8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe ce a primit ultimatum Frigorifer

De ce a primit ultimatum Frigorifer

DSVSA Dolj a efectuat un control la depozitul frigorific pe 25 martie și a dat un ultimatum de 60 de zile firmei care-l exploatează să remedieze abaterile de la normele sanitare. În caz contrar, Frigoriferul poate fi închis „temporar sau definitiv“. Ce au găsit inspectorii la control vedeți în cele de mai jos.

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj au efectuat, pe 25 martie 2015, un control la depozitul Frigorifer Craiova, în urma căruia au constatat „deficiențe și abateri de la normele sanitar-veterinare“, pentru care au aplicat o amendă de 10.000 de lei și au dat un termen de remediere de 60 de zile. Potrivit unei informări către GdS, unitatea nu deținea contract cu o firmă specializată pentru efectuarea dezinfecției în spațiile închiriate. Mai mult, „filtrele vestiar nu sunt funcționale, au paviment deteriorat, pereți cu igrasie și exfoliați pe alocuri; rampa, culoarele de acces și scările au pavimente deteriorate, pereți exfoliați, cu zone de rugină pe suprafețele metalice; gheața este groasă pe tavane în camerele de congelare“. Pe de altă parte, „unitatea nu deține sistem de ventilație și limitarea insectelor corespunzător“ și „nu există aparate de verificare a umidității și monitorizare triplă a temperaturii“. În cazul în care abaterile nu sunt remediate în maximum 60 de zile, unitatea „va fi închisă temporar sau definitiv“.

DSVSA Dolj recunoaște că a procedat diferit în cazul Frigorifer

Conform art. 28, alin. (1) din Ordinul nr. 111/2008 al președintelui ANSVSA, activitățile de vânzare cu amănuntul (VA) se pot derula „atâta timp cât sunt îndeplinite condițiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor“. Dacă activitățile se derulează fără respectarea acestor condiții, DSVSA „emite ordonanța privind interzicerea desfășurării activității“ (art. 26, alin. 1). DSVSA Dolj a considerat că abaterile constatate „nu pun în pericol sănătatea publică“ și, în consecință, nu a închis Frigoriferul. „Dacă e s-o luăm așa, îi închidem pe toți!“, a afirmat Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj. În documentarul „Războiul cărnii“, GdS a analizat povestea depozitului Frigorifer Craiova. Unitatea cu o suprafață de 21.400 mp este exploatată prin Frig Carnexpod SA, o societate care, potrivit ultimelor informații, este patronată în acte de Daniela Găină și Ion Joița, dar este controlată din umbră de familia controversatului om de afaceri craiovean Dinel Staicu. Pe 27 iunie 2013, activitatea depozitului a fost închisă pe vechea denumire de Carnexpod SA – Filiala Craiova și redeschisă pe noua denumire Frig Carnexpod SA, cu un nou document de înregistrare primit din partea DSVSA Dolj. Documentele de înregistrare ale societăților care funcționează în incinta Frigorifer au fost și ele modificate cu această ocazie. GdS a arătat că nu exista bază legală pentru această operațiune. La interpelarea jurnaliștilor, DSVSA a răspuns că documentele chiriașilor nu au fost schimbate, ci modificate doar în ceea ce privește denumirea Frig Carnexpod SA. De ce nu a modificat DSVSA și documentul de înregistrare al Carnexpod SA – Filiala Craiova, preferând să emită unul nou, pe numele Frig Carnexpod SA, rămâne încă un mister.
Potrivit legislației în vigoare, înaintea emiterii documentelor de înregistrare VA, inspectorii DSVSA fac verificări la fața locului. În urma verificării, ei pot stabili termene de remediere a deficiențelor (art. 20, alin. 3-4). Interesant de văzut ar fi dacă în 27 iunie 2013, când inspectorii DSVSA făceau aceste operațiuni în acte, nu au observat cumva că depozitul are igrasie, rugină, pavimentul spart, gheață pe tavan sau că nu are sistem de ventilație și aparate de verificare a umidității și monitorizare a temperaturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS