21.7 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCătălina Munteanu, pe drumul succesului în muzica populară

Cătălina Munteanu, pe drumul succesului în muzica populară

catalina munteanu

Dorința de a cânta a fost mai presus de orice pentru Cătălina Munteanu (foto). Olteancă ambițioasă, artista și-a urmat visul, iar după ani de muncă a reușit să pășească pe drumul cântecului popular. În urmă cu patru ani, Cătălina, încrezătoare în talentul ei, a descoperit o lume în care dragostea pentru folclor și veselia sunt cele mai importante. „De mic copil
mi-am dorit să cânt, dar pentru că nu am avut posibilități, dorința mea a devenit realitate după mai mulți ani“, a spus tânăra interpretă. La doar 26 de ani, artista a reușit să-și clădească o carieră.
Darul de a cânta, spune Cătălina, a fost moștenit de la străbunicul ei. Chiar dacă rădăcinile talentului moștenit sunt îndepărtate, dragostea pentru folclor este dusă mai departe de artistă. Lucrul care o motivează să facă asta este susținerea necondiționată a părinților, a bunicilor și a prietenilor săi. Fiecare încurajare reprezintă un pas înainte făcut în cariera artistei. Interpreta se bucură și de sprijinul profesoarei sale de muzică, Mirela Duță.
Cătălina a pășit pe drumul cântecului popular atunci când s-a înscris la Școala Populară de Artă din Târgu Jiu, unde profesoară i-a fost Alina Lăcătușu. Printre interpreții pe care Cătălina Munteanu îi apreciază se numără Maria Ciobanu, Maria Lătărețu, Mirela Zisu, Niculina Stoican sau Mirela Duță.
Cătălina Munteanu reprezintă în cântecele sale trei zone folclorice importante ale Olteniei: Doljul, Gorjul și Mehedințiul. Interpreta s-a născut în Gorj, dar viața a adus-o la Craiova, locul natal al mamei. Plaiul mehedințean reprezintă pentru artistă locul unde tatăl ei a copilărit. În cântecele sale, Cătălina aduce graiul fiecărei zone în atenția publicului. Interpreta reușește să surprindă în melodiile sale sârbele gorjenești, horele din Dolj și doinele mehedințene.
Cătălina își amintește cu drag de momentul în care a urcat pentru prima dată pe scenă în fața unui public numeros. „Am avut emoții foarte mari atunci când am urcat pentru prima dată pe scenă. Eram în liceu, iar una dintre profesoarele mele m-a obligat să cânt“, a povestit zâmbind artista. Primul său impact cu muzica populară a fost tot în liceu, atunci când „doamna dirigintă m-a pus să învăț pentru un spectacol o melodie de-a doamnei Ileana Lăceanu, «Sunt bădiță de la Crasna». Îmi amintesc și acum acele momente emoționante“, a spus tânăra interpretă.

„Iubesc foarte mult costumul popular“

Costumul popular este foarte important pentru fiecare artist ce ține la tradițiile și folclorul românesc. Prin portul popular, artistul își arată respectul pentru cântec și tradiții. „Am costume din Dolj, Gorj și Mehedinți moștenite de la bunici, străbunici, dar am și costume pe care le-am primit de la rude, prieteni sau cunoștințe, oameni care mi le-au dăruit cu drag. Iubesc foarte mult costumul popular și vreau să adun din ce în ce mai multe. Fără costumul popular nu aș putea urca pe scenă“, a povestit tânăra interpretă.
Păstrătoare a tradițiilor, Cătălina spune că acestea se întâlnesc din ce în ce mai rar. „Tradițiile au început să dispară. La multe evenimente, oamenii nu se mai gândesc să țină obiceiurile. Pe mine mă supără foarte mult acest lucru, dar dacă ei nu simt să facă asta, nu știu cum am putea noi să le schimbăm gândirea“, a spus artista.
Cătălina iubește foarte mult locurile unde a copilărit, de aceea de fiecare dată când se află în fața publicului din Brădești (județul Dolj) are emoții mai mari decât la orice alt eveniment. Dorința de a nu dezamăgi și privirile curioase și nerăbdătoare ale publicului îi dau curajul de a depăși emoțiile. „Iubesc foarte mult locul acela. Am crescut acolo și niciodată nu o să uit de unde am plecat“, a spus interpreta de muzică populară. Despre sacrificiile făcute pentru muzică, artista spune că nici nu poate fi vorba de asta atâta timp cât totul vine din suflet.
Pe viitor, tânăra interpretă își dorește să adune toate cântecele sale pe un album, unde speră să-și lase amprenta nu numai prin vocea sa, ci și prin textele pe care vrea să le compună.
Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS