16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de agricultori s-au călcat în picioare la sediile APIA

Sute de agricultori s-au călcat în picioare la sediile APIA

Oamenii au stat la cozi interminabile încă de la 5 dimineața pentru a-și depune cererile de subvenție pe suprafață și pentru zootehnie. Reprezentanții APIA susțin că s-au creat cozi imense în ultimele zile din cauză că fermierii nu au respectat programările care li s-au transmis. Fermierii care nu-și depun cererile până pe 15 iunie vor fi penalizați cu 1% din sumă pentru fiecare zi de întârziere.

Fermierii doljeni au luat cu asalt unitățile Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Sute de agricultori din mai multe comune s-au înghesuit și vineri la sediul APIA din cartierul craiovean Romanești. În jurul orei 14.00, un doljean care stătea la coadă de la ora 7.00 ne-a sesizat la redacție despre condițiile în care oamenii stăteau la rând, la respectiva instituție, pentru a-și depune dosarul cu cererea pentru subvenția pe suprafață.
„Ne călcăm în picioare de azi-dimineață pe aici. Merge foarte greu rândul. Am avut sute de persoane în fața mea“, a spus agricultorul. Pe scările instituției, o femeie în vârstă de 82 de ani stătea pe plasa de rafie. „Sunt de la 7 de dimineață. Sunt bătrână, mamă, și dacă pământul nu mi-l ia nimeni în arendă, am venit aici să depun și eu dosarul. Nu am mâncat nimic, că dacă am venit de noapte încoa’, ce să mănânc? Sunt de la Apele Vii și m-a adus băiatul ăsta cu mașina“, a spus Zânica Căldărușe. Aceasta a precizat că, dacă tot a stat atâta timp la coadă, nu va pleca acasă până când funcționarii APIA nu îi vor primi dosarul.
Afară, oamenii stăteau pe scări sau la umbra câtorva pomi din curte. Intrăm în incinta unității APIA. Pe un hol îngust, se înghesuiau zeci de oameni veniți de la țară. Pe holul insalubru, aerul era irespirabil. Câte un bărbat plin de sudoare își făcea vânt cu actele din dosar. O femeie bea cu sete dintr-o sticlă de apă care circula din mână în mână. „Sunt de la 5 dimineața aici, la coadă. Am făcut rând, am făcut bilete cu numele, iar pe urmă, la ora 10.00, nu mai era nici un bilet. Nici apă nu am băut. Doar mâncarăm o înghețată. Cred că acum sunt 300 de persoane în fața mea. Merge așa greu că sunt funcționari puțini. Nu am avut timp să venim până acum. Am fost cu cositul, cu prășitul porumbilor și nu am avut timp“, a spus Gheorghița Găină, din Podari.
Pe la 14.30, abia dacă se mai putea respira pe holul APIA, din cauza aerului închis.
„De la 7.20 sunt aici. E aglomerație pentru că nu e bună organizarea. E o singură funcționară la un sat întreg și nu face față. Pe unii îi întoarseră înapoi, că erau actele greșite de la țară, și uite tot așa, bătaie de joc. Dacă ei fac zece oameni pe zi, ne pătimesc pe toți. După 15 iunie ne ia penalități, dacă depunem după acea dată“, a spus Steliean Bece, din Apele Vii, care stătea vineri la imensa coadă.

APIA susține că fermierii nu au respectat programările făcute

Directorul executiv al APIA Dolj, Cătălin Roșculete, a precizat că, de mai bine de două săptămâni, este aglomerație la toate sediile APIA din județ , iar cozile interminabile ar fi apărut din cauză că fermierii nu și-au respectat programările pe care instituția le-a trimis prin poștă. Agricultorii au fost programați pe zile, din mai încoace, dar cei mai mulți nu au respectat programările și depun documentele în ultimele zile, înainte de termenul-limită dat de lege. „Din cei 600 de fermieri care au fost astăzi (vineri – n.r.) acolo, nu cred că au doi-trei programări pentru ziua de astăzi. Toată lumea a stat liniștită și vine acum, pe ultima sută de metri. O problemă cu care ne confruntăm de două luni este că primarii, secretarii nu au pus la dispoziție documentele. Această sesiune de depunere a cererilor este deschisă de pe 1 mai, iar acum suntem aproape de final. Noi am lucrat și sâmbăta, și duminica, și vom lucra în continuare așa până se primesc toate cererile“, a declarat directorul APIA Dolj. Roșculete a spus că toți fermierii care s-au deplasat la centrele APIA vor fi rezolvați, în sensul că nu pleacă nici unul acasă până când nu i le primesc documentele, dacă sunt în regulă.

Penalități de întârziere

Termenul-limită de depunere a cererilor pentru subvențiile APIA pe suprafață și pentru zootehnie este 15 iunie. În următoarele 25 de zile după expirarea acelui termen se mai pot depune cereri, însă fermierii sunt penalizați cu 1% din sumă, pentru fiecare zi de întârziere.
Până vineri, depuseseră cererile pentru subvenții 72% dintre agricultorii doljeni, potrivit datelor furnizate de Cătălin Roșculete. „Estimăm că pe 15 iunie vom avea în jur de 87-90% dintre cereri depuse, pentru întreaga suprafață eligibilă a județului Dolj“, a mai declarat directorul APIA Dolj. Restul, până la 100%, ar reprezenta suprafețe neeligibile la plată, din cauză că sunt terenuri nelucrate. Potrivit noilor reglementări, pentru suprafețele nelucrate nu se mai primesc subvenții de la UE, din acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS