3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj300 de locuri de muncă la fabricile britanice din Craiova

300 de locuri de muncă la fabricile britanice din Craiova

dan dasoveanu

Circa 300 de persoane vor fi angajate sau vor fi în procedură de angajare până la sfârșitul anului la cele două firme britanice Spirit Circuits şi Portsmouth Aviation, care au anunțat că vor să-și deschidă fabrici în Parcul Industrial High Tech de lângă Craiova. Anunțul a fost făcut de viceprimarul Craiovei, Dan Dașoveanu (foto), în cadrul emisiunii „Malaxorul Presei“ de la Alege TV. Dașoveanu a precizat că reprezentanții celor două firme vor fi din nou prezenți în Bănie începând cu 24 iunie, pentru a pune la punct anumite detalii tehnice.

Producătorul de circuite integrate, Spirit Circuits, și cel de filtre de apă, Portsmouth Aviation, ambele din Marea Britanie, vor începe în curând procedurile de angajare în cele două fabrici pe care le vor deschide la marginea Craiovei după ce recent s-au întâlnit cu o delegație craioveană în Hampshire (Marea Britanie), unde Bănia a inaugurat un centru de afaceri. Potrivit viceprimarului Dan Dașoveanu, englezii caută cu precădere forță de muncă calificată foarte tânără. „Pe 24 iunie, va fi o nouă vizită la Craiova a celor două firme englezești, pentru discuții tehnice. Vom vedea locațiile unde se pot amplasa fabricile și vom discuta despre variante de relocare a celor două firme în sensul tehnic, adică dimensiunile halelor, modul în care vor gândi această investiție, dacă se vor asocia cu cineva care are o hală aici, dacă vor desface o hală și o vor muta în Parcul Industrial sau o vor face de la zero. Până la sfârșitul acestui an se vor crea cam 300 de locuri de muncă la ambele firme sau vor fi începute demersurile de angajare pentru primii 300 la ambele firme, urmând ca în 2016 să se ajungă la 400-450 de angajați pe ansamblu. Le-am spus că în zona Craiovei încă se găsește resursă umană calificată sau care poate foarte ușor să fie calificată, având niște noțiuni de bază în domeniul în care au ei nevoie. Au fost discuții cu Universitatea din Craiova, cu colegii tehnice, ca să se ia pulsul și să se cunoască cam care este baza resursei umane.
De exemplu, una dintre firme, Spirit Circuits, se ocupă de producerea plăcilor de bază în industrie, dar produce și corpuri de iluminat, leduri, calculatoare. Investiția este complexă. Dacă inițial doreau să facă la Craiova doar plăcile de bază și cipurile în altă parte, acum vor să producă aici placa de bază cu cipurile încorporate“, a declarat Dașoveanu. El a precizat că Spirit Circuits va reloca în Bănie producția din China pe care o livrează în Cehia, iar investiția este complexă. „Când vor da drumul la investiție, fabrica va trebui să lucreze din plin, pentru că o închid pe cea din China. Principalul cumpărător al produselor este în Cehia. Când se vor opri comenzile către China, fabrica de la Craiova trebuie să poată să producă imediat. În discuțiile pe care ei le-au avut la Universitate, la diverse licee, au ajuns la concluzia că produsul brut pe care îl putem oferi noi, în Craiova, poate fi șlefuit. În principal, va fi forță de muncă foarte tânără. Unele meserii vor fi de operator specializat, care va lucra la un utilaj în care va intra placa, nu vor fi simpli muncitori necalificați, ci cu un nivel superior de pregătire care să aibă noțiuni de lucru cu calculatorul, dar să poată face și muncă manuală. Vor fi programe de pregătire, în primă fază vor fi testări, apoi programe intense“, a spus Daşoveanu.

Premieră la Primăria Craiova

Viceprimarul a anunțat că de luna viitoare ar putea fi înființat un departament special în cadrul primăriei care să se ocupe exclusiv de atragerea investitorilor. „Pentru prima dată în organigrama primăriei vom introduce un departament cu șase persoane, care nu mai există decât de la vest de Craiova încolo, un departament de afaceri europene, care se va ocupa de atragerea investitorilor, de contactul cu Camerele de Comerț, care să țină relația caldă cu toți cei care pot să vină. Este foarte important contactul personal cu respectivul. Vom încerca să angajăm absolvenți de facultate care să știe foarte bine cel puțin două limbi străine de circulație internațională și care să aibă această deschidere de public relations, de a se înhăma la efort, de a nu intra într-o rutină de genul «lasă că-i răspund eu la mail peste cinci-șase zile», a precizat el. Dașoveanu a explicat că, oricât ar părea de ciudat, șomajul din Craiova ar putea reprezenta un avantaj pentru a atrage investitori. „Analizele și discuțiile pe care le-am avut în vestul Europei ne-au creat o imagine foarte clară că România prezintă încă un interes. Și avantajul nostru în acest moment este că avem, încă, o forță de muncă, adică partea pozitivă a șomajului, faptul că oamenii ăia, la o investiție, pot să găsească repede de lucru, ceea ce în alte zone unde șomajul este între 0 și 5% înseamnă că o firmă străină trebuie să-i plătească unui angajat și casă, și mutatul familiei. Cheltuielile sunt mult mai mari, va cere și un salariu mai mare. Sunt niște costuri suplimentare pe care Craiova nu le are. Există un număr rezonabil de firme care tratează cu seriozitate ideea relocării către Craiova, nu numai din Marea Britanie, ci și din Austria și Germania (…) Vrem să creăm acel impuls subiectiv către investitori. Până la urmă, localitatea sau țara unde te relochezi depind de subiectivismul investitorului, de modul în care se simte ca acasă, de modul în care se simte apărat de autoritatea locală. Nu se simte străin, adică «vino, adu-ne banii și rămâi acolo». Cred că i-am făcut să înțeleagă că nu-i lăsăm să intre în acea birocrație subiectivă, când depinzi nu de lege, ci de mofturile unui angajat din diverse instituții“, a spus Dașoveanu la AlegeTV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS