10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCând pot plăti craiovenii impozitele on-line

Când pot plăti craiovenii impozitele on-line

Craiovenii mai au puţin de aşteptat la cozi pentru plata taxelor şi impozitelor locale. În curând, dările se vor putea plăti din nou, on-line, fără comision prin intermediul www.ghiseul.ro.
Craiovenii mai au puţin de aşteptat la cozi pentru plata taxelor şi impozitelor locale. În curând, dările se vor putea plăti din nou, on-line, fără comision prin intermediul www.ghiseul.ro.

Craiovenii mai au de așteptat câteva zile până când primăria va da drumul plăților on-line de taxe și impozite locale fără comision prin intermediul www.ghiseul.ro. Plățile sunt blocate de mai bine de trei luni din cauza neînțelegerilor dintre municipalitate și Banca Transilvania, cea care administra contul în care se virau banii. Primăria a semnat recent un contract de colaborare cu Banca Română de Dezvoltare, dar contractul a fost precedat de negocieri pentru a evita situația în care municipalitatea s-a trezit cu conturile blocate din cauza unei executări silite.
GdS scria acum trei luni despre scandalul uriaș dintre primărie și Banca Transilvania generat de decizia băncii de a da curs unei popriri pe contul de plăți on-line pe care îl administra în numele municipalității. Consecința: craiovenii nu și-au mai putut plăti taxele și impozitele on-line prin www.ghiseul.ro, site-ul guvernamental care nu percepe comision pe tranzacție. Disputa dintre primărie și bancă a ieșit la iveală după ce un cititor a sesizat GdS că nu poate efectua plăți on-line. Mergând pe firul evenimentelor, redactorii GdS au descoperit că problema data de ceva vreme, iar primăria nu suflase o vorbă despre ea.
Cum s-au sistat plățile

Primăria Craiova a fost executată silit de o persoană fizică pentru că nu i-a retrocedat o suprafață de teren. Judecătorii au decis ca municipalitatea să plătească daune cominatorii pentru fiecare zi de întârziere a punerii în executare a hotărârii, persoana fizică și-a angajat un executor judecătoresc care a calculat că primăria datorează aproximativ 50.000 de lei, apoi acesta a poprit mai multe conturi ale primăriei, printre care și cel în care se făceau plățile on-line prin www.ghiseul.ro. Banca Transilvania, cea care câștigase licitația pentru administrarea contului primăriei, a acceptat să vireze toată suma aflată în cont la acel moment, 20.000 de lei, către executorul judecătoresc în ciuda opoziției primăriei, care o acuzase că încalcă astfel legea. Municipalitatea susținea că acel cont nu poate fi executat silit, deoarece are un statut special și este protejat de lege. Într-un răspuns trimis GdS, Banca Transilvania spunea că nu este datoria ei să stabilească dacă măsura de poprire dispusă de executorul judecătoresc este sau nu legală și că nu a făcut altceva decât să execute obligațiile prevăzute de lege în sarcina terțului poprit.
Văzând că banca a permis plata, Direcția de Impozite și Taxe a cerut administratorilor www.ghiseul.ro să blocheze contul de plăți de teamă că orice sumă care ar fi intrat în acest cont din plățile craiovenilor, banca ar fi virat-o executorului judecătoresc până la concurența sumei de 50.000 de lei.

BRD administrează contul primăriei

După ce GdS a publicat articolul în care prezenta situația existentă, Primăria Craiova a anunțat într-un comunicat de presă că, din cauza neînțelegerilor pe care le are cu unitatea bancară ce administrează contul în care se făceau plățile on-line, craiovenii care vor să-și achite dările o pot face prin alte metode, cum ar fi plata la ghișeele BRD, plata prin internet banking (care poate presupune plata unui comision pe tranzacție în funcție de politica fiecărei bănci – n.r.), plata cu numerar la sediul Direcției de Impozite și Taxe, prin ordin de plată sau prin mandat poştal. Primăria preciza atunci că sistarea plăților se datora încălcării de către bancă a clauzelor contractuale.
Contractul cu Banca Transilvania a expirat la sfârșitul lunii aprilie, iar primăria nu l-a mai prelungit, ci a organizat o nouă licitație pentru desemnarea altei bănci care să administreze contul în care intrau banii din plățile on-line ale craiovenilor. Câștigătoare a fost BRD cu care municipalitatea a purtat discuții legate de aceeași problemă pe care o avusese și cu Banca Transilvania, potrivit spuselor viceprimarului Mihail Genoiu.
„S-a negociat cu ei (BRD – n.r.)) pentru a-i convinge să nu procedeze ca în vechiul contract cu Banca Transilvania. Altfel, puteam să ajungem din nou în situația de a se pune poprire pe cont. Contractul a fost semnat, probabil, în următoarele zile, plățile vor fi deblocate“, a declarat viceprimarul.
Unul dintre reprezen­tanții www.ghiseul.ro a explicat pentru GdS modul în care se pot debloca plățile.
„Știu că există o problemă cu plata taxelor și impozitelor la Primăria Craiova pentru că ne-au notificat mai demult că au avut o poprire pe cont. Ne-au sunat mai mulți oameni care nu înțelegeau de ce nu pot plăti prin intermediul www.ghiseul.ro. În cazul în care este vorba de același contract între primărie și bancă, primăria singură poate debloca contul fără să ne notifice pe noi, pentru că ghiseul.ro este doar o interfață dintre primărie și contribuabil. În cazul în care primărie a semnat un contract cu altă bancă (așa cum este situația în prezent – n.r.) atunci primăria trebuie să ne trimită și nouă o notificare cu toate datele legate de acel cont și apoi plățile pot fi reluate“, a explicat reprezentantul ghiseul.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS