10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSărbătoarea cireşului în comuna Turcinești

Sărbătoarea cireşului în comuna Turcinești

Cireşele bio de la Rugi sunt căutate în tot judeţul şi în ţară (Foto: Eugen Măruţă)
Cireşele bio de la Rugi sunt căutate în tot judeţul şi în ţară (Foto: Eugen Măruţă)

Autoritățile din Turcinești, Gorj, au organizat, ieri, în satul Rugi, Sărbătoarea Cireșului. A fost a XIV-a ediție a manifestării, iar proprietarii livezilor de cireși din zonă au participat în număr mare la eveniment, mai ales că se bucură că anul acesta recolta este bogată. Vasile Gogâlniceanu, primarul din Turcinești, a declarat că pentru organizarea sărbătorii nu a fost stabilită o dată anume, aceasta fiind aleasă an de an în funcție de perioada de coacere a fructelor. Ca și anul trecut, sărbătoarea a avut loc în plantația de cireși din satul Rugi, unde copiii de la școlile din localitate au susținut un program artistic.
De asemenea, a avut loc și o expoziție de cireșe de diferite soiuri, de unde cei prezenți au putut să cumpere fructele la prețuri mult mai mici decât cele existente pe piață.
Potrivit primarului Vasile Gogâlniceanu, în zonă au fost invitați și specialiști în agricultură, care şi-au spus părerea despre calitatea fructelor.

Zonă renumită pentru cireşe

Comuna Turcineşti este renumită în judeţ, dar şi în ţară pentru livezile întinse cu cireşi. Mulţi localnici îşi câştigă traiul doar din vânzarea fructelor. Cireșele sunt ecologice, nefiind tratate chimic, primarul Vasile Gogălniceanu spunând că, prin organizarea acestei sărbători, își dorește să promoveze zona, dar și să îi ajute pe localnici să vândă fructele.
„Am organizat sărbătoarea chiar în plantaţia din Rugi. Toată lumea are acolo pomi în extravilan. Sunt câteva hectare numai cu cireşi. Au venit elevi cu un program artistic. Am avut şi specialişti în agricultură. Este o perioadă de vârf acum la cules. Sunt ultimele serii de cireşe. Oamenii culeg toată ziua, iar după cinci-şase seara ies cu ele la poartă şi le vând direct. Preţurile diferă de la o zi la alta. Sunt cu patru lei, cu trei lei. Se poate ajunge şi la doi lei kilogramul. Depinde de cerere şi ofertă. Dacă oferta e mai mică în ziua respectivă, preţul e mai ridicat. În piaţă sunt însă mult mai scumpe. Producătorului îi convine să le dea de acasă, chiar dacă mai ieftin. Sunt cireşe ecologice. E o producţie bună anul acesta. Vin şi cumpără din toată ţara cireşe de la Rugi“, a declarat Vasile Gogâlniceanu, primarul din Turcineşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS