7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimarul din Bâlteni nu are voie să ia legătura cu vicele

Primarul din Bâlteni nu are voie să ia legătura cu vicele

Magistraţii doljeni i-au interzis primarului din comuna gorjeană Bâlteni, Gheorghe Păsărin, să mai ia legătura cu viceprimarul Dumitru Oprea. Judecătorii Tribunalului Dolj au respins propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru primarul Gheorghe Păsărin, viceprimarul Dumitru Oprea și cei trei afaceriști şi au impus arestul la domiciliu, dar şi mai multe interdicţii. Astfel, dacă nu va fi contestată decizia, edilii vor sta 30 de zile în arest acasă. Gheorghe Păsărin nu are voie să plece din imobilul din comuna Bâlteni, nici să comunice direct sau indirect cu viceprimarul Dumitru Oprea și administratorii. În caz contrar, hotărârea poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. „Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul Păsărin Gheorghe are următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice direct sau indirect cu inculpaţii Oprea Dumitru, Geamănu Luminița, Geamănu Ştefan şi Oarfă Sergiu Bogdan, nici cu martorii din dosar“, potrivit Tribunalului Dolj.

Primăria, implicată în afaceri necurate

Conform Parchetului Curţii de Apel Craiova, Gheorghe Păsărin, primarul comunei Bâlteni, este acuzat de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor. Edilul este suspectat că, în calitate de primar şi ordonator principal de credite, ar fi aprobat achiziţionarea, de către primărie, în mod nereal, a cantităţii de 1.800 de tone de nisip pentru care s-a plătit transportul. Edilul a dispus, totodată, plata necuvenită către societate a sumei de 82.584 de lei. Banii obţinuţi în acest mod au fost introduşi în circuitul legal, iar cu suma virată s-au achitat obligaţii legale ale unei firme implicate în circuitul fraudulos. De asemenea, viceprimarul Dumitru Oprea este suspectat de abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor. În calitate de viceprimar al comunei Bâlteni, a solicitat achiziţionarea de către Primăria Bâlteni a unei cantităţi de 1.800 de tone de nisip, cu scopul de a introduce în circuitul economic fictiv SC TRUST TLH CONSTRUCT SRL, în vederea obţinerii unui folos material necuvenit. Firma a fost controlată tot de primar, prin persoane interpuse. În acelaşi dosar cu primarul comunei gorjene Bâlteni, Gheorghe Păsărin, şi viceprimarul Dumitru Oprea, sunt cercetaţi oamenii de afaceri Luminiţa şi Ştefan Geamănu, precum şi Sergiu Bogdan Oarfă. Primii doi sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, complicitate la abuz în serviciu, spălarea banilor şi complicitate la evaziune fiscală, iar Oarfă de evaziune fiscală.

Suspendaţi ieri din funcţie

Corina Bâcoi, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj, a declarat că instituţia pe care o reprezintă a emis ieri ordinele de suspendare din funcţie atât pentru primarul din Bâlteni, Gheorghe Păsărin, cât şi pentru viceprimarul Dumitru Oprea. „Compartimentul Juridic a pregătit documentaţia imediat după măsura arestului la domiciliu. Cei doi, respectiv primarul şi viceprimarul, au fost suspendaţi până vom avea o altfel de decizie de la instanţa de judecată. Chiar dacă decizia nu a rămas definitivă, ea este executorie şi cei doi sunt deja în arest la domiciliu, deci nu îşi mai pot exercita atribuţiile. Se va reveni asupra ordinelor, dacă vor fi puşi în libertate. În acelaşi timp, secretarul Primăriei Bâlteni asigură conducerea instituţiei şi, în funcţie de cum vor evolua lucrurile la instanţă privind măsurile împotriva celor doi, din rândul consilierilor va fi desemnat un reprezentant care să conducă primăria“, a declarat Corina Bâcoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS