nivel transfrontalier. Este vorba despre un proiect comun Vratsa – CJ Dolj de trei milioane de euro din care bulgarii vor să realizeze un monument istoric, iar județul să modernizeze cele două cule de la Brabova și Cernătești, să asfalteze cinci kilometri de drum până la Gogoșu, să preia drumul comunal dintre cele două cule, să-l transforme în drum județean și să-l asfalteze.
Tot la capitolul drumuri județene, dar nu din fonduri UE, intră și proiectul aprobat de consilieri pentru modernizarea drumului DJ 643D, DN 65C între Bulzești – Prejoi – Înfrățirea și limita cu județul Vâlcea. Pe o porțiune de 600 de metri, terenul a alunecat din cauza ploilor abundente din 2014, iar circulația rutieră a fost afectată. Din această cauză există pericolul închiderii totale a circulației.

Cât costă vizita la Muzeul de Artă

Tot în ședința de ieri s-au aprobat și tarifele de intrare și folosire a infrastructurii Muzeului de Artă. De exemplu, un adult va plăti zece lei pentru biletul de intrare, copiii, studenții și pensionarii – opt lei, grupurile de adulți – opt lei și cinci lei – grupurile de elevi, studenți sau pensionari. Tariful pentru închirierea Sălii Oglinzilor și a holurilor anexe este 750 de lei pe oră. Cel mai mult costă închirierea Sălii Oglinzilor și a Holului de Onoare pentru filmări ce urmează să fie distribuite în scop comercial pe canale media (videoclipuri, documentare) – 8.400 de lei pe oră.
Un proiect care a suscitat discuții a fost cel referitor la aprobarea din fondul de rezervă al CJ Dolj a sumei de 150.000 de lei pentru Spitalul de Pneumoftiziologie de la Leamna. Spitalul nu și-a plătit datoriile la curent și întreținere și riscă să fie debranșat. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că spitalul și-a făcut bugetul pe 2015 mizând pe un contract cu CAS Dolj la o valoare similară cu cea din 2014. Suma pe 2015 a fost însă mai mică.

Sdreală în locul lui Marcea

Marian Sdreală este noul consilier județean PNL. El i-a luat locul lui Marcel Marcea, care a demisionat din funcție săptămâna trecută după ce a fost declarat irevocabil incompatibil de Înalta Curte de Casație și Justiție la solicitarea Agenției Naționale de Integritate. Sdreală a fost director al RAR Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS