14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTelenovela Frigorifer continuă

Telenovela Frigorifer continuă

Potrivit unei informări DSVSA, depozitul Frigorifer Craiova nu deținea contract cu o firmă specializată pentru efectuarea dezinfecției în spațiile închiriate (Foto: Arhiva GdS)
Potrivit unei informări DSVSA, depozitul Frigorifer Craiova nu deținea contract cu o firmă specializată pentru efectuarea dezinfecției în spațiile închiriate (Foto: Arhiva GdS)

Depozitul alimentar frigorific exploatat de o firmă în spatele căreia se află familia lui Dinel Staicu a scăpat din nou de la închidere. Inspectorii DSVSA Dolj au păsuit unitatea cu încă 30 de zile pentru investiții sanitare.

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj au efectuat, pe 25 martie 2015, un control la depozitul Frigorifer Craiova, în urma căruia au constatat „deficiențe și abateri de la normele sanitar-veterinare“, pentru care au aplicat o amendă de 10.000 de lei și au dat un termen de remediere de 60 de zile. Potrivit unei informări DSVSA, unitatea nu deținea contract cu o firmă specializată pentru efectuarea dezinfecției în spațiile închiriate. Inspectorii au consemnat că „filtrele vestiar nu sunt funcționale, au paviment deteriorat“, iar pereții au igrasie și sunt exfoliați pe alocuri. Mai mult, „rampa, culoarele de acces și scările au pavimente deteriorate, pereți exfoliați, cu zone de rugină pe suprafețele metalice; gheața este groasă pe tavane în camerele de congelare“.
Pe de altă parte, „unitatea nu deține sistem de ventilație și limitarea insectelor corespunzător“ și „nu există aparate de verificare a umidității și monitorizare triplă a temperaturii“. La vremea respectivă, inspectorii au atenționat că dacă abaterile nu sunt remediate în maximum 60 de zile, unitatea „va fi închisă temporar sau definitiv“. Săptămâna trecută, inspectorii DSVSA s-au dus din nou în control, să verifice dacă Frig Carnexpod SA, societatea care a închiriat și exploatează depozitul, a remediat abaterile.

Explicațiile DSVSA Dolj

Costică Retea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Dolj, ne-a dezvăluit că unitatea a primit o nouă păsuire, de 30 de zile. „Societatea a efectuat în jur de 60-70% din lucrările de amenajare și ne-au solicitat prelungirea termenului pentru că firma AMT Servicii Insolvență SPRL, lichidatorul judiciar al firmei care deține imobilul (Carnexpod SA Podari) le-a dat voie să se apuce de amenajări cu o lună întârziere. Au solicitat o prelungire de 20-30 de zile, să finalizeze lucrările. Le-am mai dat 30 de zile“, a precizat Retea.
La rândul său, Cristina Costea, reprezentantul AMT, a explicat procedurile derulate în acest caz.
„Totul se face cu aprobarea creditorilor, nu depinde de noi. Iar la noi creditorul majoritar este Banca Internațională a Religiilor (BIR). Banca a aprobat închirierea Frigorifer către Frig Carnexpod SA. Pentru diferență, am făcut un act adițional prin care am specificat că, indiferent ce investiții se fac acolo, ele rămân proprietarului. Chiriașul nu are voie să solicite contravaloarea acestora. Conform solicitării BIR, contractul se ridică la 4.000 euro/lună, cu obligația să asigure paza și conservarea activelor (chiriașul). Exista varianta să fie închis, dar în acest caz creditorii trebuia să suporte cheltuielile de pază“, a precizat Cristina Costea. Frig Carnexpod SA, societatea care operează depozitul și trebuie să facă investiții, este controlată indirect de familia controversatului om de afaceri Dinel Staicu. Indiferent dacă abaterile de la normele sanitar-veterinare sunt remediate, DSVSA Dolj a rămas datoare cu un răspuns: firmele care funcționează în incinta Frigorifer Craiova sunt înregistrate pentru a desfășura comerț cu ridicata sau doar cu amănuntul?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS