14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljClarificări privind impozitele plătite pe vânzarea proprietăților

Clarificări privind impozitele plătite pe vânzarea proprietăților

Au apărut noi reguli în cazul impozitului pe tranzacții în cazul imobilelor înstrăinate prin executări silite
Au apărut noi reguli în cazul impozitului pe tranzacții în cazul imobilelor înstrăinate prin executări silite

Pentru construcții și terenuri dobândite în ultimii trei ani și vândute acum se percepe un impozit de 3% din valoare, dacă aceasta e până la 200.000 de lei inclusiv, iar pentru cele care se vând mai scump de 200.000 de lei se percepe un impozit de 6.000 de lei, plus 2% din valoare. Statul clarifică prin OUG nr. 6/2015 cum se plătește acest impozit, în cazul executărilor silite.

Vânzătorul unui impobil sau al unui teren trebuie să plătească la stat un impozit care variază, de la 1 iunie, atât în funcție de anul dobândirii acelei construcții de către proprietar, cât și în funcție de valoarea respectivei construcții. Prin OUG nr. 6/2015 care a modificat Codul fiscal s-au stabilit noile prevederi legate de impozitarea proprietăților care sunt vândute și modul de încasare a banilor la bugete.
La transferul dreptului de proprietate, dacă imobilul a fost dobândit de cel care îl vinde în interval mai mic de trei ani, atunci impozitul cuvenit statului este de 3% din valoare, dacă valoarea tranzacției este sub 200.000 de lei. Dacă valoarea cu care este vândut acel imobil de la 1 iunie încolo este mai mare de 200.000 de lei, atunci se plătește un impozit de 6.000 de lei, plus 2% din valoarea ce depășește 200.000 de lei.
Pentru imobilele dobândite în urmă cu mai mult de trei ani, în momentul vânzării, impozitul perceput de stat și plătit la notar scade. Pentru tranzacțiile cu o valoare de până la 200.000 de lei inclusiv se percepe un impozit de 2%. Pentru valorile de tranzacționare care depășesc această sumă se percepe un impozit de 4.000 de lei, plus 1% calculat la ceea ce depășește 200.000 de lei.
În baza articolului 77, indice (1), din Codul Fiscal, la alineatul 3) se precizează ce fel de tranzacții sunt scutite de plata acestui impozit. Astfel că, pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul enumerat mai sus, „dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de doi ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale“, se arată în legea fiscală.

Ce se întâmplă în cazul transferului de proprietate prin executare silită

De la 1 iunie 2015, potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal prin OUG nr. 6/2015, legiuitorul a schimbat puțin modul în care se face plata acestor impozite către stat, în anumite cazuri, astfel: „(6) Impozitul prevăzut la alin. (1) şi la alin. (3) teza a doua (adică impozitele exemplificate mai sus – n.r.) se calculează şi se încasează de notarul public înainte de autentificarea actului sau, după caz, întocmirea încheierii de finalizare a succesiunii. Impozitul calculat şi încasat se plăteşte până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost încasat. În cazul în care transferul dreptului de proprietate sau al dezmembrămintelor acestuia, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (3), se realizează prin hotărâre judecătorească sau prin altă procedură, impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se calculează şi se încasează de către organul fiscal competent, pe baza deciziei de impunere în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei. Instanţele judecătoreşti care pronunţă hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile/hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii comunică organului fiscal competent hotărârea şi documentaţia aferentă în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile/definitive şi executorii a hotărârii. Pentru alte proceduri decât cea notarială sau judecătorească, contribuabilul are obligaţia de a declara venitul obţinut în maximum zece zile de la data transferului, la organul fiscal competent, în vederea calculării impozitului. În cazul transferului prin executare silită, impozitul datorat de contribuabilul din patrimoniul căruia a fost transferată proprietatea imobiliară se calculează şi se încasează de către organul fiscal competent, pe baza deciziei de impunere în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei“. Până la 1 iunie, în aceste ultime cazuri (de hotărâri judecătorești și executări -n.r.) se aplica altă regulă, conform prevederilor articolului 77 indice (1) din Codul fiscal, în care se ajungea în situația ieșită din comun ca impozitul să fie plătit de cumpărător, în cazul executărilor silite. Acea regulă spunea că la Cartea Funciară putea să fie respinsă înscrierea noului cumpărător, dacă nu era plătit impozitul pe tranzacție. Concret, se arăta așa: „Pentru înscrierea drepturilor dobândite în baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de moştenitor sau, după caz, a hotărârilor judecătoreşti şi a altor documente în celelalte cazuri, registratorii de la birourile de Carte Funciară vor verifica îndeplinirea obligaţiei de plată a impozitului prevăzut la alin. (1) şi (3) şi, în cazul în care nu se va face dovada achitării acestui impozit, vor respinge cererea de înscriere până la plata impozitului“. Dar această prevedere este eliminată din Codul fiscal, de la 1 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS