10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOameni care oferă speranță

Oameni care oferă speranță

Anca Ștefan, președinta asociației, și Ruxandra Palade,  PR-ul React, construiesc proiecte sociale prin care schimbă viețile oamenilor (Foto: Lucian Anghel)
Anca Ștefan, președinta asociației, și Ruxandra Palade,
PR-ul React, construiesc proiecte sociale prin care schimbă viețile oamenilor (Foto: Lucian Anghel)

Membrii asociației React schimbă în fiecare zi destinele românilor.
„Prin tot ceea ce facem, creăm valoare socială, economică și de mediu. Pentru că ne pasă!“, este deviza acestora. Prin proiectele derulate, membrii asociației React ajută la construirea unei comunități care să ofere mai multe șanse.
Povestea a început în 2006 cu campanii simple, proiecte punctuale care ajutau la rezolvarea problemelor bucureştenilor. Dar au crescut. Și acum au ajuns aproape în toată țara, și în Craiova.
Derulează cel mai amplu program naţional de donare de sânge. Din 2008, până acum au convins peste 120.000 de donatori că este important să ajute pacienții şi au ajutat la salvarea a mai mult de 150.000 de vieţi. În plus, monitorizează starea de sănătate a 500 de bolnavi de diabet de tip I și II şi îi învață să își gestioneze mai bine afecţiunea. Au renovat mai multe Centre de Donare de Sânge din țară, printre care și centrul din Târgu Jiu.

„Avem proiecte care ajută comunitatea“

În 2013, membrii Asociației React au învăţat 6.200 de români să acorde primul ajutor. 271 de cursuri gratuite de prim ajutor au fost organizate pentru elevi, studenţi, profesori, angajaţi ai unor instituţii publice, ONG-uri sau companii şi pentru publicul larg. „Avem proiecte care ajută comunitatea. Acestea vizează renovarea de clădiri, școli, spitale. În sănătate desfășurăm proiecte de prim ajutor în care elevii, studenții sunt învățați cum să ajute un om aflat la nevoie. Ne axăm mai mult pe partea practică. De asemenea, am renovat mai multe Centre de Transfuzie Sanguină din țară, printre care și centrul din Târgu Jiu“, a spus Anca Ștefan, președinta asociației.
Una dintre cele mai recente acțiuni ale asociației se desfășoară sub genericul „Pune la borcan talentul din bucătărie“. Prin aceasta se urmărește promovarea conservelor gustoase preparate de românce. Într-o bucătărie modernă și avizată, construită de asociație, orice gospodină care nu are un loc de muncă poate să vină să prepare propriile produse pe care apoi să le comercializeze.
Egalitatea de șanse este alt punct pentru care React luptă. „Ne dorim să nu fie nimeni discriminat și oferim consiliere în acest sens. Mai ales în mediul rural. Între România rurală și cea urbană există diferențe și ne dorim ca multe femei care locuiesc în sate să își poată depăși condiția“, spune Ruxandra Palade, PR-ul asociației.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS