18.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOlimpicul Dumitru Călugăru, bac de 10

Olimpicul Dumitru Călugăru, bac de 10

Dumitru Călugăru este cel mai bun din generaţia sa (FOTO: Eugen Măruţă)
Dumitru Călugăru este cel mai bun din generaţia sa (FOTO: Eugen Măruţă)

Olimpicul internaţional la chimie, gorjeanul Dumitru Călugăru, a absolvit examenul de bacalaureat în sesiunea specială, cu media 10. Elevul multiplu medaliat la concursurile internaţionale de profil a finalizat studiile liceale, aşa cum şi-a propus, şi a primit nota 10 la toate disciplinele la care a susţinut examen.
În cei patru ani cât a fost elev al Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu, Dumitru Călugăru a obţinut rezultate de excepţie şi a adus cele mai multe şi valoroase medalii internaţionale, din istoria îndelungată a instituţiei de învăţământ preuniversitar. Dumitru Călugăru mai are acum de participat la o singură competiţie internaţională în calitate de elev. Astfel, el va mai participa ca elev la Olimpiada Internaţională de Chimie, care va avea loc în Azerbaidjan, în perioada 21-30 iulie. După olimpiadă, va merge să studieze la Cambridge, unde a fost admis încă de anul trecut.

Doreşte să devină cercetător

Dumitru Călugăru le este recunoscător profesorilor care l-au pregătit în România la nivel local sau la nivel naţional. Acesta ţine tot timpul legătura cu dascălii săi. Şi-a propus să lucreze în domeniul cercetării, în afara ţării, dar nu ar spune nu unei oferte din România, dacă aceasta va fi avantajoasă, în primul rând din punct de vedere profesional.
România va rămâne însă cu medaliile pe care le-a cucerit pe plan internaţional Dumitru Călugăru. Elevul a câştigat medalia de aur, cu echipa României, la Olimpiada Internațională de Chimie „Dmitri Mendeleev“, ediția 2014, de la Moscova. A mai cucerit şi medalia de argint pentru România, la Olimpiada internaţională de chimie, desfăşurată la Hanoi, în Vietnam, în luna iulie 2014. A mai câștigat medalia de aur la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene, desfăşurată în Luxemburg, în perioada 17-24 martie 2013. În 2011, Dumitru Călugăru, pe atunci elev în clasa a IX-a, a fost premiat cu argint la Olimpiada Internațională de Științe din Africa de Sud.
Anul acesta, olimpicul gorjean Dumitru Călugăru a obţinut un nou rezultat de excepţie la cea de-a 49-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev“, desfășurată în perioada 3-10 mai, la Erevan. Călugăru a cucerit medalia de aur cu punctaj absolut. Dumitru Călugăru a primit anul trecut titlul „Gorjeanul anului“, din partea Consiliului Judeţean Gorj. La sfârşitul acestei luni, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj le va oferi premii în bani tuturor olimpicilor gorjeni clasaţi pe podium, în acest an, la nivel naţional şi internaţional.
„Este un elev cu care ne mândrim şi care a obţinut rezultate extraordinare pe plan intern şi internaţional. Este un elev care a crescut de la un an la altul până când a devenit cel mai bun. Speranţele noastre sunt în continuare pentru că, deşi Dumitru Călugăru nu va mai fi elev, din urmă vin alţi copii buni, care promit la nivel de performanţe“, a declarat Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS