17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe petrece românește în cartierele Craiovei

Se petrece românește în cartierele Craiovei

2

Maratonul cântecelor și dansurilor populare oltenești i-a adunat pe craioveni să petreacă de Zilele Orașului. În fiecare seară, soliștii Ansamblului „Maria Tănase“, dar și colaboratorii i-au făcut pe olteni să se prindă în hore și să petreacă românește la spectacolele în aer liber din cartierele craiovene. Părinți, bunici, copii și tineri s-au bucurat de melodiile interpreților care au urcat pe scenă. „Mă bucur nespus că vine din ce în ce mai multă lume. Sunt foarte mulți tineri, copii care reacționează la muzica noastră și ne bucură foarte mult acest lucru. Spectacolele reprezintă un prilej de a familiariza tinerii și copiii cu muzica populară. De Zilele Orașului, spun și eu «La mulți ani!» tuturor craiovenilor“, a spus Lavinia Bîrsoghe, solistă a Ansamblului „Maria Tănase“.
Printre interpreții care au urcat pe scenă se numără Constantin Enceanu, Mariana Ionescu, Petrică Mîțu Stoian, Cristian Bănățeanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa,  Maria Rotaru, Ciri Mayer, Nelu Bițână, Aneta Șișu Bobolan, Marius Măgureanu, dar și tineri interpreți – Denis Drăghici, Livia Celea Streață sau Răzvan Măgureanu. „Am cântat cu Ansamblul «Maria Tănase» și la Festivalul «Maria Tănase» și o fac cu drag de fiecare dată. Sunt foarte mulți copii, foarte mulți tineri și sunt sigură că aceste spectacole din cartierele craiovene ajută la promovarea folclorului oltenesc“, a spus Livia Celea Streață.
Artiștii i-au bucurat pe iubitorii de folclor care s-au adunat în număr foarte mare. Peste 4.500 de oameni au venit la fiecare dintre spectacolele organizate în cartierele Craiovița Nouă, Rovine sau Valea Roșie. „E extraordinar ce se întâmplă aici. Sunt pentru prima dată la un spectacol organizat de Ansamblul «Maria Tănase» cu ocazia Zilelor Craiovei. Îmi plac toți interpreții“, a spus Aurel Mușat din cartierul Rovine. Domnul Cornel Șulț a venit din cartierul Brazda lui Novac. „Acum doi ani a fost și în Brazdă spectacol, dar acum nu s-a mai făcut. Merg peste tot pe unde este vreun spectacol de muzică populară. Sunt un fan al Ansamblului «Maria Tănase»“, a spus craioveanul.
Organizatorii, Primăria Muncipiului Craiova și Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“, speră ca prin aceste evenimente să-i aproprie pe oameni de tradiții și de cântecele oltenești. „Având în vedere că ducem această luptă pentru Craiova Capitală Culturală Europeană 2021, am dorit să venim către craioveni, să înțeleagă acest mesaj și importanța câștigării acestui titlu. La asta contribuie și spectacolele noastre. Craiovenii, oltenii sunt iubitori de folclor, de muzică populară și de aceea suntem foarte bine primiți, indiferent unde mergem. Dovadă este faptul că la fiecare spectacol din cartierele craiovene sunt peste 4.000 – 5.000 de spectatori“, a spus Oana Bică, managerul Ansamblului „Maria Tănase“.
Craiovenii sunt așteptați să cânte și să joace și astăzi alături de soliștii și dansatorii ansamblului la spectacolul „Să petrecem românește“ în cartierul 1 Mai.

Claudia Cocoș, studentă în anul II, la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS