10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCal abandonat, la un pas de moarte - Cruzimea oamenilor ucide animale

Cal abandonat, la un pas de moarte – Cruzimea oamenilor ucide animale

Nepăsarea şi cruzimea unor semeni sunt greu de descris. De aproximativ o săptămână, un cal a fost abandonat pe câmp. Plin de răni, animalul s-a chinuit fără ca instituţiile abilitate ale statului să intervină. Directorul DSVSA Dolj, Andrei Butaru, indiferent la suferința animalului, a declarat: „Nu pot să trimit un medic să aplice un tratament unui animal al cărui proprietar este iresponsabil și doctorul să facă muncă benevolă. Nu există! Totul se plătește în lumea asta“. Întrebăm doar: animalele abandonate au dreptul la asistență medicală de urgență?

Un cal bolnav a fost abandonat de stăpân pe un teren de pe strada Geniştilor (în zona blocurilor ANL din spatele Parcului „Romanescu“ – n.r.), din Craiova, şi lăsat mai multe zile să se chinuiască. Despre acest caz, redactorii GdS au fost anunţaţi de unul din locuitorii cartierului, sensibilizat de suferinţa animalului.
„Cu câteva zile înainte, l-am văzut în picioare păscând pe aici. Apoi, într-o dimineață, l-am văzut căzut la pământ. Nu s-a mai putut mișca de atunci. I-am dat apă, hrană și am fost până la Direcţia Sanitar-Veterinară. Mi-au zis să caut un veterinar pe care să îl aduc ca să-și spună părerea, să ia o decizie în ce priveşte acest animal, pentru că nu este responsabilitatea lor. Și vecinii de aici îl știu de două săptămâni, l-au hrănit, i-au dat apă. Nu este primul caz de o asemenea cruzime. S-a mai întâmplat și acum un an, și acum doi ani, au mai fost asemenea situaţii prin zonă. Când animalele se îmbolnăvesc, stăpânii acestora le abandonează fără nici un fel de remuşcare“, a spus Lucian Pătrașcu.

DSVSA Dolj: „Noi nu ne ocupăm de animalele abandonate“

Aflând despre acest caz, ne-am deplasat pe strada Geniştilor. Pe un teren ce pare abandonat, cu buruieni de peste un metru înălţime, am găsit calul într-o stare deplorabilă. Zăcea pe pământ, extrem de slab, cu răni ce sângerau, cu muşte roind în jurul său. Nu avea putere să se ridice, îşi ridica doar capul preţ de câteva minute, după care îi cădea iar pe pământ. În ciuda stării în care se afla, animalul a băut apa adusă de locuitorii din zonă şi a mâncat. Am mers atunci la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj pentru a afla ce este de făcut într-o asemenea situaţie.
„Responsabilitatea într-o astfel de situaţie este a proprietarului. Noi nu ecarisăm teritorii și nu ne ocupăm de animalele abandonate pe domeniul public. Eu nu pot să trimit un medic să aplice un tratament unui animal al cărui proprietar este iresponsabil și doctorul să facă muncă benevolă. Nu există! Totul se plătește în lumea asta. Aceasta este o chestiune care ține de penal. Poliția trebuie să identifice proprietarul. Cine găsește un animal abandonat trebuie să sune la poliție. Noi nu avem cadrul legislativ. DSVSA Dolj nu deține medicamente și nu are dreptul să dețină medicamente, în primul rând. Orice cabinet veterinar care poate face tratament este privat. Din 1999 este treaba asta. Dacă proprietarul este iresponsabil, să se ducă în pușcărie. Pentru că de asta avem și câini abandonați pe domeniul public, de aia avem accidente, pentru că lasă caii pe drum. Noi oferim asistență la cerere în baza unei cereri făcute de un proprietar de animale. Tot ce înseamnă asistență veterinară în România și Europa este domeniu privat. În Craiova sunt 15 cabinete private. Dacă animalul moare, atunci el este ridicat de ecarisaj, care ține de fiecare consiliu local“, a precizat Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj.

Medic veterinar: „Are șanse de recuperare“

Am fost sfătuiţi atunci să cerem sprijin angajaţilor Centrului Regional de Zootehnie SV Oltenia. Andi Nuţă, inginer zootehnist în cadrul acestei instituţii, a acceptat imediat să ne însoţească la locul în care zăcea animalul pentru a vedea dacă este microcipat. Era practic şansa de a afla numele stăpânului acestui animal.
„Animalul este microcipat, are 14 ani, însă stăpânul acestuia apare în baza de date ca având domiciliul în localitatea Mavrodin, Teleorman. Cu siguranţă, acest cal a fost vândut unui cetăţean din Dolj, însă acesta nu a mers cu animalul la medicul veterinar pentru înregistrare. Nu l-am identificat pe teritoriul judeţului. Ştim doar că acest animal a fost microcipat pe 16 noiembrie 2011. Având aceste date, vom solicita sprijin poliţiei pentru a afla cui i-a fost vândut animalul. Există însă riscul ca acest cal să fi avut mai mulţi stăpâni în aceşti patru ani. Din păcate, starea animalului este destul de precară. Este foarte slab și de aceea cred că i-au și dat drumul, ca să nu-l mai îngrijească. Așa sunt proprietarii la noi în România. Părerea mea este că trebuia să existe un serviciu care să se ocupe de aceste animale abandonate, să fie luate, îngrijite. În cazul în care poliția va identifica actualul proprietar, acesta trebuie sancționat“, a spus Andi Nuţă.
Redactorii GdS au solicitat apoi sprijinul unui medic veterinar de la un cabinet privat, care să ofere prim ajutor acestui animal. După primele investigaţii, medicul veterinar Marius Buță a precizat că animalul are șanse de recuperare. „Este foarte anemic, va trebui dus într-un adăpost și hrănit. I-am făcut un antibiotic și un antiinflamator și i-am dat vitamine pentru poftă de mâncare. Are șanse să se recupereze“, a spus medicul veterinar.
Poliția a încercat să afle cine este vinovat de abandonarea pe câmp a animalului, iar cercetările continuă. „Din primele cercetări s-a stabilit că animalul a aparţinut unei persoane din Mavrodin – Teleorman şi a fost vândut în urmă cu mai mult timp în localitatea Buzescu, Teleorman. Se fac cercetări pentru identificarea ultimului proprietar şi s-a luat legătura cu RAADPFL şi DSVSA Dolj, instituţii abilitate în astfel de situaţii“, a precizat Alin Apostol, purtător de cuvânt la IPJ Dolj.
Angajații Regiei de Administrare a Domeniului Public din subordinea Primăriei Craiova au reușit ieri să transporte calul de pe câmp la hipodromul din Parcul „Romanescu“, unde va primi îngrijiri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS