6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProcurorii au descins la Primăria Bâlteni şi la casa primarului

Procurorii au descins la Primăria Bâlteni şi la casa primarului

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Craiova şi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj au desfăşurat ieri 14 percheziţii în comuna gorjeană Bâlteni. Au fost vizaţi membrii unei grupări specializate în infracţiuni eco­­­­­­­­­­­­­nomice, acuzaţiile fiind de eva­ziune fiscală şi spălare de bani. Descinderile au avut loc la sediul primăriei din localitate, două societăţi comerciale şi chiar la casa primarului din Bâlteni, Gheorghe Păsărin, precum şi la cetăţeni din localitate. Mascaţii şi procurorii au ajuns chiar şi la biserica din Peşteana Jiu, unde au verificat documentele care au vizat reabilitarea lăcaşului de cult. „Pe 20 mai, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, efectuează 14 percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Gorj, la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani. Percheziţiile se efectuează la sediul unei instituţii publice locale, al unui lăcaş de cult, al unor societăţi comerciale şi la domiciliile mai multor persoane. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2013-2015, persoanele vizate ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale unor societăţi comerciale achiziţii publice ce reprezintă operaţiuni fiscale nereale. De asemenea, sumele de bani provenite din infracţiuni erau introduse în circuitele financiare ale unor societăţi comerciale. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de peste 2.800.000 de lei. Persoanele bănuite vor fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale. Acţiunea se desfăşoară cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii“, potrivit unui comunicat de presă transmis ieri de Parchetul Curţii de Apel din Craiova.

Primarul a refuzat să facă prea multe declaraţii

Percheziţiile au vizat, pe lângă sediul Primăriei Bâlteni, de unde au fost ridicate mai multe contracte încheiate între instituţie şi câteva firme, şi casa primarului Gheorghe Păsărin. Edilul s-a arătat extrem de nemulţumit de faptul că s-a trezit la prima oră cu procurorii în control şi a refuzat să comenteze obiectul percheziţiilor şi suspiciunile procurorilor. „Nu pot să vă dau nici un fel de detalii. Este o verificare în curs. Sunt la primărie împreună cu poliţiştii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Ancheta este instrumentată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Craiova. Dumnealor să vă dea detalii, eu nu am ce detalii să vă dau. Se fac percheziţii şi la locuinţa mea. Nu pot să vă spun ce caută oamenii legii. Fiecare instituţie are purtător de cuvânt. Ei pot să dea toate informaţiile“, a declarat Gheorghe Păsărin, primarul comunei Bâlteni, intrat în atenţia organelor de anchetă într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală. După încheierea percheziţiilor, Păsărin a precizat este vorba de lucrări de 400.000 de lei. Acestea au fost efectuate de firma sa, înainte de a fi primar, dar şi de firma unui nepot. Edilul a menţionat că nu vede nici un prejudiciu şi nici nu are probleme cu legea. Anchetatorii vor să afle dacă a fost organizată o licitaţie pentru atribuirea contractului respectiv.

Preotul spune că a beneficiat de „ajutorul diavolului“

Ovidiu Pârvu, preotul paroh al bisericii din Peşteana Jiu, comuna Bâlteni, a declarat că nu i-a venit să creadă când i-a văzut pe poliţişti şi pe procurori căutând documente în lăcaşul de cult. Preotul a precizat că Primăria Bâlteni a investit în reabilitarea bisericii pe care o păstoreşte suma de 300.000 de lei. Părintele susţine că nu are nici o implicare în dosarul instrumentat de poliţişti şi procurori şi că a descoperit târziu că pe actele firmei angajate să restaureze lăcaşul de cult era trecută soţia primarului. „Până acum, primăria a investit 300.000 de lei în restaurarea bisericii. Primarul Gheorghe Păsărin a fost trimisul Domnului atunci când a hotărât să restaureze biserica, iar acum este trimisul diavolului pentru că a adus-o în scandal. Nu am nici o implicare în acest caz. Știu doar că lucrările au început în anul 2011, când primarul Gheorghe Păsărin a fost de mare ajutor, după care s-a tranformat în ajutorul diavolului. Am văzut ulterior că pe actele societății care efectua lucrările era trecută soția primarului“, a declarat Ovidiu Pârvu, care ar putea fi printre puţinii preoţi din ţară a cărui biserică a fost percheziţionată de procurori şi poliţişti. Vizita anchetatorilor nu i-a picat deloc bine preotului, având în vedere imaginea pe care ar trebui să o aibă biserica în rândul enoriaşilor. Procurorul care instrumentează dosarul este Gheorghe Emil Moţa, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, în prezent detaşat la Parchetul Curţii de Apel din Craiova. În urma percheziţiilor de la Bâlteni, oamenii legii au întocmit opt mandate de aducere pentru opt persoane, între care şi primarul Gheorghe Păsărin. Audierile au fost programate la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Verificările anchetatorilor au vizat chiar şi o fermă din Bâlteni, aflată în construcţie. Anchetatorii vor să afle dacă există vreo legătură între ferma respectivă şi familia primarului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS