13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlinn Pop duce mai departe folclorul oltenesc

Alinn Pop duce mai departe folclorul oltenesc

Alinn Pop net

Născut în satul doljean Galiciuica, Alinn Pop (foto) a pășit în lumea muzicii populare în urmă cu 13 ani. Pentru artist, numărul 13 s-a dovedit a fi unul cu noroc, pentru că întreaga sa carieră se află într-o continuă ascensiune, iar succesul nu-l părăsește nici o clipă. Chiar dacă au trecut ani buni până să aibă curajul să-și arate talentul, Alinn a cântat de când se știe. Micul aparat de radio i-a fost prima sursă de inspirație în muzică. „Mama, de fiecare dată când auzea o melodie la radio, îmi scria versurile, pe care eu le învățam, apoi fredonam melodia până o învățam foarte bine“, a spus artistul. Zi și noapte, în casa interpretului răsunau doinele sau sârbele oltenești. Cu pași mărunți, dar siguri, Alinn Pop a început să fredoneze și el melodii cunoscute ale interpreților pe care îi asculta la radio. A fost nelipsit de la serbările școlare, iar după ce a mai crescut s-a alăturat corurilor bisericești din Galiciuica și Băilești.
Anii au trecut, iar Alinn Pop a pornit din satul său natal să-și facă numele cunoscut și în Bănie. Cu vocea moștenită de la părinții săi, care „nu și-au etalat niciodată talentul“, după cum spune artistul, Alinn a reușit să ajungă pe drumul cântecului popular. S-a înscris și la cursurile Școlii Populare de Artă, Secția Canto-Muzică Populară, unde a învățat să-și stăpânească emoțiile și a înțeles ce înseamnă să fii interpret de muzică populară. Cu lecția învățată și cu mai mult curaj, Alinn a participat la concursul „Ploia de stele“ și a ajuns până în semifinală. Aici, vocea sa a fost remarcată, iar în urma unei preselecții, în anul 2005, a ajuns să fie unul dintre membrii trupei Etno. „Producătorii noștri de atunci au considerat că eu sunt cel mai potrivit să cutreier țara în această formulă și să țin locul celor care au fost înaintea mea, adică Radu Ille şi Dan Lazăr“, a povestit interpretul de muzică populară. Venirea sa în trupa Etno a reprezentat momentul în care Alinn a devenit cunoscut publicului larg. De atunci, el a început să aibă colaborări cu artiști precum Marcel Pavel sau Benone Sinulescu. „Pentru mine a fost ceva extraordinar pentru că nu eram obișnuit cu această lume“, a spus artistul. Cele mai frumoase momente din acea perioadă erau când „după spectacol, publicul venea și ne cerea autografe, ne felicitau, iar noi le dădeam CD-uri. Acelea erau cele mai fumoase momente, când vocea și munca noastră erau apreciate“, a povestit interpretul.
Alinn Pop a simțit însă că tot în Oltenia îi este mai bine, iar familia și locurile natale l-au făcut să se întoarcă acasă. După trei ani de turnee, spectacole, ședințe foto și foarte multe emisiuni televizate, artistul a revenit pe plaiurile oltenești, de unde plecase cu cântecul prin lume. „Acum cred că am luat o hotărâre destul de bună pentru că muzica etno nu mai este atât de ascultată ca în acele vremuri. Am zis că o să merg la drum singur, să mă ocup mai mult de muzica populară, dar și nașterea primului meu băiețel m-a făcut să mă reîntorc în Craiova“, a povestit interpretul. Din 2009, Alinn a hotărât să devină cunoscut drept solist de muzică populară, în paralel profesând ca jurist, pentru că a terminat Facultatea de Drept din Craiova.

„N-am crescut cu cozonac“

O dată cu revenirea sa pe scenă, Alinn și-a dorit din ce în ce mai mult să-și pună în cântec trăirile și să spună tuturor în acest fel despre tradiția românească. A simțit că Dumnezeu i-a fost mereu alături, i-a dat curajul și puterea să depășească orice obstacol. „Eu cânt din suflet, îmi place foarte mult ceea ce fac și nu aș renunța vreodată, numai dacă Dumnezeu ar hotărî asta“, a completat interpretul.
După câțiva ani de așteptări și multă muncă, Alinn Pop a lansat primul său album din cariera solo intitulat „N-am crescut cu cozonac“. Un album îndelung așteptat de artist, dar și de publicul său. Alinn spune că nu se pricepe să scrie versuri şi că mai mult de un refren al unei melodii nu a reușit să compună niciodată. Pentru acest album, textierele Alina Săndoi și Georgiana Ion au scris versurile melodiilor în care Alinn se regăsește în totalitate.
Succesul său a fost bine frământat, asemenea cozonacului despre care artistul cântă, căci a descoperit ingredientele care l-au adus în inima publicului. Se ia un tânăr modest, se adaugă muzică și talent și se presară cu grijă patru condimente: sensibilitate, curaj, emoție și originalitate. Se lasă puțin la dospit. Când totul capătă iz de folclor, se bagă la cuptor și se lasă la foc mic precum pașii pe care Alinn i-a făcut încet, dar sigur în muzică. Se servește atunci când vrei să-ți umpli sufletul de bucurie. Acesta este modul în care Alinn Pop reușește să surprindă de fiecare dată publicul.
Interpretul nu se oprește aici, pentru că pregătește melodii noi pentru cei care îi ascultă cântecele și așteaptă noutăți muzicale din partea sa. „Primul meu album este despre copilărie, despre greutățile omului. Are mai multe melodii lente, melancolice, de aceea următorul album va avea melodii mai săltărețe, mai vesele, pentru că publicul mi-a cerut acest lucru“. Alinn Pop cântă pentru românii de pretutindeni cu voioșie, iar toți cei care simt nevoia de veselie și autentic se vor bucura să-l asculte.
Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS