16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBorduri și plante plătite nejustificat de Primăria Malu Mare

Borduri și plante plătite nejustificat de Primăria Malu Mare

Problemele de la Podul peste pârâul Lumașu din Malu Mare au atras și atenția inspectorilor Camerei de Conturi Dolj (Foto: GdS)
Problemele de la Podul peste pârâul Lumașu din Malu Mare au atras și atenția inspectorilor Camerei de Conturi Dolj (Foto: GdS)

Un raport al Camerei de Conturi Dolj arată că Primăria Malu Mare a plătit nelegal circa 60.000 de euro pentru lucrări neexecutate în totalitate sau ale căror costuri au fost majorate. Printre acestea se regăsește și podul peste pârâul Lumașu, afectat de ploile de acum o lună. GdS scria atunci că malurile din jurul picioarelor podului au luat-o la vale odată cu puhoaiele.

Plăți nelegale către constructori, necon­cordanțe în contabilitatea primăriei, neînregistrarea creanțelor bugetare, neînregistrarea taxei încasate pentru autorizațiile de construire și nedepunere ei la Trezorerie. Acestea sunt câteva din constatările inspectorilor Camerei de Conturi de Dolj sintetizate într-un raport întocmit în 2014 pe care primăria l-a ascuns consilierilor locali din comună. Concret, pe lângă abaterile legate de activitatea contabilă, Camera de Conturi a descoperit că instituția a plătit nejustificat sume consistente pentru anumite lucrări la obiectivele din comună, cum ar fi parcul comunal, modernizarea unei străzi și construirea unui pod peste pârâul Lumașu.

Borduriada de la Malu Mare

Cele mai mari sume au fost achitate nelegal pentru înființarea parcului din comună, circa 250.000 de lei. Potrivit inspectorilor, jumătate din această sumă a fost plătită pentru lucrări incomplete, iar cealaltă pentru consumuri de materiale majorate nejustificat. Înființarea parcului a costat în total 920.000 de lei, iar proiectul a fost aprobat prin hotărâre de guvern în 2011. În același an, primăria a semnat contractul de lucrări, iar în aprilie 2012 le-a și recepționat. Camera de Conturi a dorit să vadă dacă datele din oferta tehnică corespund cu cele de pe teren. Și nu au corespuns.
„Ca urmare a comparării cantităților decontate către constructor și înscrise în situațiile de lucrări, cu cantitățile stabilite de comisia care a realizat inventarierea au fost constatate diferențe cantitative a căror valoare este de 103.203 lei fără TVA. Exemplificăm diferențele de la materialele «borduri» și «pavele»“, se arată în raportul Camerei. Conform situațiilor de lucrări, primăria a plătit 1.323 de metri liniari de borduri în timp ce, pe teren, inspectorii au măsurat doar 625 de metri liniari de borduri. De asemenea, primăria a plătit pentru o suprafață de 587 de metri pătrați de pavele, dar inspectorii au găsit doar 548 de metri pătrați. Altă problemă a fost la plata a o mie de bucăți de plantă Amarilis Papilic, în valoare de 8.000 de lei fără TVA. Banii au fost plătiți, dar plantele nu existau pentru simplul motiv că firma nici măcar nu le cumpărase. O sumă consistentă a fost plătită nejustificat și pentru sămânța de gazon care trebuia plantat conform proiectului. Din hârtii a reieșit că pentru o suprafață de circa 3.400 de metri pătrați era nevoie de o cantitate de aproape 4,2 tone de sămânță, cu mult peste necesarul calculat de Camera de Conturi de doar 135 de kilograme. Asta înseamnă că primăria a plătit degeaba patru tone de sămânță de gazon.

Studiu de Fezabilitate întocmit și aprobat în aceeași zi

Ciudățenii în actele Primăriei Malu Mare au fost descoperite și în cazul altui contract. Este vorba de modernizarea străzii Primăriei și construirea unui pod peste pârâul Lumașu. Aici, problemele au pornit chiar de la Studiul de Fezabilitate. Camera de Conturi a descoperit că primăria a plătit nejustificat aproape 11.200 de lei pentru respectivul studiu de fezabilitate care în devizul general al lucrării costa 58.011 lei, iar în Ordinul de Plată al primăriei costul săltase la 70.000 de lei. Alt aspect curios este faptul că Studiul de Fezabilitate a fost întocmit în aceeași zi în care a fost aprobat de Consiliul Local: 31 august 2012. Camera de Conturi nu a găsit la verificare pe teren nici șanțurile pereate din proiect evaluate la aproape 4.000 de lei și plătite de primărie. Explicația primăriei: a plouat și apa a acoperit șanțurile.
„Șanțurile au fost executate în prima perioadă de lucru a obiectivului, apoi au fost astupate de apă în urma ploilor abundente de anul acesta. Am luat legătura cu constructorul, care mi-a spus că oricum acestea vor fi realizate pentru că lucrarea este în plină desfășurare“, se arată în nota de explicații a primăriei. Ca și în cazul parcului comunal, primăria a plătit nejustificat alte 14.284 de lei în cadrul unui proiect de defrișare arbori și replantare arbori și gazon pe malurile pârâului Lumașu.
„Din verificarea efectuată s-a constatat că entitatea (Primăria Malu Mare – n.r.) a efectuat plăți de capital în sumă de 14.284 de lei reprezentând contravaloare plantare puieți tei (54 de bucăți cu prețul manoperei de 100 de lei/bucata) și puieți salcie pletoasă (16 bucăți cu prețul manoperei de 150 de lei), care, la data misiunii de audit nu există faptic pe teren“, se arată în raportul inspectorilor.
Reprezentanții Camerei de Conturi au precizat pentru că GdS că mare parte din problemele descoperite au fost rezolvate de către primărie, iar o parte sunt în curs de soluționare. Primarul comunei, Alexandru Dicu, nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere.

Cum intră la apă 2,3 milioane de lei

GdS a scris acum o lună despre problemele de la podul peste pârâul Lumașu care face legătura între sediul primăriei și restul localității. Proiectul în valoare de 2,3 milioane de lei a demarat în anul 2012, dar nu s-a finalizat nici până azi. La ultima ploaie mai serioasă malurile din jurul picioarelor podului au luat-o la vale odată cu puhoaiele spre nemulțumirea unor consilieri locali și a localnicilor. Soluția găsită de constructor pentru consolidare a fost așezarea unor pietre de râu în casete din fier-beton sudat și plasă de sârmă. Primarul Dicu spunea atunci că nu este nici o problemă, iar dirigintele de șantier a refuzat să explice ce se întâmplă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS