11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte

Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte

Administraţia Naţională de meteorologie a transmis o estimare a evoluţiei meteo pentru intervalul 18 – 31 mai. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

În Oltenia, până pe 21 mai, valorile termice maxime se vor menţine, în medie, în jurul a 26 de grade, iar apoi vor scădea uşor, spre 24  de grade, între 23 şi 25  mai. În a doua săptămână de prognoză, regimul termic diurn se va menţine relativ constant, în jurul unei medii regionale de 25…26  de  grade. Temperaturile nocturne vor avea variaţii nesemnificative pe tot parcursul intervalului de prognoză şi se vor situa între valori medii de 12 şi 14 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare după 22 mai, dar acestea se vor semnala în general pe arii restrânse şi doar în jurul datelor de 22, 23 şi 26 mai se vor extinde ca arie şi pot fi, izolat, mai importante cantiativ.

La munte, pe fondul unor mici variaţii ale regimului termic de la o zi la alta, întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme apropiată  de normalul termic pentru a doua jumătate a lunii mai. Astfel, se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime cuprinse între 16 şi 18 grade, cu cele mai ridicate valori între 19 şi 21 mai şi, din nou,  spre  sfârşitul celor două săptămâni. Media temperaturilor minime se va situa, în general, între 6 şi 8 grade, exceptând prima dimineaţă mai răcoroasă, când nu se vor depăşi 4…5 grade.  Probabilitatea de apariţie a averselor şi descărcărilor electrice, va fi mai mare în cursul după-amiezelor în intervalul 22 – 30 mai, iar acestea se vor semnala pe arii mai extinse pe 24-25 mai şi din nou între 27 şi 30 mai, când izolat se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS