9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPovestea din Scoarţa bate telenovelele: Două familii distruse de orgoliul și gelozia unor femei

Povestea din Scoarţa bate telenovelele: Două familii distruse de orgoliul și gelozia unor femei

Doi copii au rămas fără mamă, iar un adolescent este arestat. Acesta este deznodământul întâmplării petrecute duminică, 31 mai, în localitatea gorjeană Scoarţa. Nenorocirea a îngrozit întreaga localitate. Ieri a fost condusă pe ultimul drum Angela Lup, femeia de 40 de ani despre care anchetatorii spun că a fost omorâtă în bătaie de un băiat de 16 ani şi de mama acestuia.

La aproximativ 100 de kilometri de Craiova, în localitatea Scoarţa din judeţul Gorj, nenorocirea ce a avut loc duminică a şocat întreaga comună. Autorităţi locale, săteni, toţi se feresc parcă să povestească cu voce tare ceea ce gândesc, ceea ce au văzut de-a lungul anilor. Puţini sunt cei care doresc să vorbească. O linişte apăsătoare înconjoară casa modestă pe care este sprijinit un capac de sicriu. Sunt doar câteva persoane în doliu în mijlocul gospodăriei şi trei coroane la poarta de care era agăţat doliu. „Nu te vom uita niciodată“ scria pe coroanele de flori aduse de familie. Un bătrân desfigurat de durere, socrul victimei, şi altul zăcând pe o bancă în mijlocul curţii: soţul victimei. Cu capul în pământ, bărbatul spune că este „abătut şi sfâşiat de durere“ şi că refuză să vorbească despre cele întâmplate. Precizează însă că aşteaptă ca justiţia să îi facă dreptate.

Angela locuia cu soţul său şi copiii la mai puțin de un kilometru de casa lui Teofil

Străzile comunei sunt pustii. Doar în dreptul magazinelor sau la cârciuma din sat, câţiva locuitori vorbeau despre nenorocirea ce a avut loc în comună. Părerile sunt împărţite, unii vorbesc frumos despre femeia decedată, alţii o acuză, susţinând că vina unei astfel de nenorociri îi aparţine. „Este foarte greu să ştii ce este în casa unui om, de asta e bine să nu te bagi, să nu spui prea multe. Dar, ştiţi cum e la ţară, fiecare ştie ce face vecinul. În plus, sunt foarte multe bârfe. Ce pot să vă spun este că Elvira Teodorescu, femeia acuzată că a omorât-o pe Angela Lup împreună cu fiul său în vârstă de 16 ani, este divorţată de Teofil Vodislav de aproape zece ani. Ştim că nu au făcut partaj la instanţă, însă i-a lăsat femeii şi copiilor săi un apartament în Petroşani. Le-a plătit copiilor tot timpul pensie alimentară, i-a ajutat ori de câte ori au avut nevoie. Fosta soţie însă nu s-a mulţumit cu atât. Nu îi dădea pace, venea întruna pe capul lui, voia să îi ia şi casa din Scoarţa, spunea că îl va lăsa pe drumuri. Au existat tot timpul bârfe că între Teofil şi Angela Lup ar exista o relaţie, însă eu nu cred aşa ceva. Femeia asta era măritată, avea doi copii de crescut şi ea îşi întreţinea familia. Locuieşte la nici un kilometru de casa lui Teofil. Soţul ei are probleme medicale, nu prea e bun de muncă, pentru că în urmă cu câţiva ani cineva l-a lovit cu o sticlă foarte rău în cap, de a avut nevoie de operaţie. Lumea spune că i-au băgat plăcuţă de argint la cap… Femeia asta care a fost omorâtă cu sălbăticie lucra cu ziua, venea la toţi cei care îi ceream sprijin. Avea nevoie de bani. Săpa, o chemam la prăşit, toamna la cules porumbul. Asta nu însemna că e o femeie uşoară, ci muncea pentru fiecare bănuţ primit“, a spus Matei Negrea, unul dintre localnici.

„Un blestem în familia Angelei“

Şi Petre Gâlmă îi ține parte Angelei. Bărbatul susţine că o cunoaşte de când era un copil: „O femeie foarte muncitoare. Ca un bărbat era, ţinea casa. Pe lângă că muncea pământul, se mai pricepea şi la frizerie şi o chemau oamenii ori de câte ori aveau nevoie. Erau amărâţi, iar femeia asta muncea să le aducă mâncare pe masă, să îşi ţină copiii în şcoli… Eu o condamn pe soţia lui Teofil, pe Elvira. De ce nu îi dădea pace fostului soţ, de ce venea toată ziua pe capul lui? Înţeleg că poate ridicaseră casa asta împreună de la ţăruş şi nu e uşor. Au ditamai averea… Însă să omori pe cineva şi să-ţi mai bagi şi copilul la mijloc în povestea asta ca să zacă în puşcărie e de neînţeles. De când am aflat că vorbeşte lumea prin sat că ar fi ceva între Angela şi de Teofil, eu i-am zis, nu m-am ferit, am vrut să o fac atentă. Îi spuneam: «Mă Angela, lasă-l în pace chiar dacă e divorţat, că are copii de care trebuie să se îngrijească, iar tu ai bărbat acasă şi copii. Râde lumea în sat de tine şi de bărbatu’ tău…» Degeaba, s-a supărat şi nu a mai vorbit cu mine. M-a blestemat, să o las în pace că e viaţa ei. Şi uite, acum zace între patru scânduri la 40 de ani“. „Păcat de copii!“, au spus mulţi dintre săteni. „Nu trebuia să se întâmple aşa! Ce soartă nenorocită, ca un blestem, în familia Angelei. Maică-sa a murit călcată de maşină, iar bărbatul cu care trăia, a murit şi el, la numai o săptămână, tot lovit de maşină. Apoi, bărbatu-său e bolnav… Acum, rămaseră vai de capul lor. O să moară în casă de foame că ea muncea pentru toţi. Despre Teofil nu pot spune nimic de rău. Este o persoană credincioasă, nu lipseşte de la slujbe, cântă în strană. Spunea, de multe ori, că se roagă pentru îndreptarea familiei lui. În dimineaţa asta (ieri – n.r.) am vorbit cu Teofil. Era abătut şi a spus că fosta soţie l-a ameninţat că el urmează, el va fi omorât. A spus că se va duce la poliţie să depună plângere“, a povestit Dumitru Nicolae, localnic.

„Bărbatu-său ştia de relaţia lor, dar nu avea ce să-i facă“

Polina Gâlmă locuieşte chiar vizavi de casa lui Teofil Vodislav. „Fosta soţie locuia cu băiatul ăsta de 16 ani la Petroşani, iar din câte am auzit, fata e studentă la Bucureşti. El stătea aici singur. Am tot vorbit cu el despre copii, însă spunea că fosta nevastă Elvira nu îl primeşte când vrea să se ducă să îi vadă. În schimb, ea venea aici în fiecare săptămână. Lumea se fereşte să spună, dar între Teofil şi Angela a fost ceva, deşi era măritată. Venea toată ziua la el, venea chiar şi noaptea. Bărbatu-său ştia de relaţia lor, dar nu avea ce să-i facă, tot satul ştie acest lucru. Mare păcat, ce bărbat avea acasă… I-a zis lumea lui Teofil de nu ştiu câte ori: «Lasă-te, om de Dumnezeu, de asta, că vezi că ai ceartă cu copiii din cauza ei!», însă el nu a înţeles. Păcat că s-a întâmplat o asemenea nenorocire, păcat de copiii ăştia care rămaseră fără mamă, iar celălalt va ajunge să zacă prin puşcărie…“.

Elevul arestat pentru omor era un copil liniştit la şcoală

Miodrag Teofil Vodislav, în vârstă de 16 ani, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva“ din Petroşani, arestat pentru omor, nu era un elev cu probleme de comportament. Potrivit conducerii instituţiei de învăţământ, elevul nu a creat niciodată probleme la şcoală. Conducerea Colegiului Naţional de Informatică „Carmen Sylva“ din Petroşani s-a declarat şocată de gestul elevului, în condiţiile în care nu crea probleme la şcoală, avea puţine absenţe şi o medie generală aproape de 8: „Nu a ieşit cu nimic în evidenţă. Nu a creat probleme la şcoală. Copilul nu a făcut vreun sport. Este un copil cuminte. Are cinci absenţe şi media generală 7,70. Nu ştim exact ce se întâmplă în familia sa. Mama era foarte interesată de activitatea lui şcolară şi a participat la toate şedinţele“, a declarat Lucian Răzmeriţă, directorul unităţii de învăţământ. Trebuie amintit că, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, elevul împreună cu mama sa, Elvira Teodorescu, au bătut-o pe Angela Lup, de 40 de ani, din comuna gorjeană Scoarţa, până când femeia a murit.

Elevul nu şi-a putut controla furia

Teofil Vodislav, tatăl elevului arestat pentru omor, se despărţise de soţie şi se mutase de la Petroşani, unde a lucrat ca miner, în localitatea Scoarţa. Aici, Elvira Teodorescu, asistentă medicală la Petroşani, şi Teofil Vodislav încă mai deţin în comun o gospodărie, deşi au divorţat de mai mulţi ani. Asistenta medicală se temea ca iubita soţului să nu pună mâna pe gospodărie, iar între cele două exista o relaţie tensionată. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, elevul de 16 ani, care acum a ajuns după gratii, a preluat în timp din tensiuni şi nu a putut să îşi gestioneze furia în momentul conflictului dintre cele două femei. Angela Lup şi Elvira Teodorescu s-au luat la ceartă duminică, iar conflictul a degenerat într-o confruntare fizică în care a intervenit elevul de 16 ani. Băiatul a lovit-o de mai multe ori pe rivala mamei, iar femeia a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Miodrag Teofil Vodislav a beneficiat de asistenţă de specialitate pe perioada reţinerii, acesta fiind consiliat de un psiholog din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Anchetă DGASPC la familia moartei

Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Gorj, a declarat că instituţia pe care o reprezintă va face verificări la familia Angelei Lup. Decedata avea la rândul ei doi copii. Este vorba de o fată în vârstă de 20 de ani şi de un băiat de 16 ani, de-o seamă cu adolescentul acuzat de omor. „Vom proceda conform legii în aceste situaţii, fiind vorba de un copil minor. În momentul de faţă, copilul de 16 ani se află la domiciliul tatălui biologic. Vom vedea care este situaţia materială a tatălui biologic, dacă are un loc de muncă stabil, ce venituri are, în afara alocaţiei copilului, şi aşa mai departe. Se va stabili dacă minorul poate beneficia de condiţii pentru a rămâne în grija tatălui biologic. O echipă se va deplasa la Scoarţa, după înmormântarea Angelei Lup“, a declarat Corina Drăgan.

Procurorii vor anchetă amănunţită

Chiar dacă a fost pusă în libertate după reţinere, asistenta din Petroșani, acuzată că, din cauza geloziei, ar fi agresat-o pe concubina fostului său soț, cu ajutorul fiului său în vârstă de 16 ani, este în continuare în vizorul procurorilor. De amintit că Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a solicitat inclusiv arestarea preventivă a Elvirei Teodorescu, însă judecătorii au respins cererea. Nemulţumiţi de modul în care decurge ancheta, procurorii cer instanței, atât în cazul Elvirei Teodorescu, cât și pentru minorul de 16 ani, validarea examinării fizice. Examinarea fizică a unei persoane presupune examinarea externă şi internă a corpului acesteia, precum şi prelevarea de mostre biologice. În Codul de Procedură Penală se precizează că „organul de urmărire penală trebuie să solicite, în prealabil, consimţământul scris al persoanei care urmează a fi examinată“. Anchetatorii vor să stabilească exact gradul de implicare în conflict al asistentei medicale şi al fiului acesteia, conflict care a condus la decesul victimei Angela Lup.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS