15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de copii doljeni sunt abuzaţi anual

Sute de copii doljeni sunt abuzaţi anual

Stop abandonului

Nu de puţine ori auzim despre copii bătuți, abuzați, exploataţi. Există însă multe alte cazuri despre care nu se află niciodată. Din nefericire, numeroase acte de violență au loc în spatele uşilor închise și rămân necunoscute. Un studiu realizat de organizația Salvaţi Copiii România în urmă cu doi ani arăta că 63% dintre copiii chestionați au confirmat că sunt bătuți acasă de către părinți. 20% dintre părinți cred că pedeapsa fizică este un mijloc de educație. Pe lângă aceste statistici, există datele oferite de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, care arată faptul că la finalul anului 2014 au fost sesizate oficial 12.542 de situații de abuz asupra copilului, din care 93% au avut loc în cadrul familiei. Din totalul cazurilor de abuz asupra copiilor, 54% au fost înregistrate în mediul rural, iar 46% în mediul urban. Cel mai grav este faptul că majoritatea părinților și o parte din copii nu percep unele corecții fizice, cum ar fi pălmuirea, ca o formă de abuz fizic. De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii aprilie, angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj au primit 180 de sesizări privind cazuri de abuz, neglijare, exploatare a copilului.
Dintre acestea, 81 au fost sesizări la Telefonul copilului, linie de urgență apelabilă non-stop în județul Dolj la numărul 0251.983. În 155 din cazuri, apelurile au fost primite de la profesionişti: angajaţi ai spitalelor, poliţiei, şcolilor, autorităţilor locale, iar alte 25 de cazuri de la persoane fizice. „Am avut în lucru, în anul 2014, 504 sesizări, fiind vorba de 607 copii. Cele mai multe fapte semnalate au fost de neglijare – 402 cazuri, 52 – abuz emoţional, 46 – abuz sexual, 39 – abuz fizic, 13 – trafic de persoane. Am avut, de asemenea, de rezolvat 54 de cazuri de repatrieri şi un caz de exploatare sexuală. Nu de puţine ori, foarte multe cazuri cutremurătoare sunt semnalate la Telefonul copilului. În 2013, de exemplu, am avut 436 de apeluri primite pe acest telefon, iar în 2014, 415 apeluri“, a spus Maria Dumbravă, purtător de cuvânt la DGASPC Dolj.
La nivel naţional, o primă analiză a datelor arată că grupele de vârstă cu riscul cel mai ridicat de abuz din partea părinților sunt preșcolaritatea și pubertatea. Ca urmare a raportării cazurilor de abuz din România, 9.307 copii au rămas în familie (74%), iar 3.042 au primit măsură de plasament de urgență din partea DGASPC (25%). În cazul a 528 de copii s-a decis începerea urmăririi penale, iar pentru 191 dintre aceștia instanța a dispus plasament de urgență.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS