10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-au semnat contractele: Craiova și Târgu Jiu vor avea stadioane noi

S-au semnat contractele: Craiova și Târgu Jiu vor avea stadioane noi

La semnarea contractului au fost prezenți primul-ministru Victor Ponta, fostul ministru al dezvoltării regionale, Liviu Dragnea, președintele Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, dar și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu (Foto: GdS)
La semnarea contractului au fost prezenți primul-ministru Victor Ponta, fostul ministru al dezvoltării regionale, Liviu Dragnea, președintele Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, dar și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu (Foto: GdS)

Noile arene de fotbal din Craiova și Târgu Jiu au, oficial, constructor. Reprezentanții celor două primării, ai Companiei Naționale de Investiții și ai firmelor câștigătoare au semnat sâmbătă contractele de proiectare și execuție în prezența primului-ministru Victor Ponta, a fostului ministru al dezvoltării regionale, Liviu Dragnea, și a președintelui Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu. Ceremoniile de semnare a contractelor s-au ținut în fiecare oraș, iar la Craiova ea a avut loc chiar pe gazonul bătrânului „Oblemenco“, aflat în plin proces de demolare. 

Noua arenă din Bănie are, în mod oficial, un constructor. Contractul de execuție pentru stadionul care urmează să fie ridicat pe locul actualului „Oblemenco“ a fost semnat sâmbătă, în mijlocul terenului de fotbal care a găzduit meciuri legendare. La semnarea contractului au fost prezenți și prim-ministrul Victor Ponta, fostul ministru al dezvoltării regionale, Liviu Dragnea, dar și președintele Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu. „În sfârșit, ultima promisiune electorală pe care am făcut-o, de fapt ultima nedescurcată dintre promisiunile electorale, începe astăzi să prindă viață, pentru că se va semna contractul între Compania Națională de Investiții și constructor. Este o investiție foarte așteptată în Craiova. Numai cine nu știe ce a însemnat Craiova în fotbalul românesc poate să mai spună că nu merităm un stadion aici, la Craiova, sau că nu este nevoie de el. Astăzi este o zi foarte mare din istoria Craiovei. După 60 de ani se demolează «Ion Oblemenco» și începe construcția unui stadion nou“, a punctat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Ponta: „Doamna director al CNI semnează două acte istorice”

Prim-ministrul Victor Ponta a vorbit și el despre importanța proiectului, punând accentul pe faptul că societățile constructoare vor avea mult de furcă atât la Craiova, cât și la Târgu Jiu, unde, tot în cursul zilei de sâmbătă, a fost semnat contractul de proiectare-execuție a lucrărilor de reabilitare și extindere a capacității pentru Stadionul Municipal „Tudor Vladimirescu“. „Vreau doar să adaug, salutându-l pe domnul președinte al Federației Române de Fotbal, că într-o zi a asistat alături de noi și la Târgu Jiu, și la Craiova la două proiecte importante. Știm ce avem de făcut pentru 2020, și în București, și în alte zone. Vreau să îi mulțumesc lui Liviu Dragnea, care s-a ocupat ca toate procedurile acelea lungi și complicate, contestații și alte probleme pe care deja le știm cu toții, să fie parcurse. Doamna director al Companiei Naționale de Investiții (CNI) semnează astăzi două acte istorice. Iar cu constructorii am vorbit deja, au experiență în domeniu. Sunt convins că acum sunt mai buni decât au fost la proiectele anterioare și sunt convins că nu știu la ce s-au băgat exact cu cei doi primari din Craiova și Târgu Jiu, doi primari din Oltenia care vor fi mult mai exigenți decât toți primarii cu care au lucrat până acum. Eu cred că se vor termina lucrările bine și la timp“, a declarat primul ministru.
Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a spus că sâmbătă s-au pus bazele pentru dezvoltarea sportului la nivel național. „Ceea ce se semnează astăzi, ceea ce s-a semnat și la Târgu Jiu, este de maximă importanță, mai ales că se pun bazele a ceea ce înseamnă dezvoltarea sportului românesc. Pe lângă aceste două stadioane, trebuie să ne uităm în același timp spre 2020, spre alte patru stadioane modernizate și, bineînțeles, infrastructura sportivă aferentă care se va dezvolta la bază în toată această perioadă. Vă felicit încă o dată pentru acest demers și pentru acest moment deosebit de important“, a încheiat Burleanu.

Dragnea: „Nașterea proiectelor a fost foarte grea“

Liviu Dragnea, până vineri ministru al dezvoltării regionale și administrației publice, care a mai vizitat Craiova în urmă cu câteva zile, la prerecepția Centrului Istoric, a spus că nașterea acestui proiect a fost foarte grea. „Am promis joi că o să vin astăzi aici, indiferent în ce calitate. Am pus foarte mult suflet în acest proiect și în toate proiectele pe care le-am semnat împreună cu Olguța de când este primar. Am semnat proiecte mari, cu valori mari, care au fost ideile ei, care vor face din Craiova un centru de dezvoltare pe care ni-l dorim aici de mai mult timp. Despre acest stadion s-a vorbit foarte mult. Sunt absolut sigur că foarte puțini credeau că se va întâmpla asta. Nici nu erau departe de adevăr, pentru că nașterea a fost foarte grea, așa cum a fost și la Târgu Jiu. Până la urmă, Craiova are ce merită și sudul României are ce merită“, a precizat Dragnea. După semnarea contractului, primarul Craiovei a împărțit invitaților petice din gazonul de pe Stadionul „Ion Oblemenco“.

Cine face parte din asociere?

Contractul de execuție pentru proiectarea și execuția noii arene din Bănie a fost adjudecat de către consorțiul de firme format din Con-A din Sibiu – liderul asocierii, Aci Cluj – asociat 1, Nisal din Sibiu – asociat 2, Dico și Țigănaș birou de proiectare din Cluj – asociat 3, Plan 31 Ro din Cluj – subcontractant, Instal Data Proiect din Cluj – subcontractant, Helinick din București – subcontractant și Vision4Venue din Nurnberg, Germania – terț susținător tehnic. De altfel, această asociere de firme a fost și singurul ofertant de la procedura de achiziție lansată de CNI. Lucrarea are un termen de execuție de 17 luni, dintre care două luni le reprezintă proiectarea tehnică. Astfel, în cele două luni în care stadionul „Ion Oblemenco“ trebuie demolat, ar trebui să fie gata și proiectarea tehnică.

Consiliul local votează luni contribuția municipalității pentru stadion

Costurile pentru realizarea proiectului de la Craiova au fost împărțite între Compania Națională de Investiții și Primăria Craiova, care are o contribuție de 10%. În urma licitației, suma estimată la peste 51 de milioane de euro pentru realizarea investiției a scăzut, astfel că municipalitatea trebuie să treacă prin votul consiliul local noua contribuție aferentă pentru construirea arenei din Bănie. Conform proiectului de hotărâre postat pe site-ul primăriei, de la bugetul Craiovei vor pleca 21.606.859,69 de lei cu TVA (circa 4,91 milioane de euro) pentru acest proiect. La un calcul simplu, putem vedea că prețul total final al stadionului sare ușor de 49 de milioane de euro.

Stadion de 20 de milioane de euro la Târgu Jiu

Premierul Ponta a promis că nu vor fi probleme cu banii (Foto: Eugen Măruță)
Premierul Ponta a promis că nu vor fi probleme cu banii (Foto: Eugen Măruță)

Oficialii au participat sâmbătă și la semnarea contractului privind modernizarea Stadionului Municipal din Târgu Jiu. Proiectul de modernizare a stadionului şi a întregii baze sportive va costa 20 de milioane de euro. Festivitatea de semnare a documentelor a fost găzduită de sala de şedinţe a Primăriei Târgu Jiu. Premierul Victor Ponta le-a cerut constructorilor să respecte perioada prevăzută de contract, în ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor: „Vă rog să vă ţineţi de timp, iar noi vă asigurăm că vă punem la dispoziţie banii, autorizaţii, tot ceea ce aveţi nevoie ca să reuşiţi. (…) Eu cred că merită Pandurii şi Târgu Jiu un stadion modern. (…) Sper ca foarte curând să venim să semnăm şi contractul pentru modernizarea Sălii Sporturilor, e foarte important ca Târgu Jiu să poată să-şi menţină un anumit nivel al sportului, şi la fotbal, şi la baschet, şi la handbal, e extraordinar pentru identitatea locală lucrul acesta. Încă o dată rog constructorul, CNI şi primăria să respecte termenul de finalizare, că bani vor fi cu siguranţă, mă gândesc la ceea ce depinde de noi, de guvern“, a declarat prim-ministrul. Contractul de proiectare şi construcţie a fost câştigat de aceeași asociere de firme ca la Craiova ACI CLUJ – Dico – Țigănaș Biroul de Proiectare – Con-A. Singura diferență că aici liderul asocierii este ACI Cluj, iar la Craiova – Con-A. Stadionul Municipal „Tudor Vladimirescu“ va avea o capacitate de peste 12.000 de locuri şi va dispune de o parcare subterană de 400 de locuri, care vor putea fi utilizate şi de către cetăţeni, nu numai pentru competiţiile sportive.
Baza sportivă va dispune şi de un hotel de patru stele care va fi cu circuit deschis şi care va fi administrat de către Clubul de fotbal Pandurii Târgu Jiu, unde este asociată şi Primăria Târgu Jiu. De precizat că tribunele noului stadion vor fi acoperite. Compania Naţională de Investiţii va asigura un buget de cinci milioane de euro şi pentru modernizarea şi extinderea Sălii Polivalente din oraş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS